Kisangani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kisanganis beliggenhet i Den demokratiske republikken Kongo.

Kisangani (tidligere fransk: Stanleyville, eller nederlandsk Stanleystad) er en by i Den demokratiske republikken Kongo in Sentral-Afrika. Byen er provinshovedstad i Tshopo. Kisangani ligger hvor Lualabaelven blir til Kongoelven, nord for Boyomafallene. Byen hadde 682 599 innbyggere i 2004.

Historie[rediger | rediger kilde]

Marked i Kisangani ved Kongofloden

Henry Morton Stanley (1841–1904) grunnla i desember 1883 Stanley Falls Station på en liten øy i Kongoelven nær det lille stedet som nå er blitt oppslukt av Kisangani. Han reiste videre, men etterlot seg som representant til Fristaten Kongo den skotske tekniker Mr. Binnie.

En konflikt mellom Fristatens myndigheter og zanzibarske slavehandlere eskalerte noen år etter. I 1888 ble en form for fristatsjurisdiksjon gjenopprettet ved at slavehandleren Tippu Tip (1837–1905) ble utnevnt til guvernør for Stanley Falls district. Han hadde tilhold i Stanley Falls Station.

Under Kongokrisen var byen i 1964 åsted for en massakre forvoldt av simbaopprørere mot hvite sivilister. Den ble raskt fulgt av Operasjon Dragon Rouge, en felles militærinnsats av belgiske og amerikanske troppestyrker mot simbaene, for å befri ytterligere 1.500 hvite gisler.

I mai 2002, under Annen Kongokrig, ble 160 personer massakrert i Kisangani. Det ble antatt at den ansvarlige bak massakren var Laurent Nkunda, som ble arrestert kort etter.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]