Fakultet for kunst, musikk og design (UiB)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Universitetet i Bergen
Grunnlagt1. januar 2017
TypeFakultet for kunst, musikk og design
DekanFrode Thorsen
Studenter700
Ansatte120 årsverk

Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) er et fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).[1] Fakultetet ble opprettet 1. januar 2017 da universitetet tok over Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB).[2] KHiB ble slått sammen med Griegakademiet, som fram til da var en del av HF-fakultetet ved UiB. Dronning Sonja var til stede under åpningen av det nye fakultetet 4. januar 2017.[3]

KMD tilbyr utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. KMD har et eget ph.d.-program i kunstnerisk utviklingsarbeid. I tillegg har fakultetet ph.d.-kandidater tilknyttet Det humanistiske fakultet, samt en PPU-utdanning[4] som er felles for kunst, musikk og design. KMD har rundt 700 studenter[når?] og cirka 120 ansatte.

Institutter[rediger | rediger kilde]

Fakultet for kunst, musikk og design har tre institutter:

  • Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst tilbyr utdanning innenfor fagområdene fotografi, grafikk, keramikk og leire, tekstil, maleri og tegning, nye medier (lyd/video), performance/tidsbasert kunst, skulptur og installasjon.[2]

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst og Institutt for design holder til i Møllendalsveien 61, i et bygg tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

Griegakademiet – Institutt for musikk har hovedbase i Lars Hilles gate 3 i Bergen og har i tillegg lokaler i flere nabobygg. Et nytt bygg for Griegakademiet er (per 2022) under prosjektering på nabotomten til Møllendalsveien 61, med planlagt byggestart i 2023.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kunst- og designhøgskolen i Bergen ble opprettet i 1996 gjennom en sammenslåing av Vestlandets kunstakademi, opprettet i 1972, og Statens høgskole for kunsthåndverk og design, opprettet i 1909.

Kunst- og designhøgskolen i Bergen ble i 2014 akkreditert som vitenskapelig høgskole i kunst.

Griegakademiet – Institutt for musikk (tidligere Bergen Musikkonservatorium) var fra 1995 en del av Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Akademiet ble grunnlagt av Torgrim Castberg i 1905 og hadde rundt 200 studieplasser. I 1928 ble ledelsen overtatt av fiolinisten Arve Arvesen. Instituttet hadde lokaler i Nygård skole i Bergen sentrum.

Den 2. juni 2016 ble det klart at KHiB og Universitetet i Bergen ønsket å slå seg sammen fra 1. januar 2017. Den 17. juni 2016 ble sammenslåingen vedtatt, og det ble bestemt at KHiB og Griegakademiet sammen skulle bli til Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kunst, Musikk, Design - forside». kmd.uib.no (norsk). Besøkt 19. januar 2021. 
  2. ^ a b c d «UiB har fått et nytt fakultet». Universitetet i Bergen. 22. desember 2016. Besøkt 20. januar 2021. «Fra nyttår har UiB syv fakulteter. 4.januar er den offisielle åpningen av Fakultet for kunst, musikk og design. Rektor Dag Rune Olsen har høye forventninger.» 
  3. ^ «– Kunst er viktigare enn nokon gong». Universitetet i Bergen. 4. januar 2017. Besøkt 19. januar 2021. «– Kunsten er verdas nattevakt, den voktar når det trengs som mest, sa rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen då det nye Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) opna i Universitetsaulaen onsdag 4.januar. (---) Rektor Dag Rune Olsen ankom sammen med H. M. Dronning Sonja.» 
  4. ^ «Kunst, Musikk, Design - Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU)». kmd.uib.no (norsk). Besøkt 19. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata