Shannon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elva Shannon og Shannonbridge i Offaly.
Elvas løp

Shannon (også kalt Sionna) er Irlands og De britiske øyers lengste elv. Den deler de irske provinsene Munster og Leinster fra provinsen Connacht. Elva deler eller grenser til 13 av de 32 grevskapene på øya.

Shannon kommer fra Ciulagh fjellene i grevskapet Fermanagh i Nord-Irland. Langs Shannon ligger sjøene Lough Allen, Lough Ree og Lough Derg. De største sideelvene er Inny, Suck og Brosna.

Elva er rundt 340 km lang, men har totalt fall på bare 76 meter. Det er bygget et vannkraftverk ved Ardnacrusha.

Shannon renner ut i havet i Clare grevskap som ligger i provinsen Munster. Tidevannet går 113 km oppover elven til Limerick. Shannon-estuaret begynner ved byen Limerick og går utover til en grense mellom Loop Head i nord og Kerry Head i sør. Ved elveoset renner elven Ratty ut i Shannon, og der ligger Bunratty Castle og byen og Shannon internasjonale flyplass.

Shannon har hatt sitt nåværende løp siden siste istid. Elva har vært en viktig ferdselsåre siden oldtiden. Vikinger slo seg ned i området i det 10. århundret og brukte elva til å herje rike klostre innover i landet. I 937 vant vikinger fra bosettingen i Dublin over vikinger bosatt i Limerick i et sjøslag på innsjøen Ree.

I det syttende århundre var elva av stor strategisk betydning siden den dannet en grense mellom vestligste delen av landet og resten. I krigene (Irish confederate wars) fra 1641 til 53 trakk irene seg tilbake vest for Shannon og holdt stillingen i to år mot de engelske styrkene. Da Oliver Cromwell forberedte en ny landreform, skal han ha sagt at de irske landeierne kunne dra til Connacht eller til helvete; sagt på en annen måte: enten til de irske styrkene vest for elva, eller døden.

I 1916 planla lederne av påskeopprøret at opprørsstyrkene kunne trekke seg tilbake bak "Shannonlinjen", men dette ble ikke gjennomført.

Det er bygget flere sluser som gjør mesteparten av elva farbar for mindre båter.

Det er forbindelse for båter fra Shannon til Dublin både gjennom Grand Canal og Royal Canal. Det er også forbindelse til elva Erne gjennom Shannon-Erne-kanalen.

I 1980-årene har mye blitt investert i havnekapasitet i utløpet av Shannon. Det er bygget en oljeterminal ved Foynes og en enkel flybensinkai ved Shannon internasjonale flyplass

I 1982 ble det bygget et større anlegg ved Aughinish for videreforedling av bauxitt fraktet fra Vest-Afrika og deretter transport til Canada for videreproduksjon til aluminium.

I 1985 åpnet et stort kullkraftverk ved Moneypoint som forsynes med 150 000 tonns lasteskip.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]