Østamerikansk tuja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østamerikansk tuja
Østamerikansk tuja (Thuja occidentalis)
Østamerikansk tuja (Thuja occidentalis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thuja occidentalis
Norsk(e) navn: Østamerikansk tuja
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Thuja
IUCNs rødliste:
livskraftig

Østamerikansk tuja (latin: Thuja occidentalis) er en av to arter av tujaslekten som vokser i Nord-Amerika, og den er også spredt i Norge.[1] Arten er svært giftig.

Denne eviggrønne arten blir 5–20 meter høy, og er tett greinet med tett dekkende bladverk, grenene peker oppover. Kronen er smalt kjegleformet. Tujabladene er eviggrønne og skjellaktige, og skjellbladene er lagt i fire rader langsetter kvistene. Toppskuddet er opprett, og dette skiller den fra vanlig sypress.

Ovenfra ser skuddene mørkt grønne ut, men nedenfra lysegrønne. Bladene har en sterkt aromatisk lukt. Bladene er rik på vitamin C, og ble brukt av indianere og tidlige europeiske pionerer som kur for skjørbuk. De er mat for flere forskjellige dyr, som larver og forskjellige sorter sommerfugler.

Hannkonglene er små og lite iøynefallende og sitter på tuppene av kvistene. Hunnkonglene er i begynnelsen lite iøynefallende, men vokser til omtrent 1–1,2 cm med 6–12 overlappende, tynne, læraktige skjell. Hannblomstene er gulbrune og kuleformete, hunnblomstene er nesten usynlige.

Arten kommer fra det østlige Nord-Amerika. I Norge er den alltid forvillet fra hager og parker, men synes også å spre seg spesielt i Østfold, ved Moss, Halden, og i Oslo, Ringsaker, Bergen (Hordaland), Balestrand (Sogn og Fjordane), og Snåsa (Nord-Trøndelag).

På fuktige steder vokser den sammen med balsamgran, svartgran, kvitgran, rødgran, amerikalerk, svartask og rødlønn. På tørrere steder er gulbjørk, papirbjørk, amerikaosp, balsampoppel, canadahemlokk og weymouthfuru vanlige. I undervegetasjonen finnes busker som topplønn, alaskakornell, bærlyng og krypberglyng.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red), Gyldendels store nordiske Flora, 2003 (2007), side 66.
  2. ^ W.F. Johnston. «Northern White-Cedar». Silvics of North America. Besøkt 25. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]