Vestlandets kunstakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vestlandets kunstakademi var et kunstakademi i Bergen. Det ble opprettet i 1973 som et privat tilbud om høyere utdanning innen billedkunst i regi av Bildende Kunstneres Forening i byen. I 1981 ble akademiet statlig.

Vestlandets kunstakademi skulle være et alternativ til studiet ved Statens kunstakademi i Oslo. Akademiet skulle være annerledes og modernistisk. I begynnelsen holdt akademiet til på flere steder i Bergen, blant annet på Bryggen. Akademiet flyttet i 1984 til C. Sundts gate 53 og alt ble samlet under samme tak [1].

Opptak til studiet var kun basert på kunstneriske begavelser og kreativitet. Opptaket var todelt, der første del var innsendelse av noen egne arbeider, disse ble vurdert og noen av søkerne kom videre til en praktisk prøve over en uke. Denne opptaksprøven hadde flere ulike oppgaver som måtte løses. Årlig tok akademiet inn om lag 10 til 20 studenter. Det første studie året var tverfaglig, mens de neste var spesialiserte innen de tradisjonelle fagområdene maleri, tekstil eller grafikk. Studentene hadde stor frihet og grensene mellom fagområder i kunsten var ikke så markante. Det ga seg uttrykk blant annet i installasjoner, performance, happening og videokunst. Akademiet var tidlig ute med en organisert teoriundervisning og hadde utstrakt bruk av gjestelærere. Studiet var fire-årig og uten en avsluttende eksamen [1].

Vestlandets kunstakademi ble slått sammen med Statens høgskole for kunsthåndverk og design til Kunsthøgskolen i Bergen (KHiB) i 1996 [1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Malterud, Nina; Astri Kamsvåg. "Intervjuet av Morten Krohg. Et kunstakademi må være godt plantet i samtida" Kunsthøgskolen i Bergen, KHiB årbok 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Haarberg, Johan A., Krohg, Morten. "Vestlandets kunstakademi, Bergen". Bergen, Akademiet, 1987. 32 s. ill.
  • Malterud, Nina; Astri Kamsvåg. "Intervjuet av Morten Krohg. Et kunstakademi må være godt plantet i samtida" Kunsthøgskolen i Bergen, KHiB årbok 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]