Tralee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tralee
Trá Lí (ga)
The Rose Garden , Town Park, Tralee - geograph.org.uk - 332932.jpg

Våpen

LandIrland Irland
ProvinsMunster
GrevskapKerry
StatusBy (town)
Befolkning20 288 (2006)
Høyde o.h.37 meter
Nettsidewww.tralee.ie/
Posisjonskart
Tralee ligger i Irland
Tralee
Tralee
Tralee (Irland)

Tralee
52°16′03″N 9°41′46″V

Tralee (Irsk gælisk: Trá Lí) er en by og administrasjonssentrum i Kerry i Irland. Den ligger i det sørvestlige hjørnet av Irland og har ca. 25000 innbyggere (2002). Byen ble grunnlagt i det 13. århundre og var hovedsete for jarlene av Desmond. Navnet Tralee kommer fra irsk gælisk Trá Lí, eller Trá Laoi, som betyr «bredden av elva Lee». Byen ligger ved eidet til Dinglehalvøya og har mange fasiliteter.

Sir Edward Denny var en uvanlig jordeier i sin tid. Under Hungersnøden i Irland 1845-1849 var det ikke uvanlig at godseierne økte jordleien som leilendingene betalte. Han ble kjent for å redusere jordleien til det leilendingene kunne betale, noe som huskes fremdeles.

Grevskapet Kerry er populært som turistmål. Den vakre kysten med flere bukter og halvøyer og frodig vegetasjon trekker til seg mange av turistene som besøker Irland. Tralee er et godt utgangspunkt for turer til Dinglehalvøya og til den populære turistveien «Ring of Kerry».

Byen er kjent for den årlige festivalen "The Rose of Tralee", en skjønnhetskonkurranse for irske kvinner og utenlandske kvinner av irsk avstamning.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]