Fenstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fenstad
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNes
Postnummer2170 Fenstad
Kart
Fenstad
60°13′00″N 11°23′00″Ø

Fenstad er et lite sted i nordre del av Nes kommune i Akershus, øst for elven Vorma. Stedet er preget av vakker natur og rik tilgang på friluftsaktiviteter. Landskapet er preget av skrånende terreng mot Vorma og høyereliggende skogsområder lenger øst. Landskapet preges veldig av jordbruk og bondevirksomhet.

Flere store gårdsbruk som driver kornproduksjon ligger i bygda. Ferdselsåren gjennom bygda er riksvei 177 som går fra Minnesund til Årnes.

Det er et aktivt foreningsliv med idrettslag, misjonsforeninger og musikkforeninger m.m.

Servicefunksjoner som barnehage, dagligvare, Post i butikk og annet næringsliv finnes. Mange pendler til Oslo eller andre nærliggende kommuner. Kampåa har et av landets mest spennende fiskemuligheter etter ørret, spesielt på flue på våren. Det bor ca. 1800 mennesker i Fenstad.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Svanfoss sluse[rediger | rediger kilde]

Svanfoss sluser
Svanfossen

Svanfoss sluse ligger ved Svanfossen. Slusen gir adkomst mellom Mjøsa og Vormas nedre deler samt Glomma mellom Rånåsfoss og Funnefoss. Slusen var stengt fra 1973 til 1993, da en restaurert sluse ble åpnet igjen etter et samarbeid mellom NVE, Eidsvoll kommune, Nes kommune og Glommens og Laagens Brukseierforening. På grunn av fare for spredning av krepsepest har Mattilsynet tidigere lagt restriksjoner på bruken av slusen, men i 2011 ble disse opphevet.

Dammen i Svanfossen regulerer vannstanden i Mjøsa og er administrert av Glommens og Laagens Brukseierforening.

Fenstad kirke[rediger | rediger kilde]

Fenstad kirke er en eldre hvitmalt trekirke som i 2003 har feiret sitt 300-årsjubileum. Kirken ligger vakkert til i skrånende terreng mot Vorma. Kirkegården er preget av velstelthet og orden.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Stedet har en del mindre bedrifter, herunder Kårstad trevarefabrikk som produserer tretrapper. Det er Volvo-forhandler, Fenstad Auto, samt dagligvare og bensinstasjon i Fenstad.

Foreninger[rediger | rediger kilde]

Idrett[rediger | rediger kilde]

Fenstad Fotballklubb er stedets fotballklubb. I 2009 stiller hadde klubben seniorlag, og en rekke lag i aldersbestemte klasser. Klubben driver fra Fenstad stadion der det er gressbane, grusbane og minibane i tillegg til et klubbhus. Lagets draktfarger er opprinnelig gul trøye samt blå bukser. Klubben ble etablert i 1911, og fyller dermed 100 år i 2011.

Fenstad Skiklubb er stedets skiklubb. Fenstad er et snøsikkert sted vinterstid, og det er flotte muligheter i Nes skianlegg som ligger i Fenstad. Skiklubben driver barne- og ungdomsidrett, og arrangerer flere skirenn hver vinter, både lokalrenn og større arrangementer.

Fenstad Håndballag tar seg av håndballaktiviteten. Etter en storhetsperiode på 1980-tallet er klubben nå i en dvaletilstand, men driver fortsatt barneidrett.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Fenstad jeger- og fiskeforening er foreningen for stedets jegere og fiskere. Foreningen arrangerer flere aktiviterer hvert år, fiskekonkurranse, pilking og jegerprøvekurs. Hver søndag i sommerhalvåret arrangeres det trening på foreningens lerduebane.

Religiøst / frivillig / annet[rediger | rediger kilde]

Stedet har flere misjonsforeninger og lignende som driver aktivt arbeide.

Jerpestad sanitetsforening er en del av Norske kvinners sanitetsforening. Foreningen driver frivillig arbeid, og støtter hvert år en rekke ideelle tiltak både nasjonalt og lokalt. Foreningen har gjennom en årrekke kjøpt trygghetsalarmer og gitt tilskudd til løpende drift av dem.

Jerpestad og Brårud Skolekorps består av barn og unge fra Fenstad og Brårud. Korpset gir et fritidstilbud for barn og unge i alderen 8-20, og korpset er en viktig kulturfaktor i lokalsamfunnet. Korpset ble stiftet i 1947.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]