Einar Forseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Forseth
Født7. aug. 1892[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Linköpings domkyrkoförsamling[3]
Død5. des. 1988[1][3][4]Rediger på Wikidata (96 år)
Västerleds församling[3]
BeskjeftigelseArkitekt, kunstmaler, illustratør, tekstilkunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige[3]
GravlagtNorra begravningsplatsen (1989)[1]
UtmerkelserPrins Eugen-medaljen (1963)
Professors navn

Carl Einar Andreas Forseth, født 7. august 1892 i Linköping, død 5. desember 1988 i Stockholm,[5] var en svensk kunstner, illustratør, designer og professor.

Einar Forseth er kanskje mest kjent for sine bysantinsk inspirert gullmosaikker i Gyllene salen i Stockholms stadshus, der veggene er dekket med 18,6 millioner mosaikkbiter eller glass, gull og farger med Mälardrottningen og allegoriske figurer og fantasier av ultra-moderne stil som ble fullført i løpet av våren 1923.

Forseth har vært med på å skape det svenske fellesmiljø. Han var en monumentalkunstner og glassmaler Han er også rikt representert i svenske kirkebygg og kinoer rundt om i Sverige. Forseth var også aktiv innen det kunstindustrielle felt og har komponert og innredet porselenservise til for Lidköping porselinsfabrik. Innen kunstindustrien har Forseth stått for den kunstneriske utformingen av gjenstander beregnet for daglig bruk, eller som prydgjenstander for fabrikkmessig produksjon. Han ble internasjonalt kjent for sine glassmalerier i katedralen i Coventry i Vest-Midlands i England i 1962. Her utførte han blyglassvinduer i den delen av katedralen som kalles Chapel of Unity i de nye Coventry Cathedral.

Einar Forseth ble professor i 1962.[6]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn og familie[rediger | rediger kilde]

Einar Forseth var sønn av den norske litografen Ole Andreas Forseth og hans kone Hilda Borg. Han ble født i Linköping, men vokste opp i Örebro. Her eide og drev hans far en litografisk anstalt hvor han var elev 1905-1906, og familien flyttet fra Örebro til Gøteborg, hvor Einar Forseth begynte senere sine studier. Han ble utdannet ved Generalstabens Kartanstalt 1905-1906.

I 1917 giftet han seg med Irma Maria Ahlmén (1892-1979), datter av revisor, Carl Ahlmén og Augusta Sävström. I årene 1925-1981 bodde Einar Forseth med sin familie i Bromma.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

1908-1912 studerte Forseth ved Sløjdføreningens skola i Göteborg og Valand i Göteborg. På Valand var Forseth elev under kunstnerne Gunnar Hallström (1875-1943) og Anders Trulson (1874-1911) og arkitekten Charles Lindholm (1870-1955). Lindholm kom til å spille en viktig rolle for Forseths fortsatte utvikling.

1912-1915 studerte Einar Forseth ved Konstakademien  i Stockholm. De følgende årene stilte han ut portretter, landskap, komposisjoner med bibelske motiver i olje, akvarell eller tegning.

I 1917 begynte han ved porselenskonsernet Upsala-Ekeby AB i Uppsala, hvor han skapte  kakelovnsmodeller og dekorerte keramikk. Samme år som han også deltok med kakelovnsmodeller på den store Hemutstältningen 1917 som ble organisert av den Svenska Slöjdföreningen (nå kalt American Form) på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Ovner var et stort produkt for Upsala-Ekeby i løpet av de mange årene før de ble utkonkurrert av sentralvarme .[7] Med hjelp av et reisestipend fra Kunstakademien i 1919 reiste han til Frankrike (Paris), Tyskland, Italia, Spania og Nord-Afrika for å studere videre. Han var i utlandet i årene 1919-1920 og med et stipend fra Kungliga Akademien för de fria konsterna 1920-1922. Han oppholdt seg i utlandet frem til 1922.

1920-tallets klassisisme[rediger | rediger kilde]

Einar Forseth portrettert Mälardrottningen i Golden hall i Stockholm city hall.

I 1927 forlot han Lidköping porselensfabrik og dro ut i verden. Han tilbrakte to år i Hellas, Konstantinopel og Palestina før han kom hjem. Da Lidköping porselænsfabrik ble Rörstrand i 1930-årene produsert selskapet  Forseths dekor ytterligere noen år, imidlertid, de fortsatte under fabriikknavnet, Lidköping. Rörstrand Porslinsfabrik ble stengt og revet i 1926 og produksjonen ble flyttet først til Gøteborg, hvor den kjøpte Göteborg porselilinsfabrik, og senere flyttet Rörstrand Porslinsfabrik fabrikken til Lidköping.

Forskjellige teknikker[rediger | rediger kilde]

Forseths arbeider er spesielt forbundet med monumentale verk. De er ofte holdt i en dekorativ arkaiserende  og noe naivistisk stil. Forseth var mest kjent for sine glassvinduer og mosaikkgulv, malte tak og altertavler. Han var også en designer og keramiker og tegmet servisdekorer. Han malte oljemalerier og utførte mosaikkarbeider.

Forseth tegnet også flere svenske frimerker i årene 1921-1947, plakater og litografier. Han gjorde grafikk og illustrasjoner til barnebøker og diktsamlinger. Han laget malerier og glassmalerier i både Stockholm og i flere kirker, tradisjonelt, malte han altertavler for flere kirker, stukkrelieffer i restauranter og kinoer. Han gjorde fresker og veggmalerier, både al secco og al fresco. Han gjorde gobelengvevninger, keramikk, fresker i kirkekor og marmormosaikk.

Han gjorde bokillustrasjer med tegninger til forfatteren Dan Anderssons diktsamlinger Svarta ballader (1917), og Visor och ballader (1940). Kolvaktarens Visor, diktsamlingen  Svarta ballader, med Forseths tegninger ble utgitt i 1917 på Bonniers forlag. En posthum utgave av Dan Andersson er Visor och ballader er smakfullt illustrert med svart / hvitt og helsidestegninger og cul-de-lamper (i typografien er cul-de-lamps et trekantet ornament) av Forseth, og ble publisert i Stockholm i 1940.[8][9][10]

Forseth bidro fra 1918 til å fornye glassmaeriteknkken og utførte glassmalerier i en rekke svenske kirker. Han har også arbeidet med al fresco, al secco, intarsia, sandblåst glass og tekstil. På 1920-tallet utførte han dekor Rörstrand Porslinsfabrik. Som staffelimaler var han mer fri og spontan, ikke minst i sine reisestudier fra Hellas.

Bakgrunnsbilder i art deco-stil[rediger | rediger kilde]

I 1923 tegnet Einar Forseth tapet for Nordiska Kompaniet (NK), som han stilte ut i Konstindustrins bygnings dagligrum på jubileumsutstilling, i Gøteborg 1923[11] Museumsbygnaden Gtebors kunstmuseum på  Götaplatsen i Göteborg, i den sørlige enden av Kungsportsavenyn. Konstmuseet  ble reist i årene 1919-1923 før byes 300-årsjubileum av  og kunsthallen, Göteborgs Konsthall, som også ligger på Götaplatsen. I det sentrale Göteborg ligger i en neoklassisk bygning, som også var bygget for Göteborgs Jubileumsutstilling i 1923. Den svenske  avdelingen holdt til inne i Göteborgs Konstmuseummuseum.

Einar Forseth tegnet originale  tapeter med et humoristisk linjemønster med hjort og blomster i svart på blek rosa bunn og med motiv av stiliserte, avrundede blomster og blader Disse  tapeter ble produsert  av Kåbergs Tapetfabriks AB (C. A. Kåbergs Tapetfabriksaktiebolag i !917.[12] 

Billedgalleri, verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

Studio i en villa i Bromma[rediger | rediger kilde]

Forseths villa, Hallingsbacken 3, Ålsten.

I årene 1925-1981 bodde Einar Forseth med sin familie på Hallingsbacken 3 i Ålsten i Bromma. Han trakk seg fra sin villa, hvor han også hadde sitt studio. Lyset på Hallingsbackens åskam var nødvendig for arbeidet i studio, og utsikten der oppe var fantastisk. Forseths grønne villa på toppen av Hallingsbacken som også fikk navnet sitt i 1925 da villaen ble bygget. Det var et vakkert og passende hus med uhindret utsikt over innsjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Svenskagravar.se, «Forseth, CARL EINAR A.», besøkt 18. april 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ RKDartists, «Einar Forseth», RKD kunstner-ID 28674[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b c d e Sveriges dödbok 1830-2020, oppført som Forseth, Carl Einar Andreas, besøkt 9. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Arkitekter verksamma i Sverige, utgitt 11. juli 2014[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010): Forseth, Carl Einar Andreas
 6. ^ Nationalencyklopedin
 7. ^ Uppsala-Ekeby.
 8. ^ Författare: Dan Andersson.
 9. ^ Litteraturbanken.
 10. ^ 2004 spelade Sofia Karlsson in ett musikalbum, där hon tolkar uteslutande låtar av Dan Andersson, Svarta ballader (inspelning av Sofia Karlsson).
 11. ^ Digitalt Museum, Göteborgs Jubileum (Minnesutställning) 1923.
 12. ^ Digitalt museum, tapetprov.