Coventry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Coventry
Coventry

Kart over Coventry
Vist i West Midlands

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Vest-Midlands
Adm. grevskap: Intet
Seremonielt grevskap: West Midlands
Status Enhetlig myndighet og by (city)
Adm. senter Coventry
Areal 98,64 km²
Befolkning 304 997 (2003)
Bef.tetthet 3 092 innb./km²
ONS-kode 3092

Coventry er en by i West Midlands i England. Den har status som metropolitan borough, hvilket gjør den til en de facto enhetlig myndighet. Byen er den niende største i England.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tradisjonelle grunnleggelsesåret er 1043, da et benediktinerkloster ble åpnet av Leofric, jarl av Mercia og hans kone Lady Godiva (se nedenfor). Nyere forskning viser at klosteret antagelig eksisterte allerede i 1022, og det er mulig at hendelsen i 1043 var en utvidelse eller en større overføring av eiendommer. Etterhvert oppsto et marked ved klosterporten, og rundt dette en permanent bosetning.

Innen det 14. århundre hadde Coventry blitt et sentrum for tekstilproduksjon, og den var en av de viktigste byen i England i middelalderen. Status som city ble innvilget i 1345, og på et tidspunkt ble byen også et eget grevskap.

Under den engelske borgerkrigen var borgerne svært fiendtlig innstilt mot rojalistfanger som ble plassert i byen, og dette skal ha vært opphavet til uttrykket «sent to Coventry», som i Storbritannia betyr «å bli utstøtt».

Mot slutten av det 19. århundre tok bil- og sykkelproduksjon over sin viktigste industri (se Næringsliv.

Den gamle og den nye katedralen

På grunn av industrivirksomheten i byen var den mål for bombing under andre verdenskrig. Det største raidet fant sted 14. november 1940, da Luftwaffe la store deler av byen i ruiner. Blant annet ble katedralen ødelagt; den nye ble åpnet i 1962.

The Precinct

Etter andre verdenskrig ble byen gjenoppbygget, og det ble blant annet anlagt et stort handleområde med gågater og kjøpesenteret The Precinct. Byen hadde gode tidere i 1950- og 1960-årene, men da den britiske bilindustrien gikk inn i nedgangstider i 1970-årene gikk arbeidsledigheten i været. I begynnelsen av 1980-årene var hele 20 % av arbeidsstyrken uten jobb. I senere år har nye industrier kommet til, og situasjonen er kraftig forbedret.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har lenge vært et sentrum for bil- og sykkelproduksjon, med en bilindustri som ble grunnlagt allerede i 1896. De første fabrikantene var Coventry Motette, Great Horseless Carriage Co, Swift, Humber, Riley og Daimler. Triumphs motorsykkelfabrikk ble grunnlagt i Coventry i 1902. I dag har mye av bilindustrien flyttet andre steder, men Jaguar har fortsatt sitt hovedkvarter der, men lite produksjonsvirksomhet, og Peugeot har en stor fabrikk i Ryton, rett utenfor byen. Peugeout fabrikken skal legges ned innen 2007. Peugeot kjøpte fabrikken fra Chrysler for 1 pund på 1980-tallet. De kjente Londondrosjene blir produsert i Coventry av London Taxis Internasjonal.

Andre viktige industriprodukter er elektronisk utstyr, maskinverktøy, landbruksmaskiner, fiberprodukter, romfartsprodukter og telekommunikasjonsutstyr.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Byen har to universiteter, University of Warwick og Coventry University.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I Coventry Transport Museum er blant annet to biler som har satt fartsrekord, Thrust2 og ThrustSSC, utstilt. Museet har også en stor samling av historiske modeller som Jaguar, Aston Martin og Lotus. Museet har gratis inngang.

Byens fotballklubb er Coventry City FC, som spiller i Football League Championship. Deres stadion er Ricoh Arena som er en ny arena ferdigstilt i 2005. Det gamle stadionet var Highfield Road som nå blir revet, tomten skal brukes til boliger. Klubben har en stolt historie, og spilte i den engelske toppdivisjonen fra 1967 til 2001. Høydepunktet var FA-cup triumfen i 1987.

Kjente bysbarn[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente borgeren er Lady Godiva, som ifølge legenden red naken gjennom byen (antagelig red hun egentlig på en «naken» hest, altså uten sal) i protest mot de høye skattene hennes mann Leofric påla innbyggerne. Borgerne ble bedt om å se vekk mens hun red forbi, men en av dem klarte ikke å la være i kikke. Han ble angivelig blind; han ble også kjent som «Peeping Tom», et uttrykk som i dag betyr kikker på engelsk. I byens sentrum står det en statue av Lady Godiva.

Commons Commons: Coventry – bilder, video eller lyd