Torkel Ravndal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Torkel Ravndal
Født14. oktober 1936
Norge Figgjo i Sandnes
Død13. september 2004 (67 år)
Beskjeftigelse Styrkeløfter og showmann
Nasjonalitet Norge
SportStyrkeløft
Høyde198 cm
Vekt155 kg
Klubb(er)Viking
Nasjonale titlerNorgesmester

Torkel Ravndal (født 14. oktober 1936, død 13. september 2004) var en tid kjent for å være Norges og Europas sterkeste mann. Han oppnådde både norges-, europa- og verdensrekord.[trenger referanse] Ravndal drev med styrkeoppvisninger til inn på 80-tallet, inntil fire år før sin død og en karriere på over 40 år.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Torkel Ravndal ble født 14. oktober 1936 og vokste opp på Figgjo i Sandnes kommune. Han var den yngste i en søskenflokk på fire. Moren døde allerede da han var 3 år gammel. Både far og bestefar var store og sterke av natur, og bestefaren hadde visst nok en rekord i løft med lillefingeren. I oppveksten var Ravndal lang og tynn, men lynrask. Han var opptatt av fotball og speedwaykjøring, og for å få en bedre fysikk begynte han å trene med vekter.

Styrkeløftkarriere[rediger | rediger kilde]

Han begynte å trene seriøst med vekter i 1961, i en alder av 25 år. I 1962 begynte Ravndal å trene på gymmen til «Samson» (Jan Harry Hasselquist) i Stavanger. Dette dannet grunnlaget for et langt og godt, men også et noe turbulent vennskap mellom de to.[trenger referanse] Ravndal og Samson turnerte senere sammen og holdt flere styrkeshow rundt omkring i landet. I 1963 flyttet Ravndal til Danmark og fikk jobb som sjefshelseinstruktør på et helsestudio der. Han bodde i Danmark i fem år, og i denne perioden skjedde det en kjempeutvikling hos ham.[trenger referanse]

I 1965 tok han sitt første NM-gull i styrkeløft og satte allerede da nordisk rekord i markløft på 281 kilo. I årene som kom satte Ravndal flere norske og nordiske rekorder i blant annet markløft og benkpress.

Under NM i styrkeløft i 1969 satte han sin første verdensrekord i markløft på hele 357,5 kg.[1] I dette dette norgesmesterskapet løftet han i benkpress 192,5 kg, som var ny norsk rekord, og i knebøy 200 kg. Sammenlagt resultat ble 750 kg.

Han forbedret og holdt verdensrekorden i markløft i flere år. Hans største godkjente markløftrekord var på 375 kg [2], men uoffisielt skal han ha løftet hele 402,5 kg [3]. Torkel Ravndal var regnet som verdens beste markløfter til langt innpå 80-tallet.

Han hadde flere rekorder som f.eks. 240kg i benkpress, 260kg i knebøy(skadet sitt høyre kne i ungdommen), 110kg bicepscurl, 1840kg vikingløft og 285 kg enhånds markløft. Ravndal var en stor mann. Han var 193 cm høy og veide rundt 155 kg. Overarmen hans målte 61 cm, underarm 50 cm, nakke 51 cm, lår 79 cm, bryst 167 cm og håndledd 25 cm.

Turneliv[rediger | rediger kilde]

I 1970 startet Ravndal på en omfattende showturné. Han reiste over hele landet, og det var nesten ikke et sted i Norge som ikke fikk besøk av Ravndal og hans styrkeshow. Showene trakk mange mennesker, og Ravndal tjente store penger på dette. Showene til Ravndal inneholdt styrkeprøvelser som markløft, enhånds markløft, håndbak, vikingløft (backlift), jernbøying m.m. Et av glansnumrene hans var å slå en syv tommers spiker gjennom en tre tommers planke med bare neven. Han utfordret alltid alle blant publikum til å delta og konkurrere mot ham i showene hans. Ravndal hadde også show sammen med Arve Opsahl.[4]

I 1972 ble Ravndal utestengt fra å delta på flere styrkeløftstevner fordi han ble regnet som profesjonell og det var bare amatører som kunne delta, men han fortsatte sine turnéer rundt om i Norge og i Norden. Dette ble hans faste jobb i alle år.

Ravndal elsket turnélivet over alt på jord. Han var i sitt rette element når han fikk skryte og vise frem sine egne styrkeprestasjoner.

Helseproblemer, sykdom og død[rediger | rediger kilde]

Etter utrolige 40 år med styrkeshow og tunge løft, måtte han gi seg med turnering i 2000 på grunn av store helseproblemer. Den 13. september 2004 måtte han gi tapt for sykdom, og sovnet stille inn på Bryneheimen sykehjem.

Legendestatus[rediger | rediger kilde]

Torkel Ravndal var allerede i leveårene som en legende. Ravndal blir av mange regnet som norgeshistoriens sterkeste mann, og minnes av mange for sin utrolige styrke og varme personlighet.

På albumet Kast alle papirene har deLillos en egen sang om den levende legenden Torkel Ravndal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]