Hopp til innhold

Rådhuspladsen (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
København rådhus
Rådhuspladsen sett fra Rådhustårnet om natten.

Rådhuspladsen eller Raadhuspladsen er en sentralt beliggende plass i København ved byens rådhus. Ved torgets nordre ende begynner Strøget. Ved den sørlige enden av plassen starter Vesterbrogade, og et par hundre meter sørover langs denne gaten ligger Københavns Hovedbanegård, byens sentralstasjon.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Plassen ble anlagt der Halmtorvet tidligere lå. Før vollenes fall i 1850-årene hadde dette torget ligget like innenfor Vesterport. En milepæl markerer portens omtrentlige plassering. I dag er plassen et av de mest trafikkerte stedene i hovedstaden, Takene på husene rundt plassen har Københavns – og Danmarks – største oppbud av neonlysreklamer; på Industriens Hus er det meste av fasaden dekket av reklamer for Dansk Industris medlemsvirksomheter. Den første lysreklamen på Rådhuspladsen ble montert i 1931.

Plassen med rådhuset bærer tydelig preg av inspirasjon fra italienske byers plasser, især torget og rådhuset i Siena. Men også Piccadilly Circus i London og Times Square i New York har samme funksjon – å være byens midtpunkt og møteplass.

Kunst ved Rådhuspladsen - utvalg[rediger | rediger kilde]

  • «Dragespringvannet» er en fontene som forestiller en tyr og en drage i kamp og er et resultat av et samarbeid mellom Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard. Den ble avduket i 1904 uten tyren. Avisen Politiken hadde et intervju med Bindesbøll rett før avdukingen og journalisten spurte blant annet om hvordan samarbeidet mellom de to hadde vært. Det ble også stilt spørsmål om hvem som hadde komponert hva av Springvandet. På spørsmålet svarte Bindesbøll:

Fontænen, mener De. Tja, Joakim og jeg har s'gu været lige gode om at rode med det hele.

Thorvald Bindesbøll

Etter avdukingen var pressen full av kritikk og i de påfølgende årene sammenliknet man det med en spyttbakke. Tyren kom endelig på plass nesten 20 år senere, i 1923.[1]

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

På Rådhuspladsen holdes det ofte store arrangementer slik som konserter, utstillinger og visning av fotballkamper på storskjerm. Plassen benyttes jevnlig ved festlige anledninger slik som Copenhagen Gay Pride og nyttårsaften. Rådhuspladsen brukes også til demonstrasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]