Figgjo (bydel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Figgjo
Sabyd-figgjo.svg
Figgjo i Sandnes
Areal
Rangert som nr.6
Flate16,7 km²
Land16,7 km²
Vann (%)0
Befolkning
Rangert som nr.9
Innbyggere (2011)1 741
Tetthet104,25/km²
Politikk
UtvalgslederErling Eknes (Ap)
NestlederTron Håland (Frp)
Ekspedisjonsbygningen på Figgjo holdeplass står fortsatt, selv om det er en stund siden det gikk ordinære tog her. Banen brukes i dag til dresinkjøring, operatør er foreningen Ålgårdbanens venner.

Figgjo er en bydel i Sandnes i Rogaland. Figgjo er i sør vokst sammen med stedet Ålgård i Gjesdal kommune, og de utgjør sammen tettstedet Ålgård/Figgjo. Figgjo er mest kjent for porselensprodusenten Figgjo AS. Tettstedet ligger ca. 10 km sør for sentrum langs E39. I sentrumet av Figgjo ligger Joker, Figgjo Autoservice og Steintøy kjelleren.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Lokalt blir navnet uttalt fiɟɟʝ´o og tidligere også fiɟɟʝ´å. Figgjo er navnet til et bruk på Figved i Sandnes som er oppkalt etter elva Figgjo. Opprinnelsen er gammalnorsk Figg som kan ha sammenheng med feit og fit (eng ved vann). På det eldre riksmålet ble navnet vanligvis skrevet Figgen, fra 1916 ble navnet endret til Figgjo etter Figgens Uldvarefabrik skiftet navn til Figgjo Co / DFU Figgjo.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Figgjo er også kjent for dens gode lakseelv, og mange har fått mye fisk her, man trenger ikke fiskekort eller avtaler for å fiske i Figgjoelven fra Figgjo og sørover.

Elva er vernet i henhold til Verneplan I for vassdrag

Kjente personer fra Figgjo[rediger | rediger kilde]

Kronprinsesse Mette-Marit (f. Tjessem Høiby) stammer på morssiden fra gården Tjesseim som ligger i Figgjo bydel.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Historisk deler man Figgjo i to steder, Håland og Figved. Figgjo er i stor grad vokst opp rundt klesfabrikken DFU og Figgjo AS. DFU trakk til seg arbeidere som bosatte seg på Figgjo, men fabrikken er nå nedlagt. Figgjo var også en stasjon på Ålgårdbanen, denne lever videre som kultur og museumsstasjon. Ålgårdbanen er ikke nedlagt, det er ordinær togdrift som er innstilt på ubestemmt tid. Figgjo bydelsutvalg gjorde et forsøk på å få lov til å rive en del av Ålgårdbanen, dette ble stoppet av jernbaneverket som eier sporet. Sandnes kommune ved kulturetaten sponset i flere år driften av veterantoget til Figgjo, sist i 1999 med over ett tusen reisende på en søndag. Kommunen søkte og om muligheter for å legge en bro over Åslandsveien. Kommunen har og satt opp nye trafikkskilt, bygget nye planoverganger og satt opp ledegjerder og porter for å ivareta sikkerheten ved banen.