Suvenir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Suvenirer i en turistbutikkOslo sentralstasjon. Reiseminnene her er særlig beregnet på utenlandske turister og merket med symboler og figurer som representerer Norge. Bildet viser blant annet bikinier med det norske flagget.

Suvenir (fra fransk souvenir, 'minne') er en gjenstand som skal minne om et geografisk sted som noen har besøkt. Suvenirer kan også være knyttet til begivenheter, vennskap eller noe annet. De fleste suvenirer er masseproduserte, rimelige pynteting, hverdagslige, små nyttegjenstander og klær med dekor fra ulike reisemål som blir solgt til turister som samleobjekter, smågaver og hyggelige erindringer.

Typiske suvenirartikler[rediger | rediger kilde]

Suvenirer fra populære reisemål: modell av Eiffel-tårnet fra Paris i Frankrike, modell av Empire State Building fra New York City i USA, figurer av vakter fra Queen's Guard og Yeoman Warders fra London i England og snøkule med Det skeive tårnet i Pisa fra Pisa i Italia.

Turistsuvenirer viser vanligvis noe karakteristisk som kjennetegner landet, byen eller stedet; det kan være noe ved produktet selv, for eksempel reinsdyrskinn og lusekofter fra Norge, eller det kan være vanlige ting som er dekorert og merket med nasjonale, regionale og lokale motiver, symboler, navn og andre påskrifter. Suvenirer betraktes ofte som kitsj, rimelige etterlikninger av kunst.

Typiske suvenirer er miniatyrfigurer og modeller av turistattraksjoner samt klesplagg, for eksempel T-skjorter og hatter, håndklær, nøkkelringer, krus og platter merket med kjente motiver fra stedet. Matvarer kan også selges i suvenirpakker, og alkoholholdig drikke i små suvenirflasker.

Som eksempler på vanlige suvenirer fra ulike land kan nevnes:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]