Soma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Soma
Soma i Sandnes
Areal
Rangert som nr.10
Flate6,9 km²
Land6,9 km²
Vann (%)0
Befolkning
Rangert som nr.10
Innbyggere (2011)1 577
Tetthet228,55/km²
Politikk
UtvalgslederAudun Stokka (Frp)
NestlederGerd Inger Moe (Ap)

Soma er en bydel i Sandnes. Bydelen ligger vest for sentrum, og grenser i nord til Lura, i sør til Malmheim og Stangeland, i øst til Trones og Sentrum og i vest til Sola kommune.

Navnet kommer av Soma gård, der det er avledet fra det gammelnorske sómi for heder og ære.

Bebyggelse og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Europavei 39 og riksvei 44 passerer i sørøstre del av bydelen og utgjør ringveier rundt Sandnes by. Øst for disse ligger deler av boligområdet Smeaheia, som er eneste tettbebyggelse i bydelen. Riksvei 509 går gjennom hele bydelen, fra Sola grense til Stangeland bydel, og er hovedferdselsåre mellom Sandnes og Stavanger lufthavn.

Soma skole er bydelens eneste barneskole, og Soma kapell er seremonikirke i Gand menighet.

Næring[rediger | rediger kilde]

Ved ringveiene går byggegrensen for byen, og vest for denne består Soma av jordbruksområder. Øyen som oppstår mellom veiene vil bli bygget ut som næringsområde. Nordvest lå tidligere en del av Somaleiren som nå omarbeides til hovedkontor for Stangelandgruppen. Besøksgården Soma gård ligger langs riksvei 509, og nord for denne ligger Bærheim Golfpark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirkested[rediger | rediger kilde]

I middelalderen ble det bygget en kirke på stedet.[1] Kirken nevnes i et dokument fra ca. 1280, og ble erstattet av en ny kirke rundt 1640. Soma kirkested ble nedlagt i 1839, men det finnes fortsatt en gammel kirkegård på Soma.[2]

Somaleiren[rediger | rediger kilde]

Somaleiren ble bygget av tyskerne som forlegning for soldater under andre verdenskrig.[3] Etter krigen ble leiren brukt av Luftvernartilleriet, i tilknytning til Sola flystasjon. Også Kavaleriet og Panserverndivisjonen var i perioder forlagt til Soma.

Hærens tekniske verksted i Somaleiren ble opprettet 1977.

Både på 50-, 60- og 70-tallet ble Somaleiren brukt til repetisjonsøvinger. Siste øving var i 1993. Etter dette brukte Rogaland Infanteriregiment leiren som depot for våpen og klær.

Rogaland Krigshistoriske Museum har tilholdsrom i gamle brakker i leiren.

I 2007 blei leiren omregulert til sivile formål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AREALENDRINGER OG DERES INNVIRKNING PÅ TAP OG SKADE AV KULTURMINNER I BYNÆRE LANDBRUKSOMRÅDER, SANDNES, ROGALAND | Delrapport i forskningsprosjektet Land use changes in urban pressure areas - threats to food production and landscape qualities 2009-2012» (PDF). NIKU Rapport 60: 21. «En annen middelalderkirke i Sandnes var Soma.» 
  2. ^ Bertelsen, Dag (2016). Kirker i glemselens slør. 
  3. ^ Nye tider i Somaleiren Arkivert 17. november 2011 hos Wayback Machine. Stavanger Aftenblad nettutgave 5.desember 2007. Besøkt 4.september 2011