Kivusjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kivusjøen
Kivusjøen ved Bukavu
Kivusjøen ved Bukavu
LandRwanda Rwanda
Den demokratiske republikken Kongo DR Kongo
VassdragKongo
Areal2 650 km² 
Høyde1 460 moh.
Lengde89 km
Bredde48 km
Dybde480 m (maks)
Volum500 km³ 
Nedbørfelt7 000 km² 
UtløpRuzizi
Kivusjøen ligger i Den demokratiske republikken Kongo
Kivusjøen
Kivusjøen
Kivusjøen (Den demokratiske republikken Kongo)
2°S 29°ØKoordinater: 2°S 29°Ø

Kivusjøen er en innsjø på grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Den ligger i den Albertinske (vestlige) Riftdalen, en del av Den store riftdalen i Afrika. Kivusjøen har utløp gjennom elva Ruzizi, som renner sørover til Tanganyikasjøen.

Innsjøen har et areal på 2650 km² og ligger på en høyde av 1460 moh. Sjøen ligger i en riftdal som sakte utvider seg, noe som forårsaker vulkansk aktivitet i området. Dette gjør også at sjøen er usedvanlig dyp, og med en gjennomsnittdybde på 240 meter og en største dybde på 480 meter er den verdens 15. dypeste innsjø. Innsjøen er omringet av høye fjell. I den sørlige delen av sjøen ligger øya Idjwi, som er den tiende største øya i en innsjø i verden. De største byene ved Kivusjøen er Bukavu og Goma i Kongo og Gisenyi, Kibuye og Cyangugu i Rwanda.

Den første europeeren som besøkte sjøen var tyskeren Gustav Adolf von Götzen i 1894. Området rundt sjøen har vært et sentralt åsted for konflikten mellom Hutu og Tutsi-folkene i Rwanda, og deres allierte i Kongo, som blant annet har ført til folkemordet i Rwanda i 1994 og den første og andre krigen i Kongo. Kivusjøen ble spesielt beryktet som et dumpested for ofrene fra folkemordet.

Satellittbilde av Kivusjøen