Eilert Adelsteen Normann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Eilert Adelsteen Normann
Adelnor0.jpg
Født1. mai 1848
Bodø
Død26. desember 1918 (70 år)
Christiania
Gravlagt Südwestkirchhof Stahnsdorf
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser St. Olavs Orden

Maleren Eilert Adelsteen Normann (1848-1918)

Eilert Adelsteen Normann (født 1. mai 1848 på Vågøya i Bodin, død 26. desember 1918 i Kristiania) var en norsk maler.

Naturmaler fra midnatsolens land. Sen-Düsseldorfer, keiserens venn, en gentleman. Levde hovedelen av sitt liv i Tyskland.

Adelsteen Normann (født 1848, død 1918) var den første fra Nord-Norge som etablerte seg som maler. Han fikk sin utdanning i Düsseldorf i Tyskland, som så mange på hans tid. Senere bodde han i Tyskland, men om sommeren reiste han rundt i Nord-Norge, ofte til Lofoten, og malte. Han spesialiserte seg på romantiske fjordlandskaper, gjerne med en liten dampbåt eller seilbåt på det speilblanke hav. Han konstruerte ofte sine landskaper selv. Lyset spilte en stor rolle i Normanns bilder, og han var av de første norske kunstnere som "oppdaget" midnattssola som motiv. Lanserte begrepet ”midnattssolens land”

Eilert Adelsteen Normann ble født 1. mai 1848 av foreldre gårdbruker og handelsmann Johan Normann (Andreassen Kiil) (1804 – 1862) og hans 2. hustru Sofie Marie Dreyer (1815 – 1894) på Vågøya i Bodin (nå Bodø).

Bergen – København studere økonomi. Fra oppveksten av i Bodin kommune var Adelsteen Normann slett ikke eslet for kunstnerbanen, men tiltenkt å følge familietradisjonen og gjøre karriere innen handel. Studieåra i København sporet ham av fra kjøp og salg, med påfølgende læretid på Düsseldorfs Kunstakademi. Sterkt påvirket av Hans Gude-tradisjonen i Düsseldorf.

Han ble derfor en typisk seindüsseldorfer, og fant ektemake og fast adresse i Rhin-byen på ei tid da andre norske malere soknet til Paris. 1. Katharina Weitgan – 5 barn 2. Louise Rostalski – 1 barn

Han studerte i 1869-1873 ved akademiet i Düsseldorf, hvor han ble boende frem til han ca. 1887 slo seg ned i Berlin. Med sin bakgrunn fra Nordland spesialiserte Normann seg på norske fjordlandskaper, især fra Lofoten og Nord-Norge forøvrig, samt fra området rundt Sognefjorden. 1890-1891 lot han oppføre en villa på Balestrand, hvor han senere oppholdt seg om sommeren. Et hus i drakestil frå ferdighusfabrikken til Jakob Digre i Trondheim. Det var fra denne basen hans oppdrag med å «portrettere» det keiserlige skip «Hohenzolleren» i Fjærlandsfjorden fant sted.

På sine studiereiser i Norge tok han skisser som han brukte til å komponere sine landskapsbilder i storformat beregnet for salg til et tysk publikum. Normanns skisser og studier var ofte malt friskere med lette, flytende penselstrøk. Studiene ble friskere og mer spontane enn atelierarbeidene.

Fjordmotiva til Adelsteen Normann var atelierarbeid basert på skisser, og er m.a. prega av overdrevne stupbratte fjell. Resultatet var en kommersiell suksess: Wien, Dresen, Leipzig, London, Philadelphia, København, Stockholm, Bergen.

Normanns fjordlandskaper fra Norge ble svært populære blant det tyske kunstpublikum, og han ble keiser Vilhelm II’s yndlingsmaler. Pga. Normans popularitet ble han av ettertiden betraktet som en reaksjonær og uinteressant maler, et syn som ettertiden har imøtegått.

Selv om Normann av økonomiske grunner malte konvensjonelt, hadde han blikk for andre retninger innen billedkunsten. Ikke minst gjennom hans støtte til utenlandsstudier for yngre kolleger som de nordnorske malerne - Gunnar Berg fra Svolvær, Trollfjordslaget - og Ole Juul fra Lofoten, fetter av AN – ser man liberalerens praksis. Mer enn noe viser denne holdningen seg gjennom hans interesse for Edvard Munch, som seinere resulterte i invitasjon av den kunstnerisk radikale maleren til å stille ut i Berliner Kunstverein (hvor Normann var jurymedlem) i 1892.

I 1887 flytta han til Berlin, og fekk m.a. tillitsverv i kunstnerforeninga i byen. Impresjonismen satte sine spor i hans senere kunstneriske uttrykk og enkelte bilder er antakelig påvirket av Edvard Munch. Det var Normann som i 1892 sørget for at Edvard Munch fikk sin første, mye omtalte skandaleprega utstillinga i Berlin i 1892. Munch-utstillinga ble stengt etter ei uke.

Maleriene til Adelsteen Normann er m.a. kjøpte av Nasjonalgalleriet i Oslo, Nasjonalmuseet i Stockholm og av keiser Vilhelm II, og han hadde m.a. flere utstillinger på Salonen i Paris.

Riddar av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1897.

Far til bl.a. Emma Pastor Normann (1871–1954) frå Düsseldorf. Kunstmaler.

Flyttet til Norge under 1. verdenskrig. Normann døde den 26. desember 1918 av spanskesyken og er gravlagt på Südwestkirchhof Stahnsdorf i den tyske delstaten Brandenburg. Kirkegården ligger like vest for Berlin og tjente på denne tiden som gravlund for de vestlige deler av byen.

Bildeeksempler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]