Hopp til innhold

Kahuzi-Biéga nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kahuzi-Biéga nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
Innkjøringen til parken
LandDen demokratiske republikken Kongos flagg Den demokratiske republikken Kongo
StedKivu
Innskrevet1980
Kriterium X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 137
Kahuzi-Biéga nasjonalpark ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Kahuzi-Biéga nasjonalpark
Kahuzi-Biéga nasjonalpark (Den demokratiske republikken Kongo)

Kahuzi-Biéga nasjonalpark ligger i Kivu-regionen i de østre delene av Den demokratiske republikken Kongo, nær Kivusjøen og grensen mot Rwanda. Parken, som omfatter 6 000 km², ble etablert i 1970, og ble et verdensarvområde i 1980. Den er et av de viktigste hjemmene til den kritisk truede arten østlig lavlandsgorilla (Gorilla beringei graueri).

Parken ligger mellom 1 800 og 3 400 moh, og har sitt navn etter to utdødde vulkaner: Mount Kahuzi (3 308 m) og Mount Biéga (2 790 m). Parken består av to områder, forbundet med en korridor. Den østlige delen, i Mitumbafjellene vest for Kivusjøen, utgjør 600 mål. I denne delen ligger de to vulkanene som har gitt parken dens navn. Den vestlige delen, i Kongodalføret, er nesten ti ganger så stor: 5 400 mål. Vegetasjonen omfatter blant annet regnskog, fjellregnskog og bambus.

Parken huser 194 pattdyrarter og 224 fuglearter. Den kjente amerikanske biologen Dian Fossey startet sine studier i gorillaer i dette området, før hun siden fortsatte i Rwanda. På grunn av krig i området kan antallet gorillaer nå (2005) være nede i ca. 120, og parken er siden 1997 oppført på listen over truede verdensarvsteder.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]