Fjerde Mosebok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moses får se inn i Det hellige land, maleri av John Everett Millais

Fjerde Mosebok eller Numeri (hebraisk: במדבר) er den fjerde boka i Bibelen, og en av de fem Mosebøkene i Den hebraiske Bibelen (Tanakh) og Det gamle testamentet. Den norske tittelen henviser til forestillingen at Moses var forfatteren til de fem første bøkene i Bibelen. På hebraisk heter den Ba-midbar, «I ørkenen», og den greske tittelen er Ἀριθμοί, Arithmoi, på latin Numeri (tall). Boken har en lang og kompleks historie, men dens endelige form er antagelig grunnet de jødiske prestenes redigering av en jahvistisk kilde (en hypotetisk kilde til Tora eller Pentateuk) som ble sammenstilt en gang i tidlig persisk periode, 400-tallet f.Kr.[1] Navnet Tallenes bok kommer fra to opptellinger av de israelske stammene og forteller om reisen fra Sinai til Moab, og klagene til folket på veien.

Fjerde Mosebok begynner på Sinaifjellet hvor israelittene har mottatt deres lover og deres pakt med Gud, og Gud har tatt bolig blant dem i tabernakelet (helligdommen).[2] Oppgaven som ligger foran dem er å ta Det hellige land i besittelse. Det ble tatt opptelling av stammene og forberedelser ble gjort for å gjenoppta deres vandring. Israelittene begynte deres reise, men det er knurring over strabasene, og over autoriteten til Moses og Aron. For disse handlingene straffet Gud rundt 15 000 av dem på ulikt vis. De kommer til grensen av Kanaan og sender inn spioner. Da de får høre hva spionene fryktsomt kan fortelle om forholdene i Kanaan, nekter israelittene å ta landet i besittelse. Gud fordømmer dem til døden i villmarken inntil en ny generasjon kan vokse opp og utføre oppgaven. Boken ender med at den nye generasjonen av israelitter på slettene i Moab er klare til å krysse elven Jordan.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McDermott, John J (2002): Reading the Pentateuch: a historical introduction, Pauline Press. ISBN 9780809140824, s. 21.
  2. ^ Olson, Dennis T (1996): Numbers. Westminster John Knox Press. ISBN 9780664237363, s. 9.
  3. ^ Stubbs, David L (2009): [Numbers]. Brazos Press. ISBN 9780664237363, s. 19–20.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]