Anticosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anticosti
(fr) Île d'Anticosti
(en) Anticosti Island
Satellittbilde av Anticosti.
Geografi
PlasseringSt. Lawrence-bukta
Areal 7 943 km²[1]
Lengde 222 km
Bredde 56 km
Høyeste punktUten navn (312 moh.)
Administrasjon
LandCanadas flagg Canada
Største bosetningPort-Menier
Demografi
Befolkningca. 250 (2012)
Posisjon
Kart
Anticosti
49°30′N 63°00′V

Anticosti er en øy i den kanadiske provinsen Québec. Anticosti ligger i St. Lawrence-bukta ved utløpet til St. Lawrence-elva. Øya er tynt befolket, med store skoger av kvitgran, balsamedelgran og svartgran. Mye av kysten er dominert av steile kalksteinsklipper. Innsjøene og elvene er mange og fiskerike, og flere av elvene skjærer gjennom dype juv. Den østlige delen av øya utgjør et enormt myrområde. På øya finnes en bestand av rundt 120 000 hvithalehjort, etterkommere av 220 individer innført i 1896.

Den første europeeren som utforsket øya var Jacques Cartier i 1534. Han trodde først det var en halvøy, før han ga øya navnet Île de l'Assomption. Fra 1600-tallet gikk øya under navnet Anticosti. Dette navnets opprinnelse er ikke kjent, men det kommer muligens fra urbefolkningens ord natiscotec («der bjørner blir jaktet på»)[2]. I 1680 kom de første bosetterne, da Ludvig XIV av Frankrike ga Louis Jolliet myndighet over øya. Etter Ny-Frankrikes fall ble øya annektert av Newfoundland-kolonien, men i 1774 ble den overdratt til Canada. I 1974 ble øya kjøpt av provinsen Québec, som avsatte 150 km² av øya til et naturreservat.

De fleste innbyggerne på øya stammer fra Newfoundland, Saint-Pierre og Miquelon og Îles de la Madeleine. De er franskspråklige og lever av fiske, fangst og tømmerhogst. I 1909 var det over 800 hektar jordbruksland, men i dag er det ingen gårder igjen på øya.

Øyas kyst blir regnet som en stor fare for skipstrafikken i St. Lawrence-bukta. Det blir anslått at rundt 400 skipsvrak ligger ved øya; noe som har gitt den kallenavnet «buktas kirkegård»[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ile d' Anticosti Arkivert 16. april 2017 hos Wayback Machine. The Canadian Encyclopedia
  2. ^ «Anticosti dictionary definition | Anticosti defined». www.yourdictionary.com (engelsk). Besøkt 16. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]