Hopp til innhold

Bukavu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bukavu
Bukavu
LandDen demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
StatusProvinshovedstad
Grunnlagt1901
Areal60 kvadratkilometer
Befolkning241 690 (2009)
Høyde o.h.1 498 meter
Nettsidewww.mairiedebukavu.net/
Posisjonskart
Bukavu ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Bukavu
Bukavu
Bukavu (Den demokratiske republikken Kongo)
Kart
Bukavu
2°30′00″S 28°52′00″Ø

Bukavu er en by i øst i Den demokratiske republikken Kongo, ligger ved innsjøen Kivusjøen, vest for Cyangugu i Rwanda, adskilt av utløpet av elven Ruzizi. Byen er hovedstaden i provinsen Sud-Kivu og i 2009 ble befolkningen anslått til 241.690.[1], med ytterligere 250.000 mennesker i de omkringliggende forstader og landsbyer.

Bukavu ble grunnlagt i 1901 av de belgiske kolonimaktene. Opprinnelig ble byen kalt Costermansville (Costermansstadnederlandsk) og frem til 1954 var den europeiske andelen av befolkningen var fremtredende under kolonistyret. De ble tiltrukket av det subtropiske klimaet (Kivusjøen ligger 1460 moh) og den naturskjønne beliggenheten (Bukavu er bygget på fem halvøyer og har blitt beskrevet som "en grønn hånd, dyppet i sjøen"). Mange av villaene fra kolonitiden har tilhørende hager som skråner ned mot innsjøen.

Kadutu som er bydelen som har høyest folketetthet ligger i fjellskråningene som vender mot innlandet. Disse åsene strekker seg opp til 2000 moh.

Tidligere var byen administrativt senter for hele Kivu-regionen, men mistet noe av sin status som følge av veksten i Goma.

Etter folkemordet i Rwanda, flyktet Hutuer og mange medlemmer av den tidligere hutu-ledede regjeringen. Flyktningleirene rundt Goma og Bukavu ble åsted for hutu-opprør fra leirene mot den nye tutsi-regjeringen i Rwanda. I november 1996 ved starten av den første krigen i Kongo, angrep rwandiske regjeringsstyrker hutu-leirene, samt styrkene til den daværende regjeringen i Zaire som hadde tillatt opprøret. Den rwandiske regjeringen støttet opprørerne i Zaire ledet av Laurent Kabila som styrtet regjeringen i Kinshasa med deres hjelp, for deretter å komme på kant med dem, noe som førte til den andre krigen i Kongo. Rwanda støttet opprørerne i Rassemblement Congolais pour la Démocratie (RCD) mot Kabila. RCD ble dominert av banyamulengene (tutsier fra Rwanda), og Bukavu ble i likhet med resten av Sud-Kivu kontrollert av RCD. Det oppsto sporadiske kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker og deres allierte, blant andre hutu-militsen Mayi-Mayi, særlig i 1998 og 2004.

3. juni 2004 trakk demonstranter i flere kongolesiske byer til gatene for å demonstrere mot FN for ikke å ha forhindret at Bukavu kom under kontroll av de Rwanda-støttede RCD-styrkene ledet av General Nkunda.[2] Ca 16.000 kvinner ble voldtatt i løpet av en eneste helg etter general Nkunda hadde forkynt sine tropper at "denne byen er deres i tre dager."[3] Nkunda ble overtalt til å rette seg etter med fredsavtalen som avsluttet krigen og gjenforene sine tropper med de kongolesiske regjeringsstyrkene, men i september 2007 blåste han nytt liv i opprøret og begynte å angripe regjeringens styrker nord for Goma.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Bukavu var et viktig knutepunkt og inngangsport til det østlige DR Kongo, men som følge av krigene har veinettet blitt kraftig svekket og motorveiene til Goma, Kisangani og andre byer har ikke blitt tilstrekkelig restaurert. Til sammenligning har Goma med sin nærhet til det asfalterte veinettet i Øst-Afrika og den østlige delen av den trans-afrikanske motorvei til Mombasa medført en raskere restitusjon fra krigene enn de andre kongolesiske byene. Bukavus nærhet til havnebyene Bujumbura og Uvira ved Tanganyikasjøen er fordelaktig, med tilgang via innsjøen til Kigoma hvor jernbanen går til Dar-es-Salaam, og Kalemie som har togforbindelse til Katanga.

Bukavu har mange kaianlegg og båttransport brukes mye i mangel på vedlikeholdte veier.

Kavumu Airport (ICAO kode: FZMA, IATA-kode: BKY) ligger om lag 30 kilometer nord for byen og er den innenlandske flyplassen for Bukavu.

Helsevesen

[rediger | rediger kilde]

I Bukavu ligger Panzihospitalet og det katolske universitetet Université catholique de Bukavu har også et universitetssykehus i byen.

Den farmasøytiske fabrikken Pharmakina eies av en tysk immigrant og produserer malaria-medisinen kinin og det generiske aids medikamentet Afri-vir. Pharmakina driver også diagnostisering og behandling av sykdommen aids.[4] Med 740 ansatte og ca. 1000 free-lance arbeidere er Pharmakina den største arbeidsgiveren i byen.[5]

Kvinners status

[rediger | rediger kilde]

Kvinner opplever fortsatt store vanskeligheter som følge av volden i kjølvannet av krigen i det østlige Kongo. Fondation chirezi lanserte i august 2007 et prosjekt for traumebehandling for kvinner i Bukavu.

Naturkatastrofer

[rediger | rediger kilde]

I motsetning til Goma er ikke Bukavu særlig truet av vulkanutbrudd. Derimot er det en viss fare for limniske utbrudd fra Kivusjøen, hvor store mengder oppløst karbondioksid og metan kan eksplodere fra sjøen og true livene til de rundt 2 millioner menneskene som bor nær innsjøen.[6]

Andre funksjoner

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]