Brahetrolleborg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°9′12,229″N 10°21′3,2292″Ø

Brahetrolleborg kirke
Brahetrol(04)Kirken set fra nordøst.JPG
Hideko Bondesen
Område Faaborg-Midtfyn kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Fyens stiftRediger på Wikidata
ProstiFåborg Provsti
Byggeår Ca. 1200
Kirkerommet
Døpefontav Bertel Thorvaldsen fra 1806
AlterAlteroppbygging med alterbord og alterbilde av August Thomsen
Plasser400
DiverseAngelorgel på 22 stemmer fra 1804
Beliggenhet

Brahetrolleborg kirke
55°09′12″N 10°21′03″Ø
Brahetrolleborg kirke på Commons
Brahetrolleborg kirke med tårnet
Skipet sett mot øst
Alterbordet og altermaleriet av August Thomsen

Brahetrolleborg kirke er en kirke utenfor FaaborgFyn. Den er bygget som en forlengelse av Brahetrolleborg slott.

I middelalderen var kirken viet til Vår Frue og den var opprinnelig bygget som klosterkirke til cistercienserklosteret Holme kloster, det nåværende Brahetrolleborg.

I 1868-69 var kirken utsatt for en hardhendt restaurering hvor man blant annet påførte et tykt lag sementpuss som utslettet mange spor av bygningens historie. I 1934-35 ble det foretatt utgravinger rundt kirken og en del av sementpussen ble banket av. Man kunne da avdekke en del av kirkens bygningshistorie. I tillegg kan man over hvelvene finne godt bevarte enkeltheter som gjør det mulig å beskrive bygningens utvikling.

Den opprinnelige kirken ble påbegynt i begynnelsen av 1200-tallet og var planlagt som en treskipet korskirke med dobbeltkapeller langs korsarmenes østmurer, akkurat som i Sorø klosterkirke, Løgumkloster og Øm. Bare koret ble ferdigstilt med et tredobbelt vindu nederst og et dobbeltvindu over. Etter korets plan skulle kirken bygges i tre etasjer med arkader til sideskip, triforium over og vinduer øverst og hele kirken skulle dekkes av hvelv.

I den nåværende herregårdens østfløy finnes det rester av søndre korsarms kapeller og ved nordre korsarm har man funnet fundamenter etter dette, men korsarmene ble aldri fullført. I midten av 1200-tallet ga man opp planen og ferdigstilte et treskipet langhus med midtskipet i samme bredde som koret og sideskip mot nord og syd. Sideskipene er revet senere, men man har funnet rester i forbindelse med utgravningene i 1934-35.

Kirkens nåværende hvelv ble bygget inn rundt 1450. I 1935 ble det funnet en byggesten ved sydveggen i koret og på den står det: «I det herrens år 14.. mens Mads Amunsøn var abbed, blev der bygget loft over Sankt Mariæ kirke på Guds holm». Mads Amunsøn er nevnt som abbed i 1453.

På 1500-tallet hadde kirken en liten takrytter over vestgavlen, men i 1735 ble den avløst av et høyt spir. I 1817 ble det bygget våpenhus foran vestinngangen. I våpenhuset er to romanske gravstener med korsstav, en gravsten over abbed Tue som var abbed ved klosteret på 1400-tallet og to stener fra 1600-tallet. På kirkegården er familien Reventlows familiegravsted.

Herskapsgalleri i koret. Foran til venstre står Thorvaldsens døpefont

Ved restaureringer i 1847 og 1868-69 ble kirkens inventar fornyet. Foran østveggen ses en stor oppbygning med alterbord og alterbilde malt av August Thomsen i 1848.[1] Bildet flankeres av senbarokke figurer.

Over alteroppbygningen er et orgelpulpitur fra 1803 hvor det er plassert et orgel bygget i 1804 av Jürgen Hinrichsen Angel.[2] Det har 22 stemmer.

I korets sydside står en gammel adelsstol med våpen for Brahetrolleborgs eiere etter reformasjonen. I korbuen er det hengt opp et korstre som er utført ved Claus Bergs verksted i Odense ca. 1500. Figuren til korstreet er hengt opp i Fjenneslev kirke på Sjælland, sidefigurene står i Tirsted kirke på Lolland.

Døpefonten er formgitt av Bertel Thorvaldsen og hugget ut i Italia i 1806. Døpefonten ble gitt i gave av Charlotte Schimmelmann til familien Reventlow på Brahetrolleborg.[3]

Brahetrolleborgs votivskip er en modell av «Haabet» utført av Johs. Petersen i 1936.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]