Cormac Murphy-O'Connor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cormac Murphy-O'Connor
Cardinal Cormac Murphy O'Connor.jpg
Født 24. august 1932
Reading
Utdannet ved Gregoriana, Collegium Anglorum
Nasjonalitet Storbritannia
Religion Den romersk-katolske kirke

Coat of arms of Cormac Murphy-O'Connor.svg

Cormac Murphy-O'Connor (født 24. august 1932 i Reading i England) er en av Den katolske kirkes kardinaler, den sjette katolske erkebiskop av Westminster (2000–2009), og tidligere primas for den katolske kirke i England og Wales.

Murphy-O'Connor er en av fem barn; to av hans brødre ble også prester. Han ble utdannet ved Prior Park College i Bath og fikk preesteutdannelse mellom 1950 og 1956 som alumne ved Venerable English College i Roma og student i filosofi og katolsk reolofi ved Det pavelige universitet Gregoriana. Den 28. oktober 1956 ble han presteviet. Deretter arbeidet han i menigheter i Portsmouth og Fareham.

I 1966 ble Cormac Murphy-O'Connor sekretær og kapellan for biskopen av Portsmouth, Derek Worlock, som senere ble erkebiskop av Liverpool. I september 1970 ble han menighetsprest i Portswood (Southampton). Kort tid etter,mot slutten av 1971, ble han kalt til Roma som rektor for Venerable English College.

Den 21. desember 1977 ble Murphy-O'Connor ordinert til biskop av det katolske bispedømmet Arundel and Brighton. Han fikk viktige verv i nettverket for europeiske katolsk biskoper, og var blant anmnet aktiv på økumenikkens område. Fra 1982 til 2000 var han med-formann for Den internasjonale Anglikanske – Romerskkatolske kommisjon (ARCIC).

Murphy-O'Connor ble den 22. mars 2000 erkebiskop av Westminster, og i november samme år ble han valgt til formann for Den katolske bispekonferanse for England og Wales. I februar 2001 ble han kreert til kardinal.

Han fratrådte embedet som erkebiskop av Westminster 3. april 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 George Basil Hume 
Erkebiskop av Westminster
Etterfølger:
 Vincent Nichols