Santa Maria sopra Minerva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Maria sopra Minerva
EierDominikanerordenen[1]
OmrådeRoma
PlasseringPigna
BispedømmeRoma bispedømme
Byggeår1370
Arkitektur
Periodegotisk arkitektur
ArkitektCarlo Maderno
Beliggenhet
Kart
Santa Maria sopra Minerva
41°53′53″N 12°28′42″Ø
Santa Maria sopra Minerva i Roma

Santa Maria sopra Minerva er en kirke i det sentrale Roma. Kirken er viet til Jomfru Maria og ligger i nærheten av Pantheon i Rione Pigna.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kirkenn er den eneste i Roma med gotisk interiør. Den ble oppført av dominikanerordenen i perioden 1280–1320 etter mønster av ordenens store kirker i Firenze og Bologna, med hvelvet kor og åpen takstol i langhuset. Midtskipet fikk sitt hvelv omkring år 1450, og de gotiske trekk i arkitekturen ble dempet og undertrykket ettersom tiden gikk. Ved en omfattende restaurering 1848–1855 ble den gotiske stilen gjeninnført og alle hvelvinger ble malt.

I kirken kan besøkende blant annet se fresker av Filippino Lippi og skulpturen Den oppstandne Kristus av Michelangelo.

piazzaen fremfor kirken står en elefant på et postament. Elefanten bærer på en egyptisk obelisk, som stammer fra 500-tallet f.Kr. og som i slutten av 200-tallet e.Kr. ble ført fra Egypt til en Isis-helligdom i det fortsatt hedenske Roma. Elefanten ble skulptert i 1667 av Ercole Ferrata etter en tegning av Giovanni Lorenzo Bernini.

Gravlagte i kirken[rediger | rediger kilde]

Fremfor høyalteret hviler helgenen Katarina av Siena. Andre som har fått sitt siste hvilested i denne kirken er den saligkårede maleren Fra Angelico og Thomas Cajetanus.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.santamariasopraminerva.it[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • The Pilgrim's Guide to Rome's Principal Churches (engelsk). Collegeville, Minnesota: Liturgical Press. 1993. ISBN 0-8146-5016-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]