Killarney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Killarney
Cill Airne (ga)
Killarney - Street Scene - geograph.org.uk - 661593.jpg

Våpen

LandIrland Irland
ProvinsMunster
GrevskapKerry
StatusBy (town)
TidssoneUTC+0
Befolkning13 426 (2006)
Høyde o.h.50 meter
Nettsidewww.killarney.ie/
Posisjonskart
Killarney ligger i Irland
Killarney
Killarney
Killarney (Irland)

Killarney
52°03′32″N 9°30′26″V

Killarney (gaelisk: Cill Airne, som betyr «slåpetornens kirke») er en by i County Kerry, i det sørvestlige Irland. Byen ligger på nordlige bredden av Killarneysjøen i Killarney nasjonalpark.

I byen er St. Mary's Katedral, Ross Castle, Muckross Abbey, Torc Waterfall og Gap of Dunloe.

Killarney ble tildelt pris i 2007 som den best bevarte by i Irland og Nord-Irland. På grunn av byens kulturarv, historie og plassering nær andre turistattraksjoner i det sørvestlige Irland er det mye turisttrafikk i byen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Riksvei N22 går nordover til Tralee og Castleisland, og sørover til Cork. Riksvei N72 går vestover til Killorglin og til Waterford på østkysten.

Det er togforbindelse til Tralee, Limerick, Cork og Dublin. Bussruter går til Limerick (og videre til Dublin), Tralee, Cork, Kenmare og Skibbereen. Jernbanestasjonen i Killarney ble åpnet 15 juli 1853.

Det er stadig økende flytrafikk på Kerry flyplass i Farranfore mellom Tralee and Killarney. En kort buss- eller togtur unna ligger Cork flyplass som betjener deler av grevskapet Kerry.

Sport[rediger | rediger kilde]

Byen har to fotballklubber, (soccer/vanlig fotball) Killarney Athletic og Killarney Celtic.

Det er tre klubber som stiller lag i Gælisk fotball.

  • Dr. Crokes,
  • Killarney Legion
  • Spa GAA

I distriktet rundt er det flere lag som spiller gaelisk fotball: Kilcummin, Fossa, Firies, Glenflesk og Gneeveguilla. Flere av idrettslagene stiller også lag i landhockey. Roing er en populær sport i Irland. Den eldste roregattaen i Irland er Killarney Regatta som går hvertår første eller andre søndag i juli. Det er seks klubber: Commercial RC (Killarney), Flesk Valley RC, Fossa RC, Muckross RC, St. Brendan's RC and Workmen RC. Båtene er tradisjonelle trebåter med 6 roere og faste seter.

Det konkurreres også i sykling, spesielt terrengsykling og landeveissykling.

Næringsliv og byråkrati[rediger | rediger kilde]

Tidligere var det flere manufaktur fabrikker og skofabrikker i byen, men mange er lagt ned i det forrige århundret. De siste årene har industrien blomstret opp i Irland. Killarney har sin del av dette.

Som del av desentralisering av irsk statlig administrasjon ut fra Dublin, er departementet for kunst, sport og turisme lagt til Killarney, sammen med deler av justisdepartementet.

Turistindustri[rediger | rediger kilde]

Turistindustrien er den klart største næringsveien i Killarney. Etter Dublin er Killarney byen med flest hotellsenger i Irland. De fleste turistene kommer fra USA, Storbritannia, Tyskland og andre europeiske land. Sommermånedene er de travleste da det er flere forretninger, puber, hoteller og restauranter som har det travelt med å betjene turistene. Det er mange som tilbyr turer med hest og vogn i byen.

Killarney SummerFest er en stor festival med mange konserter med kjente artister innen og utendørs. Det er også kunstutstillinger og mange andre aktiviteter.

Killarney har flere vennskapsbyer.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]