Christoffer Valkendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christoffer Valkendorf
Christopher Valkendorf til Glorup.jpg
Født1. sep. 1525Rediger på Wikidata
GlorupRediger på Wikidata
Død17. jan. 1601[1][2]Rediger på Wikidata (75 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Offentlig tjenestemann, funksjonær[3], statsmann[3]Rediger på Wikidata
Far Henning ValkendorfRediger på Wikidata
Søsken Erik ValkendorfRediger på Wikidata
Nasjonalitet Danmark-NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Vor Frue kirkeRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Elefantordenen (1580)Rediger på Wikidata

Christoffer Valkendorf eller Christopher Walkendorff, født 1. september 1525Glorup godsFyn, død 17. januar 1601 i København, var en dansk-norsk adelsmann. Han viktigste virke i riksdelen Norge var som lensherreBergenhus i 1556 til 1560.

Valkendorf og hanseatene[rediger | rediger kilde]

Etter at Valkendorf ankom Bergen, ble det begått flere uoppklarte mord i noen av byens mange bordeller, og Valkendorf fikk revet en rekke av horehusene. Han fikk deretter i stor grad avviklet hanseatenes privilegier og monopol i Bergen. De tyske håndverkerne ble tvunget til å overholde norsk lov og fikk valget mellom å sverge troskapsed til kongen eller reise. I 1559 måtte 59 tyske håndverkere reise. Etter tronskiftet i 1559 falt Valkendorf i unåde hos kong Fredrik II. Valkendorf følte seg truet, og i 1560 flyktet han til Sachsen. Som lensherre på Bergenhus ble han avløst av Erik Rosenkrantz som ankom Bergen 21. juli 1560. Valkendorf ble begravet i Vor Frue Kirke i København.

Bergen rådhus[rediger | rediger kilde]

Valkendorf fikk oppført et murhus på eidet mellom Vågen og dagens Lille Lungegårdsvann som han i 1568 ga i gave til byen. Dette huset ble byens rådhus, og er nå kjent som det gamle rådhus. Før dette var lå byens rådstueTyskebryggen. Det gamle rådhus inneholder i dag Bergens bystyresal, hvor det også henger et portrettmaleri av Valkendorf. En stund trodde en også, feilaktig, at det var Valkendorf som hadde bygget Rosenkrantztårnet, og det har derfor også vært kalt Valkendorftårnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Christoffer_Valkendorf[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ CERL Thesaurus, CERL-ID cnp02086801, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator mzk2016933768, besøkt 17. desember 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]