Dinglehalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dinglehalvøyas plassering på Irlands kart.

Dinglehalvøya, (engelsk:Dingle Peninsula, irsk gælisk: Corca Dhuibhne, også anglifisert fra irsk: Corkaguiney) ligger i grevskapet Kerry. Halvøya har navnet etter landsbyen Dingle. Blasketøyene utenfor spissen av Dinglehalvøya er Irlands vestligste punkt.

På Dinglehalvøya finnes flere ruiner og andre funn fra forhistorisk tid og fra middelalderen. Et kapell, Gallarus oratorium, ved landsbyen Baile an Fheirtéaraigh, har form som en hvelvet båt og er bygget i stein en gang mellom 6. og 12. århundre.

Halvøya er oppstått som en del av en fjellkjede i granitt som gir topper og fjellkammer med vakker utsikt mot halvøya og over andre deler av grevskapet.

Rundt halvøya er det tallrike små og større, vakre sandstrender omkranset av klipper. Den mørke granitten og lys sand gir et vakkert bilde som blant annet ble benyttet i flere strandscener i filmen «Ryans daughter» fra 1970.

Nord for byen Dingle går en smal bilvei som slynger seg i fjellsidene, forbi fjellvann, og gjennom fjellpasset «Conor Pass», som er det høyeste fjellpasset i Irland.

Like utenfor halvøya ligger den lille øygruppen Blasketøyene. De har vært kjent for en spesiell gammelirsk/gælisk dialekt fram til 1953 da de ble fraflyttet.

Den vestligste, ytterste del av halvøya er et gælisk-talende område, et såkalt Gaeltacht, som har fostret flere forfattere og poeter, blant andre Ó Siochfhradha og Peig Sayers.

Siden dette er det vestligste bebodde område i Irland og det sentrale Europa, omtales tettstedet Dún Chaoin uhøytidelig som «nabosognet til Amerika».

Galleri[rediger | rediger kilde]

Panorautsikt over Dinglehalvøya


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]