Sofia Karlsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sofia Karlsson
Født25. mars 1975[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Farsta församling[1]
BeskjeftigelseSanger, låtskriver, plateartist Rediger på Wikidata
Utdannet vedKungliga Musikhögskolan
NasjonalitetSverige
Utmerkelser
7 oppføringer
Grammis (2005)
Grammis (2007)
Dan Andersson-prisen (2008)
Grammis (2009)
Prins Eugens Kulturpris (2009)
Ulla Billquist-stipendiet (2010)
Prins Eugens Kulturpris (2009)
Musikalsk karriere
SjangerFolkemusikk
InstrumentBouzouki, vokal
Aktive år1998
Nettstedhttp://www.sofiakarlsson.com/
IMDbIMDb
Notable verk
Visor från vinden

Sofia Karlsson (født 25. mars 1975 i Enskede) er en svensk folkemusiker. Hun er en velkjent og respektert bouzoukispiller. Karlsson gikk folkemusikklinjen ved Kungliga Musikhögskolan og var mellom 1998 og 2002 medlem av folkemusikkgruppen Groupa. I 2002 kom hennes første soloalbum, «Folk Songs». Hun har siden 2003 medvirket som musiker, sanger og skuespiller i flere av Peter Oskarssons produksjoner ved Folkteatern i Gävleborg og Träteatern, Järvsö, bl.a. Molieres «Ekteskapsskolen», Brechts «Galileo Galilei» samt i «Trollmannen fra Oz».

Platen «Svarta ballader», som kom ut i 2005, inneholder tolkninger av Dan Andersson og fikk stor oppmerksomhet. Sofia Karlsson fikk flere utmerkelser for dette albumet, blant annet en svensk Grammis (2005). Hun fikk også den danske varianten av denne prisen. Hun medvirket også på platen Jul i folkton. «Svarte ballader» har solgt 60 000 eksemplarer, mens «Jul i folkton» ligger på rundt 25 000. [trenger referanse]

Sofia Karlsson har videre jobbet med en plate som hyller Olle Adolphson, og dessuten i duetten «Älskar dig» på en samlingsplate med Rikard Wolff. «Älskar dig» lå på Svensktoppen i en lengre periode i 2005. April 2007 ble hennes tredje album sluppet; «Visor från vinden». Platen gikk rett opp på andreplass på albumlisten i Sverige den første uken. Etter den fjerde uken solgte også «Visor från vinden» til gull. Karlsson og hennes band er også populære i Norge og Danmark. Hun har også gjort konserter i Norge.

I 2010 spilte hun sammen med Henning Kvitnes inn singelen «Sommarnatt i Bohuslän» som inngår på Kvitnes' samleplate For sånne som oss - de beste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sveriges befolkning 2000, oppført som Karlsson, Johanna Sofia Blåsippa[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Lasse Berghagen
Mottaker av Trubadurprisen
Neste mottaker:
Pierre Ström