Torget (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fisketorget i Bergen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Torget
Fisketorget3.jpg
Markedsplassen «Fisketorget» i Bergen ligger innerst i Vågen
LandNorge Norge

Torget
60°23′41″N 5°19′30″Ø

Torget i Bergen, bestående fra Rundetårnet i øst mot vest av Frukttorget, Fisketorget og Blomstertorget, er et torg innerst i Vågen der det er en handelsplass med salgsboder for omsetning av fisk, skalldyr, bær, frukt og blomster i tillegg til suvenirer. Det har en stor tilstrømning av turister, særlig om sommeren.

Torget er egentlig navnet på gaten (fylkesvei 577) som løper på innsiden av handelsområdet mens det offisielle navnet på handelsområdet er «Torgkaien», men det er det absolutt ingen som bruker.

Shetlands-Larsens brygge[rediger | rediger kilde]

Shetlands-Larsens brygge fikk sitt navn i 1995 og utgjør den ytterste delen av Torgutstikkeren som likevel er det vanligste navnet å bruke idag. Knut Steens skulptur av Leif Andreas Larsen, Shetlands-Larsen fra Shetlandsgjengen ble avduket der i 1995.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Triangelen var frem til 1911 en utstikker fra Torget med fiskebrønn for kjøp av fisk fra båtene.

Handvognene som fungerte tildels som salgsflate og til frakt av varene ble om nettene oppbevart, gjerne med restene fra dagens salg, på Skur 11 eller inne langs noen av gårdene på Bryggen.

Bergens gamle Torg lå på Nikolaikirkeallmenningen, litt uvisst om det lå nede ved Vågen på Bryggen eller om det lå høyere opp ved Øvregaten

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]