Ganddal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ganddal bydelshus
Ganddal
Sabyd-ganddal.svg
Ganddal i Sandnes
Areal
Rangert som nr.8
Flate12,1 km²
Land12,1 km²
Vann (%)0
Befolkning
Rangert som nr.6
Innbyggere (2011)5 438
Tetthet449,42/km²
Politikk
UtvalgslederTerje Spanne (KrF)
NestlederJane Svihus (Frp)

Ganddal er en bydel i Sandnes kommune som ligger mellom Sandnes sentrum og Jæren. Navnet stammer fra Gandsfjorden som har navnet sitt fra norrønt (Gandr = stokk, eller stav). Dalen er mellom Stokkalandsfjellet i sør, Lundehaugen i nord, og Håbafjellet i øst. Parkdraget langs Storåna, Gandsparkene, ender her og elva kan følges videre til turområdet rundt Stokkelandsvannet også kalt Stokki. Sivilforsvarets beredskaps- og kompetansesenter er lokalisert i Vagleleiren i bydelen, men er vedtatt nedlagt.[1] Gårdsnavnene som utgjør Ganddal er: Lunde, Kvål, Åse, Skjæveland, Sørbø, Hove, Stokkeland, Vagle og Foss-Eikeland.

Næring[rediger | rediger kilde]

Ganddal har et betydelig jordbruk mot grensene til Malmheim bydel i vest og Klepp kommune i sør. Ved godsterminalen på Skjæveland ligger et av byens større industriområder, Kvål. Her ligger blant annet Bil og Maskin, Volvo, Stålverk, tidligere DBS sykkel, som var landets største fabrikk. Det finnes også noe industri ved Storåna gjennom Åsedalen, men dette er omregulert og fases ut til fordel for bolig- og friområder. På industriområdet Foss-Eikeland ligger blant annet den tradisjonsrike fabrikken SandnesGarn.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Ganddal har egen stasjon på Jærbanen, Ganddal stasjon. Fra denne går Ålgårdbanen, et nå nedlagt sidespor, til Foss-Eikeland, Figgjo og Ålgård. Ganddal godsterminal ligger på Skjæveland ved Ganddal og ble ferdigstilt sent i 2007. Den erstattet terminalene på Brueland i Sandnes og Paradis i Stavanger og er landets nest største etter Alnabru i Oslo.

Riksvei 505 Jærveien går nordover tvers gjennom bydelen til Sandved og Sandnes sentrum, og sørover som Kvernelandsveien til Orstad i Klepp. Riksvei 44 fungerer som en ringvei vest for bebyggelsen, og går nordover via Sandved til Soma der den møter E39 og riksvei 509, og sørover til Øksnevad i Klepp.

I det nærmeste tiåret frem mot år 2030 vil Jærbanen få dobbeltspor mellom Sandnes sentrum og Egersund. Dette innebærer en nær firedobling av frekvensen til avgangene nordover til Stavanger og Sandnes samt sørover til Bryne og Egersund. Det planlegges også en ny togstasjon på Sørbø, mellom Sandnes sentrum og Ganddal. Det er mulig at en videreutvikling av Ganddal stasjon kan gi den gamle Ålgårdsbanen en ny vår.

Vegforbindelsene vil også endres i Sandnes sør. Hoveveien vil få kollektivfelt, motorveien E39 mellom Sandnes og Ålgård skal få økt kapasitet (kryssutbedring Kvelluren og forlengelse 4 felt).

I tillegg ferdigstilles snart en tverrforbindekse mellom riksveg 44 ved Klepp og E39 ved Figgjo i øst. Dette ventes å avløse trafikkfloken mellom Hoveveien, jernbanefyllingen, Kvernelandsvegen og Jærvegen idag (2014)

Etter tverrforbindelsen er klar ventes det videre ny industriutvikling på Vagle, vest for Ganddal godsterminal. Dette industriområdet ventes sammen med Skurve ved Ålgård å ta imot arealkrevende næringsvirksomhet fra et fortettet og urbanisert Forus.

I tillegg kommer ny boligbebyggelse i området mellom Sandnes, Klepp og Time kommuner (KDP Bybåndet Sør) med et sentrum på Øksnevad

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Ganddal har tre offentlige og en privat grunnskole. De offentlige er Ganddal barneskole ved Jærveien, og Sørbø skole på Lundehaugen. Dette er skoler for 1. til 7. trinn. I tillegg er det en offentlig ungdomsskole, Lundehaugen ungdomsskole, som har hele Ganddal og deler av Bogafjell som nedslagsfelt. Sandnes friskole er en grunnskole fra første til tiende trinn i regi av Familiekirken og Betel Hommersåk. I 1985 flyttet Sandnes handelsskole fra de gamle lokalene til Sandnes gymnas i Langgata, og over i nye lokaler på Lundehaugen. Skolen fikk navnet Lundehaugen videregående skole, og er i dag mest kjent for musikk-, dans- og dramalinjen, men har også service og samferdsel, media og kommunikasjon, allmennfaglig påbygging og innføringsklasse for internasjonale elever. Hele det videregående tilbudet, som Lundehaugen videregående skole omfattet, flyttet til helt nye lokaler i Vågen i Sandnes ved skolestart høsten 2010.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Ganddal Atletklubb er en styrkeløftklubb for både amatører og profesjonelle utøvere. Klubben har flere profesjonelle løftere som har vunnet store stevner i både inn- og utland.

Ganddal Idrettslag har pr 2010 grupper i fotball, håndball, turn, idrettsskole og orientering.
Ganddal IL ble stiftet i 1929 og er eneste fleridrettslaget i bydelen Ganddal.
Sandnes BMX står sentralt på Ganddal. Klubbens anlegg/bane ligger på Kvål og går under navnet Vikingbanen på grunn av at den er bygget på et gravsted. Banen er datert 1982. Banen og Sandnes BMX ble profilert i TV2 sitt program Golden Goal da Henrik Elvestad skulle prøve BMX.

Årets Ganddalitt[rediger | rediger kilde]

Årets Ganddalitt offentliggjøres hvert år på Ganddalsdagen, siste helga i august. Prisen deles hvert år ut til en person eller et lag/forening som gjør en ekstraordinær innsats for alle, og/eller setter Ganddal på kartet i positiv forstand. Dugnadsbasert er et nøkkelord.

Årstall Navn Begrunnelse
2019 Kolbjørn Vagle Trofast tjener til Ebeneser på Ganddal, dugnadsinnsats, barne- og ungdomsarbeid.
2018 Erik Lunde Mangeårig dugnadsinnsats for håndball- og fotballgruppa, samt annen dugnadsinnsats.
2017 Ine Hegre, Gyro Dragsnes og Owe Hegre Kafe Biå sitt tilbud for funksjonshemmede
2015 Klaus Tveita Dugnadsarbeid og sin innsats på en rekke forskjellige arenaer i lokalsamfunnet
2013 Jøren Skadsem Eikeland Ildsjel for Ganddal Atletklubb gjennom dugnader, styrearbeid og trenerrolle.
2011 Anita Sandnes Mangeårige innsats for håndballklubben

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]