Coventry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coventry

Flagg

Kart over Coventry
Vist i West Midlands

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionVest-Midlands
Adm. grevskapIntet
Seremonielt grevskapWest Midlands
StatusEnhetlig myndighet og
by (city)
Grunnlagt1043 (Julian)
Adm. senterCoventry
PostnummerCV
Retningsnummer024
Areal98,64 km²
Befolkning337 400 (2014)
Bef.tetthet3 420,52 innb./km²
ONS-kode3092
Kart
Coventry
52°25′00″N 1°31′00″V

Coventry er en by og en storbykommune i West Midlands i England. Historisk var Coventry en del av Warwickshire. Coventry er lokalisert 153 km nordvest for sentrale London, 31 km øst-sørøst for Birmingham, 39 km sørvest for Leicester og 18 km nord for Warwick. Den var Englands hovedstad mer enn en gang på 1400-tallet da regjeringen ble samlet i Coventry. Byens kulturarv omfatter en romerske festning ved Baginton, den nakne Godiva til hest, St Mary's Guildhall (en gildehall hvor konger og dronninger ble underholdt)[1] og tre katedraler.

Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia.[2] Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham med en befolkning på 337 400 i 2014.[3] Bortimot en halv million lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum. Selv om Coventry har en stor befolkning er byen ikke blant Core Cities Group («kjernebyene») grunnet dens nærhet til Birmingham.

Coventry ble verdens første vennskapsby da den inngikk et vennskapsforhold til den russiske byen Stalingrad (nå Volgograd) under den andre verdenskrig. Forholdet ble utviklet gjennom vanlige folk i Coventry som ville vise sin støtte til Sovjetunionens røde armé under slaget om Stalingrad.[4] Byen er i dag også vennskapsby med Dresden, Lidice, Saint-Étienne og hele 22 andre byer rundt om i verden.[5] En del av byens sentrum ved inngangen til Lower Precinct er kalt for Lidice-plassen.

Byen har hatt tre katedraler. Den første var en klosterbygning viet jomfru Maria, hvor det er kun er ruiner igjen av. Den andre var en gotisk kirke fra 1300-tallet som senere ble gjort til katedral og helliget sankt Mikael. Denne ble fullstendig ødelagt av Nazi-Tysklands Luftwaffe den 14. november 1940. Den tredje er den nye Coventrykatedralen, bygget på samme sted som den ødelagte.

Byen har to universiteter; Coventry University (basert i byens sentrum) og Universitetet i Warwick (i byens sørlige utkant). Coventrys motorselskaper har bidratt betydelig til britisk motorindustri.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tradisjonelle grunnleggelsesåret er 1043, da et benediktinerkloster ble åpnet av Leofric, jarl av Mercia og hans hustru Godiva (se nedenfor). Nyere forskning viser at klosteret antagelig eksisterte allerede i 1022, og det er mulig at hendelsen i 1043 var en utvidelse eller en større overføring av eiendommer. Etterhvert oppsto et marked ved klosterporten, og rundt dette fulgte en fast bosetning.

Innen 1300-tallet hadde Coventry blitt et sentrum for tekstilproduksjon, og den var en av de viktigste byen i England i middelalderen. Status som by ble innvilget i 1345, og på et tidspunkt ble byen også et eget grevskap.

Under den engelske borgerkrigen var borgerne svært fiendtlig innstilt mot rojalistfanger som ble plassert i byen, og dette skal ha vært opphavet til uttrykket «sent to Coventry», som i Storbritannia betyr «å bli utstøtt».

Mot slutten av 1800-tallet tok bil- og sykkelproduksjon over sin viktigste industri (se Næringsliv.

Den gamle og den nye katedralen

På grunn av industrivirksomheten i byen var den mål for bombing under den andre verdenskrig. Det største angrepet fant sted 14. november 1940, da Luftwaffe la store deler av byen i ruiner. Blant annet ble katedralen ødelagt; den nye ble åpnet i 1962.

The Precinct

Etter andre verdenskrig ble byen gjenoppbygget, og det ble blant annet anlagt et stort handleområde med gågater og kjøpesenteret The Precinct. Byen hadde gode tider i 1950- og 1960-årene, men da den britiske bilindustrien gikk inn i nedgangstider i 1970-årene gikk arbeidsledigheten i været. I begynnelsen av 1980-årene var hele 20 % av arbeidsstyrken uten jobb. I senere år har nye industrier kommet til, og situasjonen er kraftig forbedret.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har lenge vært et sentrum for bil- og sykkelproduksjon, med en bilindustri som ble grunnlagt allerede i 1896. De første fabrikantene var Coventry Motette, Great Horseless Carriage Co, Swift, Humber, Riley og Daimler Motor Company. Triumphs motorsykkelfabrikk ble grunnlagt i Coventry i 1902. I dag har mye av bilindustrien flyttet andre steder, men Jaguar har fortsatt sitt hovedkvarter der, men lite produksjonsvirksomhet, og Peugeot har en stor fabrikk i Ryton, rett utenfor byen. Peugeout fabrikken skal legges ned innen 2007. Peugeot kjøpte fabrikken fra Chrysler for 1 pund på 1980-tallet. De kjente Londondrosjene blir produsert i Coventry av London Taxis Internasjonal.

Andre viktige industriprodukter er elektronisk utstyr, maskinverktøy, landbruksmaskiner, fiberprodukter, romfartsprodukter og telekommunikasjonsutstyr.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Rytterstatue av Godiva sentralt i Coventry.

Byen har to universiteter, Universitetet i Warwick og Coventry University.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

I Coventry Transport Museum er blant annet to biler som har satt fartsrekord, Thrust2 og ThrustSSC, utstilt. Museet har også en stor samling av historiske modeller som Jaguar, Aston Martin og Lotus. Museet har gratis inngang.

Byens fotballklubb er Coventry City FC, som spiller i Football League Championship. Deres stadion er Ricoh Arena som er en ny arena ferdigstilt i 2005. Det gamle stadionet var Highfield Road som nå blir revet, tomten skal brukes til boliger. Klubben har en stolt historie, og spilte i den engelske toppdivisjonen fra 1967 til 2001. Høydepunktet var FA-cupen-triumfen i 1987.

Kjente bysbarn[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente borgeren er Lady Godiva, som ifølge legenden red naken gjennom byen (antagelig red hun egentlig på en «naken» hest, altså uten sal) i protest mot de høye skattene hennes mann Leofric påla innbyggerne. Borgerne ble bedt om å se vekk mens hun red forbi, men en av dem klarte ikke å la være i kikke. Han ble angivelig blind; han ble også kjent som «Peeping Tom», et uttrykk som i dag betyr kikker på engelsk. I byens sentrum står det en statue av Lady Godiva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «City Guild of Tour Guides», City Guild of Tour Guides
  2. ^ Based on ONS mid-year population estimates for 2014: Coventry er den 10. største byen i England og den 13. største i Storbritannia med 337 428 innbyggere (2014). Det er etter London (størst), Birmingham (nest størst: 1 101 360), Leeds (tredje størst: 766 399), Glasgow i Skottland (fjerde størst: 599 650), Sheffield (femte størst: 563 749), etc og Coventry (trettende størst: 337 428).
  3. ^ 2014 mid-year estimates: «UK Population Estimates» Arkivert 10. august 2014 hos Wayback Machine., ONS
  4. ^ «Twin towns and cities: Volgograd, Russia» Arkivert 8. oktober 2011 hos Wayback Machine.. Coventry City Council.
  5. ^ «Twin towns and cities» Arkivert 12. april 2013 hos Wayback Machine.. Coventry City Council.
  6. ^ Coventry City Football Club Arkivert 20. august 2008 hos Wayback Machine.
  7. ^ Coventry Transport Museum

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Coventry hos Wikivoyage