Dingle (Irland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dingle
Irsk navn: An Daingean
Dingle
LandIrland Irland
Provins:Munster
Grevskap:Kerry
StatusBy (town)
Areal3,3 km²
Befolkning1 920 (2002)
Høyde over havet1 meter

Dingle
52°08′24″N 10°16′18″V

Dingle, irsk gælisk: An Daingean «Fortet» eller Daingean Uí Chúis «O'Cúis's Fort», er en liten by i County Kerry på Irlands vestkyst mot Atlanterhavet omtrent 50 km sørvest for byen Tralee og 80 km vest-nordvest for Killarney.

Byen ligger ved en naturhavn på sørsiden av Dinglehalvøya nedenfor Slievanea fjellet. Dinglehalvøya ligger sør for Shannon, som er Irlands største elv og nord for Ring of Kerry.

Hovednæringsveiene i byen er turisme, fiske og jordbruk. Byen ligger i et såkalt gaeltacht, som er område der befolkningen snakker gaelisk og hvor irske myndigheter satser spesielt på å bevare det irsk-keltiske språket. Engelsk er det vanlig brukte språket i resten av landet.

Befolkningen i byen var 1920 i 2006.

Dingle har fargerike hus.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Gatebilde fra John Street, Dingle

St.Marys kirke var en nygotisk kirke tegnet av J.J. McCarthy og O'Connell. Grunnsteinen ble lagt i 1862.

Det er mange muligheter til å høre irsk folkemusikk i byen, spesielt i turistsesongen om sommeren. Det er mange puber, kafeer og restauranter.

De siste årene har det vært en delfin kalt Fungi som trofast har dukket opp rundt sightseeingbåter på tur ut og inn av havna.

Det er flere kunstgallerier, keramikkverksted og krystallglassmester i byen.

Sport[rediger | rediger kilde]

Dingle har et kjent lag i gaelisk fotball som er litt forskjellig fra rugby. Laget er vanligvis med i flere cup,er og har spillere som spiller på regionalt lag.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Transport[rediger | rediger kilde]

Dingle var tidligere endestasjon på en smalsporet jernbane fra Tralee. Jernbanestasjonen var den vestligste i Europa. Den åpnet 1. april 1891. Den stengte for passasjertrafikk 17. april 1939 og for godstrafikk 10. mars 1947.