Christoffer Valkendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christoffer Valkendorf
Christopher Valkendorf til Glorup.jpg
Født1. september 1525 (juliansk)
Glorup
Død17. januar 1601 (75 år)
København
Gravlagt Vor Frue kirke
Far Henning Valkendorf
Søsken Erik Valkendorf
Beskjeftigelse Embetsmann
Nasjonalitet Danmark

Christoffer Valkendorf eller Christopher Walkendorff, født 1. september 1525Glorup godsFyn, død 17. januar 1601 i København, var en dansk adelsmann. Han var lensherreBergenhus fra 1556 til 1560.

Valkendorf og hanseatene[rediger | rediger kilde]

Etter at Valkendorf ankom Bergen ble det begått flere uoppklarte mord i noen av byens mange horehus. Valkendorf fikk revet en rekke av horehusene. Han fikk deretter i stor grad avviklet hanseatenes privilegier og monopol i Bergen. De tyske håndverkerne ble tvunget til å overholde norsk lov og de fikk valget mellom å sverge troskapsed til kongen eller reise. I 1559 måtte 59 tyske håndverkere reise. Etter tronskiftet i 1559 falt Valkendorf i unåde hos kong Fredrik II. Valkendorf følte seg truet og i 1560 flyktet han til Sachsen. Som lensherre i Bergenhus hovedlen ble han avløst av Erik Rosenkrantz som ankom Bergen 21. juli 1560. Valkendorf ble begravet i Vor Frue Kirke i København.

Bergen rådhus[rediger | rediger kilde]

Valkendorf fikk oppført et murhus på eidet mellom Vågen og Lungegårdsvannet som han i 1568 ga i gave til byen. Dette huset ble byens rådhus, og er nå kjent som det gamle rådhus. Før dette var lå byens rådstueTyskebryggen. Det gamle rådhus inneholder i dag Bergen sin bystyresal, hvor det også henger et portrettmaleri av Valkendorf. En stund trodde en også, feilaktig, at det var Valkendorf som hadde bygget Rosenkrantztårnet, og det har derfor også vært kalt Valkendorftårnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]