Statens høgskole for kunsthåndverk og design

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Statens høgskole for kunsthåndverk og design, ofte kalt Kunst- og håndverkskolen i Bergen, var en høyskole i Bergen. Skolen ble etablert i 1909 under navnet Bergen Kunsthåndverksskole. I 1996 ble skolen slått sammen med Vestlandets kunstakademi til Kunsthøgskolen i Bergen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergen Kunsthåndverkskole ble opprettet i 1909. Den var da et supplement til tidens «fôr- og fagskoler» som ga yrkesopplæring til vordende håndverkere innen tre- og metallarbeidsfagene på svennebrevsnivå. Med tiden ble det utvidet med nyere fag, slik at skolen i 1950-årene hadde ett fellesår med grunnleggende tegning, form- og fargelære. Deretter to år spesialisering rettet mot fagene grafisk design, keramikk, tekstildesign, møbeldesign og innredningsdesign. Der var mulighet for et påbyggingsår. Skolen var opprinnelig eid av fylket, men ble statlig i 1977. Skolen skiftet i 1988 navn til Statens høgskule for kunsthåndverk og design i Bergen.

Statens høgskole for kunsthåndverk og design tilbød treårige grunnstudier i grafisk design, illustrasjon, interiørarkitektur og møbeldesign, keramisk kuntshåndverk og tekstil-kunsthåndverk. I 1990 ble også et treårig studium i fotografi inkludert i studieplanen. Grunnstudiet kunne videreføres i et hovedfagsstudiuum på 1–1 1/2 år. I 1989 var det rundt 150 studenter ved skolen. Dagens Kunsthøgskolen i Bergen har til sammenlikning dobbelt så mange studenter.

Forfatteren og illustratøren Mette Newth var i perioden fra 1989 til 1993 førsteamanuensis og deretter rektor ved skolen.

Se også[rediger | rediger kilde]