Hopp til innhold

Lekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En typisk lekter, ei lørje lastet med grus, på kanalen mellom Donau og Svartehavet i Romania

Lekter (av nedertysk, nederlandsk: lichter, lichten som betyr «lette») er en lastepram som kan betegnes som en flytende plattform eller (laste)kasse uten eget drivverk. Moderne lektere finnes derimot både med og uten motor, med og uten ror, og med og uten kjøl. Dette er en flatbunnet båttype. Lengde i forhold til bredde varierer med bruksområde og farvann. Eldre lektertyper, som lørje (butt i begge ender) og pram, var gjerne korte og brede. Moderne lektere er derimot gjerne lange (og smale i forhold til lengden).

Elvelektere finnes på alle større elver i Europa der fallhøyden ikke er for bratt. De ble opprinnelig trukket av menn eller hester. Ned elvene drev de gjerne av seg selv, mens besetningen styrte, enten med tau fra breddene eller med en styreinnretning. I dag dyttes eller trekkes de av bukserbåter. Noen er også utstyrt med rør og egen motor, som er sterk nok til å transportere lekteren på kanalene og opp og ned elvene for egen maskin. Skrogformen er typisk flatbunnet, noe som gjør dem anvendelige i stille sjø og på grunt vann.

Siden store deler av Europa er forbundet med et kanalsystem, finnes det mange lektere, og til tider er det tett trafikk.

Flytende hoteller og restaurantbåter som en finner en del av i elver og kanaler, er bygd på samme typen skrog.

Lørjer og prammer anvendes i begrenset utstrekning i Norge i dag, men er i bruk som muddersamlere og transport til undervannsdeponier, da assistert av små slepebåter. Flytende arbeidsplattformer blir gjerne montert på lektere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]