Hana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hana
Hana i Sandnes
Areal
Rangert som nr.4
Flate36,1 km²
Land31,8 km²
Vann (%)11,9
Befolkning
Rangert som nr.3
Innbyggere (2011)8 263
Tetthet259,84/km²
Politikk
UtvalgslederLeif Magne Thu (H)
NestlederCecilie Ljosdal Halvorsen (Ap)

Hana er en bydel i Sandnes. Den ligger på østsiden av Gandsfjorden og strekker seg fra Dale og Fjogstad i nord, sørover helt til Vågen i sentrum av Sandnes. Bydelen har 8 263 innbyggere (2018)[1] og et landareal på 31,8 km².

Sandvika

Hana preges av nærheten til fjorden og sentrum – Hana båtforening har småbåthavner langs hele kysten og gatene er sterkt trafikkerte. Bebyggelsen utenfor sentrale Hana/Aspervika er konsentrert i mindre «havnebyer» som Dale, Strondavika og Sandvika. Agder og Rogaland Heimevernsdistrikt 08 er lokalisert i Vatneleiren på Vatne i bydelen. Her finner man også et boligområde opprinnelig tilknyttet leiren. På Dale ligger nedlagte Dale sykehus. Etter at sykehuset ble lagt ned ble det brukt som asylmottak, Dale mottakssenter, som en gang var Norges største asylmottak.[2]

Hana bydel har flere menigheter: Sandnes baptistmenighet, Hana kirke/menighet og Sandnes Adventkirke.

Hana er sentral i planene for fremtidens utbygging i Sandnes Øst – det legges planer for storstilt boligutbygging og nytt bydelssentrum øst for dagens bebyggelse. Den planlagte bybanen i Stavanger/Sandnes skal gå gjennom bydelen.

Friluft[rediger | rediger kilde]

Fjellet Dalsnuten er et 323 meter høyt fjell som ligger på Gramstad/Dale.

Holmavika er en tilrettelagt strand og badeplass som ligger rett nord for Strondavika.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Støperiet Sandnes Aducerverk var bydelens største bedrift gjennom 1900-tallet, og ble bygget om til kjøpesenteret Hanasenteret (senere Havannasenteret, nå Hana Sanz) i 1987. Alf Gjesdal Sementstøperi startet opp på øvre Hana i 1951 og bedriften vokste jevnt og trutt gjennom 50- og 60-tallet før bedriften flyttet til Sviland i 1974. I 1991 åpnet landets største innendørs badeland, Havanna Badeland, i senteret.[3] I 2007 ble badelandet bygget om til lekeland. I senteret hadde Sports Club, Elixia Vests forløper, sitt hovedkontor. Gandsfjord Karateklubb holder også til i senteret.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Hana-trappene[rediger | rediger kilde]

Arbeidet av "Fjellstigen" startet opp i 1954 og var ved fullføringen bestående av 156 trappetrinn[4] som senere har blitt til 306 trappetrinn[4]. Det var Hana skole som stod for anlegget, mens støpearbeidet var utført på dugnad av foreldre på Hana og ansatte fra Aducerverket og Polaris. Sandnes Idrettslag arrangerer årlig motbakkeløp i Trappene kalt "Hanatrappene Opp".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wayback Machine» (PDF). web.archive.org. 28. april 2019. Archived from the original on 28. april 2019. Besøkt 5. mai 2021. 
  2. ^ Stavanger Aftenblad: – Asylmottak må Stavanger klare[død lenke]
  3. ^ Stavanger Aftenblad: Romerbad, bobler og bølgebasseng er historie Arkivert 15. november 2009 hos Wayback Machine.
  4. ^ a b «Hele historien om Hanatrappene». www.aftenbladet.no. Besøkt 10. juli 2021.