Hopp til innhold

Killarney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Killarney
Cill Airne (ga)
Hovedgaten i Killarney

Våpen

LandIrlands flagg Irland
ProvinsMunster
GrevskapKerry
StatusBy (town)
Befolkning14 504 (2016)
Høyde o.h.50 meter
Nettsidewww.killarney.ie/
Posisjonskart
Killarney ligger i Irland
Killarney
Killarney
Killarney (Irland)
Kart
Killarney
52°03′32″N 9°30′26″V

Killarney (irsk: Cill Airne, «Kirken med slåpetorn») er en by i grevskapet Kerry i det sørvestlige Irland. Byen ligger den nordøstlige bredden av innsjøen Lough Leane i Killarney nasjonalpark. I byen finnes Killarneykatedralen St. Mary's, festningen Ross Castle, et tårnhus fra 1400-tallet, klosteret Muckross Abbey, og utenfor byen inntagende natur som fjellkjeden MacGillycuddy's Reeks, fjellpasset Gap of Dunloe, og 7 km unna er fossen Torc Waterfall som er 20 meter høyt og med et fossfall på 110 meter.[1] Byens naturlige arv, historie og beliggenhet på Ring of Kerry, 179 km lang turistveg, gjør Killarney til et populært turistmål.[2]

Killarney oppsto tidlig i irsk historie med religiøse bosetninger som spilte en viktig del av byens nedtegnede historie. Dens første betydelig historiske bosetning var klosteret på nærliggende øya Innisfallen Island i Lough Leane som i henhold til tradisjonen ble grunnlagt i år 640 av helgenen Finan Lobhar («Finian den spedalske»).[3] Klosteret var bosatt i omtrent 850 år.

Killarney ble tildelt pris i 2007 som den best bevarte by i Irland og Nord-Irland, en konkurranse organisert i fellesskap av Miljødepartement ig Nord-Irlands råd for skjønnhet. I 2011 ble den kåret til Irlands ryddigste by og den reneste byen i landet av Irsk forretning mot forsøpling.[4] I henhold til folketellingen i 2016 har Killarney en befolkning på 14 504 innbyggere.[5]

Transport[rediger | rediger kilde]

Plakett til minne om da jernbanen kom til Killarney

Riksvei N22 går nordover til Tralee og Castleisland, og sørover til Cork. Riksvei N72 går vestover til Killorglin og til Waterford på østkysten.

Det er togforbindelse til Tralee, Limerick, Cork og Dublin. Bussruter går til Limerick (og videre til Dublin), Tralee, Cork, Kenmare og Skibbereen. Jernbanestasjonen i Killarney ble åpnet 15 juli 1853.

Det er stadig økende flytrafikk på Kerry flyplass i Farranfore mellom Tralee and Killarney. En kort buss- eller togtur unna ligger Cork flyplass som betjener deler av grevskapet Kerry.

Sport[rediger | rediger kilde]

Byen har to fotballklubber:

  • Killarney Athletic
  • Killarney Celtic.

Det er tre klubber som stiller lag i gælisk fotball som spiller Fitzgerald Stadium i Killarney, som åpnet i 1936 og har kapasitet til 43 180 tilskuere.

  • Dr. Crokes
  • Killarney Legion
  • Spa GAA
Killarneykatedralen

I distriktet rundt er det flere lag som spiller gælisk fotball: Kilcummin, Fossa, Firies, Glenflesk og Gneeveguilla. Flere av idrettslagene stiller også lag i landhockey.

Roing er en populær sport i Irland. Den eldste roregattaen i Irland er Killarney Regatta som går hvertår første eller andre søndag i juli. Det er seks klubber: Commercial RC (Killarney), Flesk Valley RC, Fossa RC, Muckross RC, St. Brendan's RC and Workmen RC. Båtene er tradisjonelle trebåter med 6 roere og faste seter.

Det konkurreres også i sykling, spesielt terrengsykling og landeveissykling.

Næringsliv og byråkrati[rediger | rediger kilde]

Blomsterhagen ved Muckross House

Tidligere var det flere manufaktur fabrikker og skofabrikker i byen, men mange er lagt ned i det forrige århundret. De siste årene har industrien blomstret opp i Irland. Killarney har sin del av dette.

Som del av desentralisering av irsk statlig administrasjon ut fra Dublin, er departementet for kunst, sport og turisme lagt til Killarney, sammen med deler av justisdepartementet.

Turistindustri[rediger | rediger kilde]

Turistindustrien er den klart største næringsveien i Killarney. Etter Dublin er Killarney byen med flest hotellsenger i Irland. De fleste turistene kommer fra USA, Storbritannia, Tyskland og andre europeiske land. Sommermånedene er de travleste da det er flere forretninger, puber, hoteller og restauranter som har det travelt med å betjene turistene. Det er mange som tilbyr turer med hest og vogn i byen.

Killarney SummerFest er en stor festival med mange konserter med kjente artister innen og utendørs. Det er også kunstutstillinger og mange andre aktiviteter.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Killarney har flere vennskapsbyer.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]