Visdommens bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kong Salomo innvier tempelet, anonym bibelillustrasjon fra 1890-tallet. Visdommens bok foregir å være skrevet av Salomo.

Visdommens bok eller Salomos Visdom er en av de deuterokanoniske bøker i Det gamle testamente. Boken tilhører visdomslitteraturen, og foregir å være skrevet av kong Salomo.[1]

Teksthistorie[rediger | rediger kilde]

Boken er skrevet på gresk, trolig av en ukjent jødisk forfatter i Alexandria en gang i det 1. århundre f.Kr..[2] Teksten er skrevet på godt gresk, men viser også kjennskap til det hebraiske Tanákhs stil og innhold.

Deler av teksten ble funnet blant dødehavsrullene. I senere kristen tolkning av teksten har den personifiserte visdommen blitt identifisert med Jesus Kristus; særlig gjelder det kapittel 2, hvor «de ugudelige» taler ille om en person som kaller Gud sin far, og som dømmes til en død i vanære.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Hensikten med skriftet ser ut til å være å «forene jødisk fromhet bygd på gammeltestamentlige skrifter med gresk (hellenistisk) tenkning, slik [forfatteren] møtte den i Alexandria»[2]. Visdommen var et sentralt begrep både i antikkens greske filosofi og i den gammeltestamentlige kulturen. Språklig kan teksten på flere punkter synes å være påvirket av gresk filosofi, teologisk kan den oppfattes som et jødisk svar på helleniseringen.

Teksten består av to hoveddeler.[3] Kapittel 1–9 inneholder generelle betraktningen om visdommen; hvor forfatteren «lover visdom og udødelighet til de rettferdige, men dom over de gudløse» og «oppfordrer jordens konger til å søke visdommen»[2]. Den andre hoveddelen, kapittel 10-19, er en historisk gjennomgang av «hvordan visdommen ledet Guds folk fra Adam til Moses»[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Særlig gjelder det kapittel 9, «Kongens bønn», hvor en jeg-stemme minner Gud om det oppdraget han hadde fått av Ham: «Du ba meg bygge et tempel på ditt hellige fjell, og et alter i den by du valgte deg til bolig.»
  2. ^ a b c d Kilde for sitat og vurderinger er Dagfinn Rians innledning til Gammeltestamentlige apokryfer, Bokklubben, 2010. (Verdens hellige skrifter; 62) ISBN 978-82-525-7497-5
  3. ^ «Book of Wisdom», Catholic Encyclopedia