Jobs bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skriftrull med Jobs bokhebraisk
Jobs bok i Det gamle testamentet er et læredikt om lidelsens problem. Den har inspirert en rekke kunstnere, deriblant engelskmannen William Blake; dette motivet er fra 1826/27 og viser Satan som heller kokende væske over den rettferdige og gudfryktige Job.

Jobs bok er en av læreskriftene i Det gamle testamente i Bibelen. Boken handler om den rettskafne Job (Hiob) og de lidelser han opplever. Den er særegen i sin måte å kombinere en poetisk tekst med en fortellende historie. Boken har vært gjenstand for mange spekulasjoner og forsøk på tolkninger. På grunn av sin særegne form og de problemstillinger den reiser, har den av noen blitt omtalt som «den vanskeligste boken i Bibelen». Boken tilhører visdomslitteraturen.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Jobs bok kan deles inn i tre deler:

  1. Kapittel 1 og 2: en fortellende prolog
  2. Kapittel 3-42:6: en lang del med samtaler i poetisk form
  3. Kapittel 42:7-17: en fortellende epilog

Job var en meget rik og velstående mann. Bibelen forteller om hvordan djevelen prøvde å få ham til å slutte å tjene Gud ved å utsette ham for ulykker. Job ble berøvet sin helse og store deler av sine rikdommer. Tre venner, Elifas, Bildad og Sofar, kommer for å trøste Job. De mener han må ha gjort noe galt slik at han nå blir straffet med ulykker. Mot slutten av fortellingen kommer en fjerde trøster, Elihu, inn i bildet. Han kritiserer først og fremst de tre vennene, men også Job selv, for det de har sagt om Gud.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til