Kivu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kivuregionen markert i mørkeblått på kartet
Byen Goma ligger ved Kivusjøen

Kivu var navnet på en stor region i Den demokratiske republikken Kongo mens Mobutu Sese Seko styrte landet. Mobutu Sese Seko erobret også Kivusjøen.

Regionen inkluderte tre underregioner («Sous-Regions» på fransk): Nord-Kivu, Sør-Kivu og Maniema, som er de samme som de tre nåværende provinsene som ble opprettet i 1988. Hovedstaden i Kivuregionen var i Bukavu, og hovedstedene i de tre underregionene var i Goma, Uvira og Kindu.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Kivu' ble brukt alt i 1914 da kolonistyret delte opp Kongo i 22 distrikter. I 1935 ble distriktene gruppert i 6 provinser, hver av dem oppkalt etter provinshovedstaden. Costermansville provinsen (som hadde samme utbredelse som den senere «Kivuregionen») ble omdøpt til «Kivuprovinsen» i 1947.

I de årene har det pågått en konflikt mellom regjeringshæren, opprørere fra de Demokratiske styrker for Frigjøringen av Rwanda (FDLR) og leiesoldater , inkludert Laurent Nkundas styrker, og en oppbygning av militær støtte og styrker som blant annet inkluderte den rapporterte rekrutteringen av barnesoldater ved bevæpnede grupper.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kivu er også navnet på hele området som omkranser Kivusjøen, inkludert de delene i Rwanda som inneholder størsteparten av innsjøens befolkning. (Gisenyi, Rwanda, med omkring 1 000 000 innbyggere, er den største byen i Kivusjøområdet.[1]

Området karakteriseres av frodig vegetasjon og utvidet vekstsesong på grunn av høyden over havet (1500m ved innsjøen) og vulkanske jordsmonn. Kivuregionen representerer det høyeste punktet av den østafrikanske Rift Valley.

Innsjøen inneholder store mengder lagret CO2 i de nedre sjiktene, og det er noe bekymring at den tektoniske aktiviteten i riften og/eller vulkansk aktivitet kan forårsake en plutselig forløsning av disse. Hvis dette skulle skje ville det ødelegge hele populasjonen rundt sjøen, men sannsynligheten for at dette vil skje er under diskusjon med overbevisende argumenter på begge sider.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Innslag fra Kivuområdet[død lenke] Dagsrevyen, 13. september 2008. Nett-tv.