Aborreparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°40′40″N 12°33′48″Ø

Aborreparken
Aborreparken by Elfelt.jpg
Aborreparken rundt år 1900 (Karreen Ny Rosenborg til venstre sto ferdig i 1895)
Foto: Peter Elfelt

Aborreparken
55°40′40″N 12°33′48″Ø

Aborreparken var en liten park anlagt på rester av Københavns vollanlegg mellom Vestre Boulevard (dagens H.C. Andersens Boulevard, Københavns Vandværk i Studiestræde og Vester Farimagsgade.

Parken ble anlagt og ferdigstilt i 1886 på tross av kritikk fra blant annet arkitekt og borgerrepresentant Ferdinand Meldahl som mente at det var hodeløst når man ikke hadde fastlagt linjeføringen av fremtidens jernbaner i hovedstaden. Tiden ga ham rett.

I 1897 foreslo maleren J.F. Willumsen at man skulle plassere Den Frie Udstillings bygning i parken, noe som også ble realisert. Han ble bakket opp av arkitektene Martin Nyrop, Andreas Clemmensen og Ulrik Plesner og året etter kunne trebygningen tegnet av Willumsen innvies. Prisen var 16 000 kr. Bygningen tiltrakk seg offentlig oppmerksomhet og Vort Land skrev: «Fra den Kähler'ske Keramikfabrik har man faaet brændte Tagsten, skiftevis hvide og blaa, saaledes at Taget fremtræder i det danske Porcelæns Toner».

Plesner selv sto sammen med Aage Langeland-Mathiesen for oppføringen av Studenterforeningen, som fikk en bit av parken. Den ble oppført 1908–1910. I 1910 ble Aborreparken offisielt nedlagt da man nå var klar over at infrastrukturen ville komme på tvers av parken. Utstillingsbygningen ble flyttet til sin nåværende plassering på Oslo Plads i 1913.

Ved anleggelsen av Boulevardbanen i 1913 ble det tatt enda en bit av parken og Deloitte-huset la beslag på de siste restene i 1919.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]