Oslo Plads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Plads
Basisdata
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune

Kart
Oslo Plads
55°41′32″N 12°35′12″Ø

Oslo Plads er en plass på Østerbro i København. Plassen fikk sitt navn i 1962. Den hadde fram til da vært en del av Østerbrogade, men da den delen av denne gaten som gikk fra Kristianiagade og til Lille Triangel i 1962 ble omdøpt til Dag Hammarskjölds Allé (oppkalt etter FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld som døde høsten før), fikk denne innerste delen av den daværende Østerbrogade navnet Oslo Plads. Navnet legger seg opp til de øvrige gater i kvarteret nord for Østbanegade, hvor mange av gatene har navn etter norske byer. 17. mai 2014 tilkom også Eidsvoll Plads.

Historie[rediger | rediger kilde]

Østerport stasjon sett fra den framtidige Oslo Plads 1910-20 årene

På tomten som i dag utgjør Oslo Plads lå den gamle Østerport, som ble revet i 1857-1858 som den siste av de gamle byportene i den tidligere Københavns Vold. På plassen ligger Østerport stasjon, som ble bygget i årene 1894-1897 av arkitekten Heinrich Wenck. Ved plassen ligger også bygningen som rommer Den Frie Udstilling. Denne utstillingsbygningen lå opprinnelig ved det gamle Københavns Vandværk og den daværende Aborrepark ved den nordligste del av Københavns Vestervold. Bygningen ble flyttet til sin nåværende plass i 1914. Arkitekten er maleren og billedhuggeren J.F. Willumsen. Både jernbanestasjonen og utstillingsbygningen er fredet.

Andre bygninger rundt plassen: Hotel Østerport, opprinnelig oppført som nødhotell etter andre verdenskrig, men bygget helt om i 1955 og 1990. På hjørnet av Østbanegade, Oslo Plads 12-16, ligger en stor bolig- og kontoreiendom i paléstil, kalt Glacispalæet, oppført i årene 1900-1903 av arkitekt Andreas Clemmensen, som også bygget lignende hus i Stockholmsgade, Mariakirken i København samt Otto Benzons villa på hjørnet av Kristianiagade.

Utenfor Østerport stasjon står Nulpunktstenen. Fra denne steinsøylen, tegnet av arkitekten P.V. Jensen Klint og reist i 1925, måles avstandene fra hvor den gamle Østerport stod og på den tid avstandene til forskjellige destinasjoner i Nordsjælland. Det finnes tilsvarende tre andre lignende nullpunktstener i København: ved Nørreport, på Rådhuspladsen og på Torvegade ved Christianshavns Vold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]