Asbestodden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asbestodden på kartet over Svalbard
Asbestodden
Asbestodden
Asbestodden på kartet over Svalbard

Asbestodden er en odde og et slettelavland helt innerst i Recherchefjorden, i den vestre fjordbotnen kalt Vestervågen, nord i Wedel Jarlsberg LandSpitsbergen, Svalbard. Odden ligger rett nord for, og under det massive Observatoriefjellet (576 m) som skiller Chamberlindalen i vest fra Recherchebreen i øst (breen munner ut i Fagerbukta øst for Asbestodden). I vest ligger øya Reinholmen ute i Vestervågen. Landformen går i ett med Rubypynten umiddelbart i øst som er en forlengelse av Asbestodden, hvor altså Vestervågen og Fagerbukta avgrenser dette samlede utspringet.

Odden har navn etter mineralet asbest som finnes utvinnbart her.

På Asbestodden ligger flere kulturminner. Camp Asbestos var en hytte som ble bygd for Northern Exploration Company (NEC) i 1921 av konsul Carl Sæther fra Tromsø. Den var sommerbygd og forsvant relativt raskt, mens et hus fra 1918 tilhørende konkurrenten A/S Kulspids fortsatt stod relativt intakt så sent som på 1960-tallet.[1] I årene 19181922 var det hard strid mellom de to selskapene om rettighetene til asbestforekomsten her.

Like sør for hytta ligger en hvalfangststasjon fra 1600-tallet, og en del gravfelt. Det var engelske hvalfangere som etablerte seg i dette området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 45-46.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 77°29′35″N 14°36′00″Ø