Venerabile Collegium Anglorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirken inntil Venerabile Collegium Anglorum i Roma.
San Tommaso di Canterbury, kirken inntil Venerabile Collegium Anglorum i Roma.

Venerabile Collegium Anglorum («Venerable English College») er et katolsk presteseminar i Roma, for utdannlse av prester for England og Wales. Det ble grunnlagt i 1579 og er den eldste fortsatt bestående engelske institusjon utenfor England.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ankomsten av kardinal William Allen til Roma høysommeren 1576 medførte en nysatsing på undervisningens område.[trenger referanse] Kardinal Allen, som, likesom kardinal Newman tre århundrer senere, hadde forlatt et fellowship ved Oriel College i Oxford, hadde allerede grunnlagt et presteseminar i Douai i 1568 (Collège des Anglais Douai), som hadde trukket til seg 240 studenter, hvorav mange fra hans tidligere universitet.

Pave Gregor XIII støttet hans planer om en lignende institudjon i Roma og utferdiget grunnleggelsesbullen i 1579. Kollegiet har vært kjent som «det ærverdige» (venerabile) siden 1818 på grunn av de mange studenter herfra og fra andre utenlandske utdannelsessteder som etter hjemkomst til fedrelandet led martyrdøden for sin katolske tro mellom 1581 og 1679. De æres i den katolske kirke som de førti martyrer fra England og Wales. Den første var Ralph Sherwin og de siste David Lewis, John Wall og Anthony Turner.