Hopp til innhold

Kivusjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kivusjøen
Kivusjøen ved Bukavu
LandKongo
Rwanda
LandRwandas flagg Rwanda
Den demokratiske republikken Kongos flagg DR Kongo
Areal 2 700 km²[1]
Høyde 1 461 moh.[2]
Lengde 89 km
Bredde 48 km
Dybde480 m (maks)[2]
237 m (snitt)[2]
Volum569 km³ [2]
Nedbørfelt 7 422 km²[2]
VassdragKongo
TilløpKalundura
UtløpRuzizi
Del avDe store sjøer i Afrika
Posisjon
Kart
Kivusjøen
2°S 29°Ø

Kivusjøen er en innsjø på grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Den ligger i den Albertinske (vestlige) Riftdalen, en del av Riftdalen i Afrika. Kivusjøen har utløp gjennom elva Ruzizi, som renner sørover til Tanganyikasjøen. Innsjøen hører til De store sjøer i Afrika.

Innsjøen har et areal på 2 700 km² og ligger på en høyde av 1 461 moh. Sjøen ligger i en riftdal som sakte utvider seg, noe som forårsaker vulkansk aktivitet i området. Dette gjør også at sjøen er usedvanlig dyp, og med en gjennomsnittdybde på 237 meter og en største dybde på 480 meter er den verdens 15. dypeste innsjø. Innsjøen er omringet av høye fjell. I den sørlige delen av sjøen ligger øya Idjwi, som er den tiende største øya i en innsjø i verden. De største byene ved Kivusjøen er Bukavu og Goma i Kongo og Gisenyi, Kibuye og Cyangugu i Rwanda.

Den første europeeren som besøkte sjøen var tyskeren Gustav Adolf von Götzen i 1894. Området rundt sjøen har vært et sentralt åsted for konflikten mellom Hutu og Tutsi-folkene i Rwanda, og deres allierte i Kongo, som blant annet har ført til folkemordet i Rwanda i 1994 og den første og andre krigen i Kongo. Kivusjøen ble spesielt beryktet som et dumpested for ofrene fra folkemordet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lake Kivu Encyclopædia Britannica
  2. ^ a b c d Lake Kivu Lakepedia.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde av Kivusjøen
Kivusjøen