Hopp til innhold

Bruker:Kjersti Lie/endaensandkasse: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Kjersti Lie (diskusjon | bidrag)
Ingen redigeringsforklaring
Kjersti Lie (diskusjon | bidrag)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Arkitektyrket i Norge''' er i stor grad likt arkitektyrket i andre land. Prosessen fra oppdrag og idé til ferdig bygg er likevel knyttet til en del nasjonale forhold. Det ferdige anlegget skal forholde seg til omkringliggende bebyggelse og natur, og arkitekten må følge både den norske [[plan- og bygningsloven]] og andre nasjonale lover og lokale retningslinjer som gjelder våre fysiske omgivelser.
'''Geir Egil Larsen''' (er en norsk folkemusiker, bosatt i … Han er også folkedanser og folkedansinstruktør. Instrumentene han spiller på, er tussefløyte, bukkehorn, meråkerklarinett og seljefløyte.<ref>[http://www.fylkesmannen.no/Nord-Trondelag/Folk-og-samfunn/Medaljer-og-ordener/Kongens-fortjenstmedalje-tildelt-Geir-Egil-Larsen-/?print=true Fylkesmannen i Nord-Trøndelags omtale da Larsen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje] Besøkt 26. desember 2013</ref>


[[Arkitekt]]er kan arbeide både med arealplanlegging og bygningsprosjektering; innen forskning, utdanning og forvaltning. Som for andre profesjoner, er det nær sammenheng mellom utdanningen, yrket og yrkesorganisasjonene.
-------
{{innhold venstre}}
AFTENPOSTEN MORGEN 05.12.2004 Side 25 - Seksjon: NAVN&NYTT - Del: T - Klasse: Personalia
== Yrkestittel==
[[Fil:Blackboard drawing prof Meyer.jpg|thumb|1910-1930: Kopiering av klassiske detaljer var et viktig element i arkitektudanningen i NTHs første tid. Tavletegning av professor [[Johan Meyer]]{{byline|Ukjent/NTNU UB}}]][[Fil:FakAB-ByggingDodensDal.jpg|thumb|2009: Arkitektstudenter i første årskurs ved NTNU bygger i målestokk 1:1{{byline|Kenneth Stoltz}}]]
Arkitekttittelen er ikke beskyttet i Norge, i motsetning til i enkelte andre land. Det betyr i prinsippet at hvem som helst kan kalle seg arkitekt uten at det garanterer for bestemte kvalifikasjoner. Tittelen knyttes derfor oftest til dokumentert utdanning gjennom gradsbetegnelse eller medlemskap i [[Norske arkitekters landsforbund]] (NAL).
Diskusjonen omkring en beskyttet tittel for arkitekter har gjennom årene ført til ulike løsninger, før man fikk dagens «master i arkitektur».


=== Master i arkitektur===
60 år Geir Egil Larsen, Flåttaenget 21,7650 Verdal.
Tittelen '''master i arkitektur''' ble innført med [[Kvalitetsreformen|kvalitetsreformen i høyere utdanning]] fra studieåret 2003/2004. Kvalitetsreformen innebærer en harmoniseringen av gradsbenevnelser i bachelor-, master- og ph.d.-grad, som ble innført for å lette studentutveksling og arbeidssøking nasjonalt og internasjonalt. Alle som fullfører arkitektstudiet ''etter'' innføringen av kvalitetsreformen, kan bruke tittelen «master i arkitektur».
Larsen er pedagog og folkemusiker med eldre folkelige blåseinstrumenter som spesialfelt. Har vunnet Landskappleiken med fire ulike instrumenter, bl.a.
bukkehorn. I løpet av 31 år har han hatt ca. 1200
skolekonsertdager for norske og svenske rikskonserter.
Videre har han bak seg flere plateutgivelser, og har dirigert Verdal mannskor siden 1972. Jubilanten har mottatt en rekke priser, bl.a. Verdal kommunes kulturpris og Hilmar Alexandersens musikkpris 2004.
----------------
Dirigent for Verdal mannskor i 40 år.<ref>[http://www.t-a.no/kultur/article7717739.ece#.Urxru_1Ohh8 omtale i forbindelse med tildeling av Kongens fortjenstmedalje] Besøkt 26. desember 2013</ref>


===Sivilarkitekt===
Larsen er far av folkemusikerne og komponistene [[Einar Olav Larsen|Einar Olav]] og [[Gjermund Larsen]].
Ettersom det kun er de som er utdannet etter innføringen av kvalitetsreformen som kan kalle seg ''master i arkitektur'', brukes fortsatt andre titler: ''sivilarkitekt'', ''arkitekt MNAL'' og ''arkitekt''. «Sivil» henger sammen med profesjonens og fagets utvikling fra militær tilknytning. Sivilarkitekttittelen er en parallell til sivilingeniørtittelen.


I 1986 ble det besluttet ved kongelig resolusjon<ref>Kgl. Resolusjon av 25. april 1986</ref> at [[Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo]] (AHO) og Norges tekniske høgskole (NTH) ved [[Universitetet i Trondheim]] (nå NTNU) skulle tildele den akademiske graden sivilarkitekt. Denne ga enerett til tittelen «sivilarkitekt». Samme rett til tittelen ble også gitt til kandidater som tidligere hadde avlagt arkitekteksamen ved disse institusjonene.
Norsk folkemusikkfond
I 1988 ble det fastsatt en forskrift om rett til bruk av sivilarkitekttittelen for kandidater med faglig jevngod eksamen fra utlandet,<ref>Kgl. Resolusjon av 5. august 1988</ref> og i 1990 fikk også [[Bergen arkitektskole]] (BAS) rett til å tildele graden sivilarkitekt.<ref>Kronprinsregentens resolusjon av 27. juli 1990</ref> Kandidater med eksamen fra før 2003 har fortsatt rett til å bruke eksamensgraden/tittelen sivilarkitekt, forutsatt at de har eksamen fra disse institusjonene eller utdanningsinstitusjon i utlandet som er funnet faglig jevngod med den norske. Sivilarkitekttittelen er beskyttet etter forskrift.<ref>[http://www.lovdata.no/for/sf/kd/td-20051216-1574-004.html#71/ Forskrift 2005-12-16 nr 1574]</ref>
søk i ATEKST på "gjete kongens harer"
---------
kona også?! T-A 13.2.07: Maj Brit Slapgaard Larsen fyller 50 år i dag, tirsdag 13. februar.
Ho er eldst av seks søsken og vaks opp på Hokstad gård i In- derøy. Ho har utdanning innan lærerfaget og arbeider mellom anna som musikklærer i Verdal kommunale kulturskole. Piano er hennar hovudinstrument, Ho un- derviser og i folkedans, samt leik, dans og song i barneskolen.
Saman med ektemannen Geir Egil Larsen (62) budde ho i Innda- len i ni år, før dei flytta til Flåtta- enget i Vinne i 1986. Den musikal- ske familien er spesielt kjent for sitt virke innen folkemusikken – og dei fire barna, Einar Olav (27), Gjermund (25), Ingebjørg (24) og Audun Gunnar (18) er alle aktive musikarar.
Maj Brit er aktiv i det meste som skjer på kulturfronten i Verdal og til helga dreg ho og ektemannen i land eit av sine hjartebarn, Midtvinterdansen –
Midtnordisk folkemusikkfestival for barn og ungdom. Hun er og klokkar i Vinne kyrkje, i tillegg til vervet som soknerådsleiar. Hun er og med i Mållaget.
Frå sekre kjelder har dagens jubilant og kapasitet på huslege sysler. Dagen feires – i første omgong – heime med den nære familie.
-----------
Midtvinterdansen - GE & kona, primus motor … festival
-----------
2006 - fløyte senior vinner Landskappleiken
-----------
PUNKTENE NEDENFOR (FORELØPIG) FRA T-A: http://www.t-a.no/kultur/article7717739.ece#.Urxru_1Ohh8


Første gang forslaget om «sivilarkitekt» som beskyttet tittel ble vurdert, var i 1946, da [[Tekna#Historie|Den Norske Ingeniørforening]] fikk lovfestet tittelen «sivilingeniør» gjennom et tillegg til høyskoleloven. Arkitektene kunne samtidig ha fått lovfestet tittelen «sivilarkitekt». [[Norske arkitekters landsforbund]] (NAL) mente at dette var en kunstig nyskapning. De gikk inn for at «arkitekt MNAL» fortsatt skulle være tittelen som viste at man hadde den nødvendige utdanning og kompetanse.<ref name="Jørgensen">Jørgensen (1961)hele referansen her, hvis vi ikke skal ha den med i litteraturlisten. <Jørgensen, Ruth (1961)«Norske arkitekters landsforbund 50 år». I: ''Byggekunst'', årg. 43, s. 103-128</ref>
Verdal kommunes kulturpris 1986


===Arkitekt MNAL===
Verdal juniorspellmannslag, musikalsk leder siden 1988
NAL arbeidet gjennom store deler av 1900-tallet for å få beskyttet arkitekttittelen ved å sette krav til formell utdanning uten å få gjennomslag hos departementet. Hovedbegrunnelsen var at arkitektbegrepet hadde en lang, folkelig tradisjon og at tittelen ble brukt også av folk som ikke hadde den teoretiske høgskole-/universitetsutdanning NAL ønsket som et minimumskrav. Disse yrkesutøverne ville kunne få problemer dersom tittelen ble beskyttet.<ref>NALs arkiv 1960–1980-tallet</ref>


På grunn av manglende tittelbeskyttelse har mange medlemmer av NAL brukt initialene MNAL (Medlem av NAL) i tilknytning til tittel. Medlemskap er betinget av en eksamen som NAL godkjenner.
1970-tallet egne program i "Folkemusikkhalvtimen"


Medlemskap i NAL er ikke nødvendig for å dokumentere arkitektutdanning. Her er det skolenes grader som gjelder, dvs. ''sivilarkitekt'' før 2003, ''master i arkitektur'' etter. Arkitektutdanning i utlandet kan kvalifisere for medlemskap i NAL, forutsatt at skolen er godkjent i forhold til EUs arkitektdirektiv<ref>[http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/specific-sectors_architects_en.htm Professional qualifications – Architects – EC]</ref> og det internasjonale arkitektforbundet UIA.<ref>[http://www.uia-architectes.org/texte/england/Menu-1/0-pourquoi-new.html The International Union of Architects]</ref>
Medspiller og produsent
"1.200 konsertdager
Geir Egil Larsen har vært musikalsk leder for Verdal juniorspellmannslag siden 1988. Han har vært medspiller og produsent for ulike folkemusikkplater. På 1970-tallet hadde han egne program i NRKs ”Folkemusikkhalvtimen”, og han medvirket i flere radio- og fjernsynsprogram.
Han har også hatt ulike kunstneriske oppdrag på en lang rekke folkemusikkfestivaler, både her i landet og i USA. Fra 1973 og gjennom nesten 35 år har han gjennomført om lag 1200 konsertdager her i landet for Rikskonsertene og ulike fylkeskommuner. Larsen har også hatt lignende oppdrag i Sverige.
Larsen har fått en rekke priser og vunnet flere norske mesterskap innen folkemusikk og folkedans. Han har vunnet en rekke førsteplasser i Landskappleiken i klassen for eldre folkemusikkinstrumenter: Tussefløyte, Meråkerklarinett, bukkehorn, seljefløyte osv."
----------
fra http://www.folkedans.com/oslosongdanslag/Sider/folkedan.htm:
"Frå slutten av 60-talet er det Egil Bakka, Geir Egil Larsen og Tor Stallvik som har arbeidd mest med utviklinga av songdansen. Det har vorte lagt vekt på lokal og folkelege dans, med mindre svikt (flatare dans). I 1970 kom Egil Bakka si bok Danse danse lett med 17 songdansar i tillegg til turdansar og gamaldansar. Denne boka innførete nye måtar å notere dansemønsteret på og ei skandering av teksten. I 1982 kom heftet Danse mi dokke av Tor Stallvik og i 1984 heftet Trønderviser med 21 dansar av Geir Egil Larsen. Også andre har gjeve ut dansehefte i seinare år, mellom anna frå Nord-Noreg - Dansetradisjonar frå Troms, frå Sørlandet - Dansetradisjonar frå Vest-Agder, og frå Bergenskanten - Her er me grannar."
---------
==Utmerkelser==
*2006 - Egil Storbekkens Musikkpris http://www.lurogbukkehorn.org/Sider/Prisvinnere.html
den første som fikk prisen. Den ble opprettet i 2006. Se [[Egil Storbrekken#Egil Storbrekkens Musikkpris]] http://mic.no/nmi.nsf/doc/art2007041811524862915083
------
http://web.retriever-info.com/services/webdocument?documentId=00235320131113191911739&serviceId=2:
Andregenerasjons pris
Kveldens tredje pris, men den først utdelte, gikk til musikeren Gjermund Larsen. Verdalingen er den tredje i familien som får Ole Vig-prisen og takket for prisen med flere musikalske innslag. Det ene av disse sammen med vinneren av den aller første Ole Vig-prisen i 1979, pappaen til Gjermund Larsen, Geir Egil Larsen.
om Ole Vig-prisen: http://media.ktv.no/olevigprisen/
------
Hilmar Alexandersen musikkpris: Geir Egil Larsen 2004.<ref>[http://www.folkedans.com/folkemusikk/hilmarprisen.htm tekst]</ref>
------
Æresmedlem i Landskappleiken!!?? ADRESSEAVISEN 1 28.06.2013 Side 1 - Del: 2 (ATEKST)
----------
AFTENPOSTEN MORGEN 19.07.1993 Side 4 - Klasse: Kunst/Kultur/Underholdning - Emne: Folkemusikk, Dans, Konkurranser
Lillehammer Spel- og Dansarlag hadde håpet på ca. 13 000 tilhørere under Landskappleiken, men kom bare opp i ca.
10 000, opplyser Nynorsk Pressekontor.
I år var Kongepokalen satt opp i lausdans, og vinner ble Bjørn Strand fra Vårflaumen spel- og dansarlag. Martin Myhr fra TrysilKnut dans- og spelemannslag tok annenplassen. I hardingfele klasse A delte Øivind Brabant, Gol, og Ola K.
Øyaland, Tinn, seieren. I dans, hardingfele klasse A, vant Gunnlaug Lien Myhr, Gol, og Håkon Tveito, Ål. Best i langeleik ble Stein Villa fra Gjøvik i eldste klasse, mens Geir Egil Larsen, Verdal, også eldste klasse, gikk til topps på munnharpe.
--------------------
ADRESSEAVISEN 20.08.2000 22:30
Nordisk kulturpris til Verdals-ektepar STJØRDAL: Ekteparet Maj Brit Slapgaard Larsen og Geir Egil Larsen fra Verdal ble lørdag tildelt Midtnordenkomiteens kulturpris for sitt arbeid med folkemusikk og folkedans over landegrensene. Den gjeve prisen ble … Artikkelen ikke lenger tilgjengelig gjennom ATEKST.
--


Arkitekter som ikke har en formell arkitektutdanning kan bli tatt opp som medlemmer i NAL, dersom de har annen relevant bakgrunn og/eller gjennom praksis har vist at de har den kompetansen som kreves for medlemskap. Disse arkitektene vil kunne bruke initialene MNAL for å dokumentere sin kompetanse.
Skriv ut

==Utdanning==
[[Fil:The Oslo School of Architecture and Design - entrance.jpg|thumb|AHOs inngangsdør med skolens logo{{byline|S. Moum}}]]Strukturen med bachelor-, master- og phd-grader ble innført i 2003 med [[Kvalitetsreformen]]. I en egen stortingsmelding ble det lagt frem forslag om enkelte unntak fra den nye gradsstrukturen,<ref>St.meld nr. 11 (2001–2002)</ref> blant annet for arkitektstudiet, som ble foreslått opprettholdt som et gjennomgående studium av 5 års varighet. [[Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité|Kirke- utdannings- og forskningskomiteen]] sluttet seg til dette, men foreslo at AHO fikk beholde sin 5 ½-årige studietid. Dette ble vedtatt av Stortinget.<ref>Vedtak 369, 6. juni 2002</ref>

Universitetsloven<ref>[http://www.lovdata.no/all/nl-20050401-015.html Universitetsloven]</ref> regulerer lærestedenes virksomhet, og [[NOKUT]] (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gir akkreditering,<ref>Akkreditering forstås som en faglig bedømming av om en høyere utdanningsinstitusjon og de studier denne tilbyr, fyller et gitt sett av standarder (Universitetsloven § 3-1).</ref> som er en forutsetning for at institusjonene kan tildele graden. NTNU og AHO er akkrediterte ''institusjoner'',<ref>[http://www.nokut.no/no/Norsk-utdanning/Universitet-og-hogskole/Akkreditering/Akkrediterte-institusjonar/ Akkrediterte institusjoner – NOKUT]</ref> mens det ved BAS er ''studietilbudet'' som er akkreditert.<ref>[http://www.nokut.no/no/Norsk-utdanning/Universitet-og-hogskole/Akkreditering-av-studietilbod/Akkrediterte-studietilbud/ Akkrediterte studietilbod – NOKUT]</ref>

Norge har tre læresteder som fører frem til graden master i arkitektur:

===Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)===
[[Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo | AHO]] er en statlig vitenskapelig høgskole med røtter tilbake til 1945. AHO tar opp studenter på grunnlag av opptaksprøve og studiepoeng. I 2010 hadde AHO 346 arkitektstudenter.<ref name="dbh">[http://dbh.nsd.uib.no/dbhvev/student/registrerte_rapport.cfm NSD-DBH Registrerte studenter etter studieprogram]</ref>

===Bergen Arkitekthøgskole (BAS)===
[[Bergen arkitektskole | BAS]] er en privat høgskole som ble stiftet i 1986. Skolen tar opp studenter på grunnlag av begrunnet søknad, hvor blant annet motivasjon vektlegges.<ref>[http://www.bas.org/Opptak Informasjon om opptak ved BAS]</ref> BAS hadde 142 studenter i 2010.<ref name="dbh" />

===Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)===
[[Fil:NTH-logo.jpg|thumb|Vinnerprosjektet i konkurransen om segl (logo) for NTH i 1912. Tegnet av [[Domenico Erdmann]]]][[Fakultet for arkitektur og billedkunst]] ved NTNU er en videreføring av [[Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet | NTH]]s arkitektavdeling, som ble opprettet i 1910. NTNU tar opp arkitektstudenter på grunnlag av studiepoeng. I 2010 var det 358 masterstudenter i arkitektur ved NTNU.<ref name="dbh" />

===fiuni school of architecture + design===
Dette er en privat norsk skole som ikke har et akkreditert studietilbud.<ref>[http://www.fiuni.no/fiuni/public/openIndex?ARTICLE_ID=102 fiunis nettsted]</ref> Skolen ligger i Stavanger. Den åpnet i 2003.

===Samarbeid og utvikling===
AHO, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, BAS og [[Institutt for landskapsplanlegging (UMB)|Institutt for landskapsarkitektur ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)]] er medlemmer i Profesjonsrådet for arkitektur- og landskapsarkitekturutdanning.<ref>[http://www.uhr.no/organisering/nasjonale_profesjonsrad/ Nasjonale profesjonsråd]</ref> Profesjonsrådet er organisert under [[Universitets- og høgskolerådet]] og skal samordne høyere utdanning og forskning og gi råd i overordnede faglige og fagpolitiske spørsmål. NAL, [[Arkitektbedriftene i Norge]] og [[Norske landskapsarkitekters forening]] (NLA) kan oppnevne fast observatør til rådet.

De tre arkitektskolene deltar i [[Nordisk arkitektakademi]], som er et koordineringsorgan for de nordiske arkitektskolene både i spørsmål som angår undervisning og forskning, blant annet studentutveksling gjennom Nordplus-programmet.<ref>[http://rum1.aarch.dk/index.php?id=93276 Nordic Academy of Architecture]</ref> Etter hvert er også baltiske arkitektskoler blitt medlemmer.

[[Kunnskapsdepartementet]] fastsatte i 2009 et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning, som også gjelder for arkitektutdanningen. Det er tilpasset både det overordnede, europeiske kvalifikasjonsrammeverket og EUs kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring. Rammeverket er en beskrivelse av kunnskaper, ferdigheter og kompetanse en kandidat skal ha på ulike nivå i utdanningsløpet. Alle studieprogram skal ha dette klart innen utgangen av 2012.<ref>[http://www.uhr.no/aktuelt_fra_uhr/nasjonalt_kvalifikasjonsrammeverk Universitets- og høgskolerådets omtale med lenke til pdf-dokument]</ref>

===Studentorganisasjoner===
I følge Universitets- og høgskoleloven kan studentene ved universitet og høgskoler «opprette et studentorgan for å ivareta studentenes interesser og fremme studentenes synspunkter overfor institusjonens styre. Tilsvarende kan studenter ved den enkelte avdeling eller grunnenhet opprette studentorgan for denne.»<ref>[http://www.lovdata.no/all/tl-20050401-015-005.html#4-1 Universitets- og høgskolelovens paragraf 4-1 om studentorgan]</ref>

Studentene ved alle de tre norske masterstudiene har egne organer, med noe ulik målsetting.
*AHO: «Studentutvalget ved AHO (SAHO) er et organ for studentene, drevet av studentene. Representanter fra SAHO finnes i alle strategiske råd og utvalg ved skolen, og studentene har slik mulighet til å påvirke alle saker som angår skolen og studentene, praktisk eller sosialt.»<ref>[http://www.aho.no/no/Studier/SAHO/Info/Studentutvalget-ved-AHO1/ Om Studentutvalget ved AHO]</ref>
Skjul markering
adresseavisen.gif
*BAS: «Studentorganisasjonen BAS (SOBAS) er eit partipolitisk og religiøst uavhengig organ for alle studentane ved BAS. SOBAS skal fremja studentane sine interesser på faglege, økonomiske og administrative område. SOBAS skal legga til rette for kulturelle og sosiale tiltak ved skulen. SOBAS skal jobba for å fremja studentane ved BAS sine synspunkt ovanfor administrasjonen, BAS-styret, klagenemnda og LMU, samt lokale råd, utval og andre studentorganisasjonar.»<ref>[http://www.sobas.no/about-sobas/vedtekter-for-sobas/ SOBAS' formålsparagraf]</ref>
Fikk midtnordisk kulturpris
Les også
*NTNU: «[[Arkitektenes Linjeforening|ALF – Arkitektenes Linjeforening]] skal først og fremst sørge for å gi arkitektstudentene ved NTNU et sosialt tilbud utenfor studiet, men skal også jobbe for å forbedre forholdet mellom årskullene ved arkitektlinjen, mellom de ulike fagfeltene ved NTNU og mellom arkitektstudentene og næringslivet.»<ref>[http://org.ntnu.no/alf/?page_id=11 Om målsetningen med ALF]</ref> ALF er en videreføring av NTH-studentenes tradisjonsrike [[linjeforening]] «Broderskabet», som ble stiftet allerede i 1913.

=== Utdanning i utlandet ===
Norske studenter kan velge å ta hele eller deler av masterstudiet i utlandet. Mange har studert arkitektur i Storbritannia, og i de senere årene har spesielt Danmark hatt mange norske arkitektstudenter.<ref>[http://www.lanekassen.no/Hovedmeny/Om_Lanekassen/Statistikk/utlandsstatistikk/Flere-tar-full-studiegrad-i-utlandet/Statistikk-utland-2008-2009/ Lånekassen statistikk utland 2009-2010]</ref>

NOKUT har som oppgave å gi generell godkjenning av utenlandsk utdanning.<ref>[http://www.lovdata.no/all/nl-20050401-015.html Universitetsloven] §2-2 (2) og 3-4</ref>
Lånekassen har en oversikt over hvilke utenlandske arkitektskoler som gir rett
til lån og stipend.<ref>[http://app.lanekassen.no/lut/default.aspx Lånekassens oversikt over utenlandske arkitektskoler som kan gi rett til lån]</ref> Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) har også en oversikt over utenlandske arkitektskoler.<ref>[http://www.ansa.no/Fag_og_Land/Fag/Arkitekt/ Arkitekt – ANSA]</ref>

=== Etter- og videreutdanning ===
==== Doktorgrad ====
Doktorgradsstudiet ved høgskoler og universitet er en forskerutdanning for personer som tar sikte på en karriere innen høyere utdanning eller forskning. Studiet leder frem til graden ph.d., som ble innført i Norge som ledd i Kvalitetsreformen i 2003. Ph.d. avløste den eldre graden dr. ing. Studiet er normert til 3 års fulltidsstudium og består av en opplæringsdel og en forskningsdel. For å bli tatt opp til et ph.d.-studium, må man ha en mastergrad eller tilsvarende utdanning.<ref>[http://www.ntnu.no/ab/forskning/phd Kort om PhD-studiets formål]</ref> NTNU og AHO tilbyr ph.d.-studium.

Forløperen for ph.d.-graden, [[Doktorgrad|dr.ing.]], ble innført ved NTH (nåværende NTNU) i 1974. Dr.ing. avløste lic.techn., som var felles for flere universiteter i Norden. Forbildet for dr.ing.-graden var den amerikanske graden ph.d.

AHO fikk rett til å tildele doktorgrad i 1981, og første kandidat fikk graden dr.ing. fra AHO i 1985. Formalisert doktorgradstilbud med «forskerskole» startet i 1992.<ref>Dunin-Woyseth,Halina (2008) «More than a quarter of a century : the doctoral programme at Oslo School of Architecture and Design: notes on the development of education since 1981» ''Formakademisk'' vol.1, nr.1, s.3-18 [http://www.formakademisk.org/index.php/formakademisk/article/view/11/8 Les i fulltekst]</ref> AHO tilbyr i dag ph.d.-utdanning innen arkitektur, urbanisme, industridesign og andre relevante praktisk-estetiske fag. Alle studieretningene ved NTNU kan føre frem til graden ph.d., også arkitektutdanningen.<ref>[http://www.ntnu.no/studieinformasjon/phd/phdkat/plan-ab.pdf Studieinformasjon]</ref> I 2010 hadde AHO ca 50 doktorgradsstudenter<ref>[http://www.aho.no/no/FoU/PhD/PhD-programmet-ved-AHO PhD-programmet ved AHO]/</ref> og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU hadde 35.

==== Erfaringsbasert masterutdanning ====
I tillegg til den gjennomgående, fulle masterutdanningen tilbyr både NTNU og AHO erfaringsbasert mastergrad. Målgrupper er både arkitekter som ønsker spesialisering og fordypning, og andre yrkesgrupper. Dette videreutdanningstilbudet retter seg til kandidater med minimum bachelorgrad eller utdanningsløp av minimum 3 års omfang, samt minst to års relevant yrkeserfaring. Utdanning på masternivå kan erstatte kravet til yrkespraksis. NTNU har tilbud om masterprogram i eiendomsutvikling og -forvaltning, og AHO i urbanisme og arkitekturvern.

==== NAL Akademiet ====
NAL tilbyr også etter- og videreutdanning som skal ivareta arkitektbransjens behov for faglig og profesjonell oppdatering og kompetanseutvikling. Primær målgruppe er arkitekter, men kursene er også åpne for andre interesserte. I tillegg til kurs og seminarer, arrangerer NAL Akademiet faglige studiereiser.

=== Beslektede utdanninger ===
En rekke utdanningstilbud ved norske universiteter og høgskoler er beslektet med arkitekturfaget.<ref>[http://utdanning.no Utdanning.no – oversikt over fag og emner i norske utdanningsinstitusjoner]</ref> [[Universitetet for miljø- og biovitenskap]] (UMB) og AHO gir masterutdanning i landskapsarkitektur. UMB har også masterprogram i by- og regionplanlegging og arealplanlegging, og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU har et 2-årig program som gir graden Master i fysisk planlegging. [[Kunsthøgskolen i Bergen]] (KHiB) og [[Kunsthøgskolen i Oslo]] (KHiO) utdanner interiørarkitekter, og [[Høgskolen i Østfold]] har scenografiutdanning.

== Virkeområde==
[[Fil:Architect 2011.JPG|thumb|Arkitekt anno 2011{{byline|NAPkjersti}}]]Etter fullført masterstudium i arkitektur er flere yrkesveier åpne. De fleste velger å arbeide som ansatt ved et privat arkitektkontor eller opprette egen praksis. Andre går inn i forskning, forvaltning, arealplanlegging eller undervisning. Norske arkitekters landsforbund, som regner med at de har ca 75% av arkitektene med fullverdig utdanning som medlemmer, hadde følgende tall per 5. oktober 2010, i prosentdel av medlemsmassen:<ref>Opplysningene finnes i NALs medlemsarkiv</ref>
*Medlemmer med egen praksis: ca 35%
*Medlemmer ansatt i privat sektor, dvs arkitektkontorer og andre bedrifter: ca 35%
*Medlemmer ansatt i kommunal sektor: ca 5%
*Medlemmer ansatt i statlig sektor: ca 5%

=== Privatpraktiserende arkitekt ===
{{dablink|For utdypende informasjon om en arkitekts arbeid og samarbeidspartnere, se overordnet artikkel [[Arkitekt]]}}

Med en privatpraktiserende arkitekt menes en arkitekt som eier og driver sin egen praksis, alene eller i kompaniskap med andre. En arkitekts firma omtales vanligvis som et ''arkitektkontor''. De fleste arkitektkontorer har formgivning av bygninger og anlegg og gjennomføring av byggesaker som hovedområder for sin aktivitet. De større kontorene kan ha ansatte med spesialkompetanse innen både arealplanlegging, interiør- og landskapsarkitektur og bygningsteknologi.

For at et arkitektkontor skal kunne stå ansvarlig for et byggeprosjekt,<ref>Gjelder prosjekter av en slik størrelse at det krever byggetillatelse iht. Plan- og bygningsloven</ref> stilles det strenge krav til kontorets samlede kompetanse. Dette gjelder både utdanning og praksis. Det stilles også krav til kontorets kvalitetssikringssystem. Disse kravene er i Norge hjemlet i [[Plan- og bygningsloven]] med tilhørende [[Byggesaksforskriften|byggesaksforskrift]]. Dersom kravene er oppfylt, kan kontoret få [[Byggesaksforskriften#Tredje del: Godkjenning og ansvar|sentral godkjenning]] innen «godkjenningsområde» Arkitektur.<ref>Byggesaksforskriftens kapittel 13</ref> Arkitektkontorer trenger ikke ha sentral godkjenning, men det forenkler saksgangen ved søknader for de enkelte byggeprosjekter. Det kreves [[Byggesaksforskriften#Tredje del: Godkjenning og ansvar|lokal godkjenning]] for hver byggesak som kommer inn under lovens definisjon av tiltak som krever byggetillatelse.

===Forvaltning===
{{Seksjonsstubb}}
*Kommuner: plan- og bygningskontor/teknisk etat
*Kommuner/fylkeskommuner: kulturminnevern, byantikvar
*Statlig: departement eller etater

===Undervisning===
For å bli ansatt i undervisnings- og forskerstillinger ved arkitektskolene, kreves det både vitenskapelig og relevant praktisk-pedagogisk kompetanse. Kunstnerisk virksomhet kan sidestilles med kravet om vitenskapelig kompetanse. For arkitekter vil kunstnerisk virksomhet oftest være arkitekturfaglig praksis. I tillegg til de faste stillingene knytter arkitektskolene til seg timelærere fra arkitektprofesjonen og gjestelærere og forelesere fra inn- og utland.

===Forskning===
Arkitekturforskning foregår først og fremst ved utdanningsinstitusjonene og ved enkelte forskningsinstitutter. Både Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU har forskningsaktivitet innen arkitektur. Universitetsloven<ref>{{Kilde www|url = http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/app/gratis/www/docroot/all/nl-20050401-015.html&emne=universit*&&|tittel = Lov om universiteter og høyskoler}}</ref> stiller krav til forskning ved UH-institusjonene og sidestiller kunstnerisk utviklingsarbeid med forskning. Et utvalg nedsatt av Universitets- og høgskolerådet i 2006 drøfter begrepet nærmere og fremmer følgende tolkning: «Kunstnerisk utviklingsarbeid dekker kunstneriske prosesser som fører fram til et offentlig tilgjengelig kunstnerisk produkt. I denne virksomheten kan det også inngå en eksplisitt refleksjon rundt utviklingen og presentasjonen av kunstproduktet.»<ref>[http://www.uhr.no/documents/vekt_paa_kunst.pdf/ Vekt på kunstnerisk utviklingsarbeid]</ref>

I tillegg til basisbevilgning over statsbudsjettet, forutsettes det at utdanningsinstitusjonene skaffer finansiering gjennom [[Norges forskningsråd]], EU-programmer eller andre eksterne samarbeidsparter.

AHO og NTNU utarbeidet i 2009 en rapport om kunnskapsstatus for arkitekturforskning med deltagelse fra Institutt for landskapsplanlegging ved UMB og støtte fra Norges forskningsråd. Her foreslås det økt FoU-innsats innenfor flere områder.<ref>Fakultet for arkitektur og billedkunst, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (2009)</ref>

Flere norske forskningsinstitutter har arkitektur og bygde omgivelser som deler av sitt forskningsfelt:
*[[Norsk institutt for by- og regionforskning]] (NIBR) har blant annet boligforskning, planforskning, byutvikling og stedsforskning som områder.<ref>[http://www.nibr.no/forskning/ Forskning NIBR]</ref>
*[[Norsk institutt for kulturminneforskning]] (NIKU) forsker blant annet på bevaring av bygninger, byer og tettsteder.<ref>[http://www.niku.no/ Forskning på NIKUs hjemmeside]</ref>
*[[SINTEF| SINTEF Byggforsk]] er et forskningsinstitutt som favner hele byggeprosessen og tilbyr forskning og utvikling, spesial-rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling.<ref>[http://www.sintef.no/byggforsk/ SINTEF Byggforsks hjemmeside]</ref>
*[[Transportøkonomisk institutt]] (TØI) har forskningsfelt som har betydning for arkitektur og by- og regionplanlegging, blant annet regionale analyser, arealbruk og transportplanlegging.<ref>[http://www.toi.no/category208.html TØIs forskningsområder]</ref>

Universiteter og høgskoler med fag som kunsthistorie, arkeologi, planlegging og samfunnsgeografi, har doktorgrads- og forskningsprosjekter med relevans for arkitekturfeltet. Det samme gjelder enkelte andre norske og nordiske organisasjoner:
*[[Husbanken]] driver utviklingsarbeid og prosjekter som har relevans for kunnskapsutviklingen innen arkitekturfaget.
*[[Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design]] har som uttalt målsetning å utvikle ny kunnskap innen egne områder.<ref>[http://www.nasjonalmuseet.no/no/utforsk_og_lar/ «Gjennom forskning og forskningsrelatert virksomhet genererer de fagansatte ny kunnskap om våre samlinger, om norsk kunst, arkitektur og design og om formidling av kunst» – museets hjemmeside]</ref>
*[[Norsk Form]] har ikke forskning som mål, men er en prosjekt- og formidlingsinstitusjon, som blant annet lager utredninger og arbeider for kunnskapsspredning innenfor arkitektur- og designfagene
*[[Statsbygg]] har i forskningssammenheng som mål å være en pådriver for forskning og utvikling innen bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen.<ref>[http://www.statsbygg.no/FilSystem/files/fouprosjekter/FOUStrategi.pdf Strategi for forskning og utvikling i Statsbygg 2008-2012]</ref>

==== Forskningskilder og forskningsformidling ====
Arkiver og samlinger er viktige kilder for arkitekturhistorisk forskning. Arkivmateriale om norske arkitekter og norsk arkitektur er spredt hos en rekke institusjoner. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har Norges største samling av arkitekttegninger samt bygningsmodeller og annen dokumentasjon av norsk arkitektur.<ref>[http://www.nasjonalmuseet.no/no/samlinger/arkitektur/arkitektursamlingen/ Arkitektursamlinga – museets hjemmeside]</ref>
Riksantikvaren har flere arkiver, både med foto og tegningsmateriale, som utgjør en forskningskilde for bygningsvern og arkitekturhistorie.

Publikasjoner, utstillinger og konferanser er viktige måter å spre forskningsresultater på, også for arkitektur. Formidlingskanalene er dels norske (som digitale arkiver og norskspråklige tidsskrifter), dels internasjonale (for eksempel internasjonale konferanser og tidsskrifter).

Norske arkitekter publiserer og blir omtalt i både utenlandske og norske tidsskrifter. I det norske forskningsfinansieringssystemet er publikasjonspoeng en av indikatorene. Disse poengene får man ved publiseringer av forskningsresultater i såkalte «godkjente kanaler», dvs. forlag og tidsskrifter med [[fagfellevurdering]]. [[Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste]] ajourfører på vegne av [[Kunnskapsdepartementet]] en database over godkjente forlag og tidsskrifter.<ref>[http://dbh.nsd.uib.no/kanaler/?search=advanced Publiseringskanaler]</ref> [[Nasjonale profesjonsråd| Profesjonsråd for arkitektur og landskapsarkitektur ]] deltar i arbeidet med oppdateringen av listen med ansvar for de tidsskriftene som sorterer inn under egne fagområder.<ref>[http://dbh.nsd.uib.no/kanaler/kanalSok.do?tittelSoek=&issn=&nivakode=&status_klasseid=&fagraad=78&kanaltype=&fagkode=&landgruppekode=&sortering=1&oaid=&search=advanced Tidsskrifter innen arkitektur og design]</ref>

Ikke alle sentrale arkitekturtidsskrifter har [[fagfellevurdering]] av artiklene. De prestisjetunge arkitekturtidsskriftene har likevel den samme viktige funksjonen som de fagfellevurderte tidsskriftene: å kommunisere vesentlige faglige resultater til fagmiljøet. Presentasjon og kritikk av ny arkitektur og nye løsninger på byggeoppgaver representerer viktig kunnskapsformidling innen arkitekturfaget.

Arkitekter formidler kunnskap om arkitektur for allmennheten gjennom bøker, byvandringer, avisartikler og TV-program.

Mange fag- og bransjemøter presenterer og debatterer problemstillinger som er interessante for arkitekter. Det arrangeres også enkelte faste arkitekturkonferanser i Norge og Norden:
*[[Fehn-symposiet]] var et internasjonalt arkitekturforum som ble arrangert i samarbeid mellom Domkirkeodden i Hamar, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Hedmark & Oppland Arkitektforening.<ref>[http://www.fehnsymposium.no/startsiden/ Fehnsymposiets hjemmeside]</ref> Symposiet ble arrangert årlig mellom 2005 og 2011.
*[[Foreningen Nordisk arkitekturforskning]] er «et samlende forum for utvikling av nordisk arkitekturforskning».<ref>[http://www.arkitekturforskning.net/index.htm Foreningens nettside]</ref> Foreningen arrangerer forskersymposier og utgir tidsskriftet Nordisk arkitekturforskning.
*[[Oslo Arkitekturtriennale]] ble arrangert første gang i 2000. Den 4. triennalen gikk av stabelen høsten 2010 med arkitekturpolitikk på dagsorden.<ref>[http://www.oslotriennale.no/ Oslo Arkitekturtrinnale 2010]</ref> Arrangør er blant andre Oslo arkitektforening.
*[[Rørosseminaret]], på engelsk kalt TAF International Celebration of Architecture, ble første gang avholdt i 1988. Arrangør er Trondheim Arkitektforening (TAF). Seminaret blir arrangert annet hvert år.<ref>«Rørosseminaret 20 år»[med flere delartikler] (2008) ''Arkitektur N'', årg. 90, nr. 2, s. 33–64</ref>

== Organisasjoner ==
[[Fil:Norske arkitekters landsforbund logo.jpg|thumb|NALs logo er en bearbeidet versjon av [[Peter Daniel Hofflund|P.D. Hofflund]]s vinnerutkast fra logokonkurransen i 1926. Bygningen i sentrum symboliserer [[Nidarosdomen]]]]Det finnes i dag yrkes- og bransjeorganisasjoner med ulike formål; for arkitekter og arkitektkontorer, og for personer med beslektede utdanninger som interiør- og landskapsarkitekter.
En del andre organisasjoner som befatter seg med arkitektur, bygningsvern og byforming har også en stor andel arkitekter i medlemsmassen.

=== Faglige organisasjoner===
*[[Norske arkitekters landsforbund]] (NAL), ble etablert i 1911. Det er en landsomfattende medlemsorganisasjon for arkitekter med utdanning på universitets- og høyskolenivå. Arkitektstudenter ved høyskoler eller universiteter som er godkjente av NAL, kan bli studentmedlemmer. Organisasjonens hovedformål er «å fremme god arkitektur og arkitekters felles interesser».<ref>[http://www.arkitektur.no/?nid=6360 Fra NALs nettsted]</ref> NAL har lokalforeninger i alle landsdeler og i flere av de større byene.<ref>[http://www.arkitektur.no/?nid=5756 NALs lokalforeninger]</ref>
*[[Arkitektbedriftene i Norge]] ble etablert i 1980. Dette er næringsorganisasjonen for privatpraktiserende arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter.<ref>[http://arkitektbedriftene.no/ Arkitektbedriftenes nettsted]</ref>
*[[Arkitektenes Fagforbund]] (AFAG) ble etablert i 1982. AFAG er, i følge foreningens nettside «et fagforbund for personer med mastergrad eller tilsvarende innen arkitektur, planlegging og design. Forbundet organiserer også de som driver enkeltpersonsforetak/egen praksis samt studenter». Fagforbundet er i tillegg åpent for landskapsarkitekter, interiørarkitekter og industridesignere.<ref>[http://www.afag.no/ AFAGs nettsted]</ref>

Interiør- og landskapsarkitektene har også landsomfattende organisasjoner:

*[[Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening]] (NIL) ble stiftet i 1945. Det stilles spesielle krav til utdanning for å bli godkjent som medlem. Medlemmene har rett til å bruke initialene MNIL<ref>MNIL=Medlem av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening</ref> etter sin tittel. Interiørarkitekt alene er ikke en beskyttet tittel.

*[[Norske landskapsarkitekters forening]] (NLA) ble stiftet som Norsk hagearkitektlag i 1929. NLA er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

*[[Norsk Bolig- og Byplanforening]] er en ideell organisasjon for alle som er interessert i samfunnsplanlegging.<ref>[http://www.boby.no/ BOBY]</ref> Foreningen utgir tidsskriftet Plan og deler ut [[Bolig- og byplanprisen]].

=== Organisasjonshistorie ===
[[Fil:Yngre arkitektforenings publikationer.jpg|thumb|Yngre arkitektforening ble opprettet av engasjerte unge arkitekter, som også startet en publikasjonsserie. Det utkom bare ett hefte i serien ]]Utviklingen av en norsk arkitektutdanning har foregått ved ulike skoletyper, dels med utenlandske tekniske høyskoler som modell, dels med kunst- og arkitekturakademiene som ideal. Ulikhetene her har gjennom årene ført til utvikling av ulike faglige organisasjoner, med kortere og lengre levetid.

Den første norske faglige forening for – blant andre – arkitekter, var «Den tekniske forening», som ble stiftet i Christiania i 1847. Medlemsmassen besto av arkitekter, vitenskapsfolk, kunstnere, teknikere og håndverkere. Foreningen ble i 1871 slått sammen med [[Christiania Haandværkerforening]] til Kristiania haandverks- og industriforening.

I 1852 ble [[Tekna|Den polytekniske forening]] stiftet, også den i Christiania. Dette var, som navnet sier, heller ikke en forening eksklusivt for arkitekter. Denne foreningen hadde medlemmer fra omtrent de samme yrkesgrupper som Den tekniske forening opprinnelig hadde.

Ingeniørene og arkitektene ønsket etterhvert å organisere seg i en egen forening og i 1874 ble [[Tekna|Den norske ingeniør- og arkitektforening (NIAF)]] stiftet. På denne tiden var de fleste ingeniører og arkitekter utdannet ved de samme tekniske høyskolene i Tyskland. Det var derfor naturlig å ha en felles forening.<ref>NIAF er forløper for dagens [[Tekna]]</ref>

I 1902 dannet arkitektene i NIAF en egen ''avdeling''. E. Fougner skriver i sin bok ''Norske ingeniører og arkitekter'' at foreningen før den tid hadde hatt en egen ''gruppe'' av arkitekter, uten at han beskriver forskjellen nærmere.<ref name="Fougner">Fougner (1916)</ref>
Noen av de yngre arkitektene organiserte seg i 1891 utenfor NIAF i [[Yngre arkitektforening]]. Også arkitektene innenfor NIAF arbeidet for en mer selvstendig organisasjon for arkitektene. Høsten 1906 gikk flere av dem ut av foreningen og dannet Kristiania Arkitektforening.

Den første landsomfattende arkitektforeningen ble opprettet i 1911, da Norske arkitekters forbund (NAF) ble stiftet.<ref>Enkelte kilder opererer med 1910 som stiftelsesår, men det første styremøtet ble avholdt 7. januar 1911 og NAL regner dette som sin stiftelsesdato</ref> Foreningen skiftet senere navn til Norske arkitekters landsforbund.


[[Socialistiske arkitekters forening]] ble stiftet i 1932 av sosialt engasjerte funksjonalister. Den hadde ganske kort levetid og gikk i 1936 inn i «Teknisk forening av DNA», en underavdeling av [[Det norske Arbeiderparti]].
Kongens heder til Geir Egil Larsen
Trønder-Avisa - 10.06.2013
Marit Stranden ny direktør for Stiftinga Rådet for folkemusikk og folkedans
NTBtekst - 01.07.2013
Strid om NM i folkemusikk
Aftenposten - 29.06.2009
Vis flere
ADRESSEAVISEN MORGEN 21.08.2000 Side 8


[[PAGON]] (Progressive Architects Group Oslo Norway) eksisterte på 1950–tallet som en del av den internasjonale arkitekturorganisasjonen Congrès Internationaux d`Architecture Moderne ([[CIAM]]).
Forfatter: NESTVOLD JR., LEVIN
STJØRDAL: Ekteparet Maj Brit Slapgaard Larsen og Geir Egil Larsen fra Verdal ble lørdag tildelt Midtnordenkomiteens kulturpris for sitt arbeid med folkemusikk og folkedans over landegrensene. Den gjeve prisen ble utdelt på Trøndelag 2000 i Stjørdal lørdag.
Hederen består av diplom og en pengegave på 30 000 kroner.
Ekteparet kvitterte med å danse en egen komponert pols, akkompagnert av sine egne musikerbarn.
- Dette var et stort øyeblikk for oss og en inspirasjon til å fortsette det musikalske samarbeidet rettet mot Sverige og Finland. Vi har alltid hatt en dragning mot øst, forteller Geir Egil Larsen.
Geir Egil Larsen spiller fløyter og horn og er en av landets mest brukte musikere på Rikskonsertenes turneer. Maj Brit på sin side har tatt seg av folkedansen, og begge er ofte brukt som instruktører og har høstet mange lovord for dette arbeidet. De har dessuten satt kvalitet i høysetet.
- Vi bor i ei bygd som fra gammelt av hadde sterke bånd over grensen til Sverige. Folkemusikk og folkedans har et felles uttrykk som man kjenner igjen samme hvor man befinner seg, sier Geir Egil, som synes det er interessant å registrere at kultur og tradisjon er så lik enten man er i Verdal eller i andre bygder i andre land.


==Profesjonshistorie==
Satser på barn og unge
[[Fil:Rawert 1751-1823.jpg|thumb|Arkitekt [[Jørgen Henrik Rawert]] (1751-1823)]]Forløperne for en sivil arkitektstand i Norge hadde svært varierende bakgrunn og opplæring. Mange var i utgangspunktet byggmestere og håndverkere, mens andre var militære offiserer, som planla og bygget ut fra strategiske hensyn.<ref name="Dancke"> Dancke (2000)</ref>
I sin bok ''Arkitektur – hva er det?'' skrev Odd Brochmann: «Arkitektur er en organisasjon av tekniske muligheter og praktiske behov ut fra tilgjengelige ressurser som samtidig tilfredsstiller de rådende åndelige behov».<ref name="Brochmann">Brochmann (1986)</ref> Hvis man legger en slik definisjon til grunn, har det vært arkitekter i Norge fra langt tilbake i tiden, uten at man lenger kjenner dem ved navn. Ennå står flere eksempler på deres verk, som [[Håkonshallen]] i Bergen, [[Akershus]] i Oslo og [[Stiftsgården]] i Trondheim.


Den første navngitte sivile arkitekten som kom til Norge, var dansken [[Johan Conrad Ernst]]. Han var kongelig byggmester og ble sendt til [[Bergen]] for å bistå med gjenoppbyggingen etter [[Bybranner i Bergen#1702|den store bybrannen i 1702]]. Da han kom til Bergen hadde han grundige studier bak seg. Han hadde reist Europa rundt og hadde også arbeidet i Stockholm under slottsarkitekt Tessin d.y.<ref>[http://www.ub.uib.no/elpub/Bjerknes/borgerhus_82.html Bjerknes, Kristian (1961) ''Gamle borgerhus i Bergen'' (b. 1, s. 82). Bergen, Universitetsforlaget. Les i fulltekst]</ref>
Geir Egil Larsen er også et navn som har skrevet seg inn i historiebøkene på landskappleikene, eller norgesmesterskapene i folkemusikk, hvor han har vunnet en rekke ganger. Men det er den oppvoksende slekt som har Geir Egils førsteprioritet.
- Vi har hatt mye kontakt med folkemusikkmiljøet i Østerbotn, og det er ikke minst øst-vest-samarbeidet med barn og unge i sentrum som har gjort at vi fikk denne prisen.
Etter prisutdelingen vanket det gratulasjoner fra mange hold.
Midtnordenkomiteen spanderte dessuten middag på ekteparet senere på kvelden.
- Dette har vært en opplevelsesrik helg som vi setter stor pris på, sier Geir Egil og Maj Brit Larsen.
------------
Folkemusiker tildelt kunstnerstipend
Folkemusikeren Geir Egil Larsen fra Verdal er tildelt Statens kunstnerstipend.


Mange av hustegnerne på 1800-tallet kalte seg «arkitekt» i adressebøker og andre registre, uten nødvendigvis å ha kvalifikasjoner utover håndverkerens, mens andre av fagstolthet holdt på sin byggmestertittel, til tross for at de sto bak utformingen av større, kompliserte byggverk. Et eksempel er byggmester [[Ole Olsen Scheistrøen]] som tegnet bortimot 50 kirker.<ref name="Dancke"/>
AV


[[Jørgen Henrik Rawert]] var den første nordmannen man kjenner til som fullførte en akademisk arkitektutdanning, ved [[Det Kongelige Danske Kunstakademi|Det Kongelige Danske Skildre-, Billedhugger- og Bygnings-Academie i Kiøbenhavn]]. Han kom hjem til Christiania som ferdig utdannet arkitekt i 1783. Odd Brochmann betegner dermed dette årstallet som «den egentlige innledning til den norske arkitektstands historie».<ref name="Brochmann"/>
nrk.no


===Utdanningshistorie===
Publisert 23.05.2007, kl. 14:50 Geir Egil Larsen har eldre folkelige blåseinstrumenter som spesialfelt.
Fra tidlig 1700-tall fantes akademier for kunstnere – og etter hvert arkitekter – både i Danmark og Sverige. I Norge var utdanningsmulighetene for arkitekter mer begrenset og knyttet til andre typer læreanstalter.<ref name="Pedersen">Pedersen (1935)</ref> De mest sentrale forløperne for dagens arkitektskoler er nevnt nedenfor.


I 1750 begynte [[Krigsskolen]] – eller Den frie mathematiske Skole – sin virksomhet i Christiania. I skolens fundas, dens regelverk, sto det at de blivende offiserer blant annet skulle undervises i «Architectura civili, udi hvis Fortificationen henhører, saasom hvorledes Fæstnings Porter, Broer, Corps de Gardes, baraquer, Magazin og tøihuuse, hvorlunde Bombe, frie Krud Taarne og deslige bør anordnes, og de dertil behøvende bygningsmaterialier og anden bekostning udregnes.»<ref name="Pedersen" />
Det ettårige arbeidsstipendet er øremerket arbeidet med instrumenter som lur, bukkhorn, seljefløyte, tussefløyte og Meråkerklarinett.
-----------
VERDALINGEN 30.06.2008 18:25
Geir Egil Larsen ble utnevnt til æresmedlem i Landslaget for spellemenn under Landskappleikan på Oppdal i helga. HEDRET: Geir Egil Larsen ble utnevnt til æresmedlem i Landslaget for spellemenn i helga. Foto: Marit A.
Veimo


I 1757 ble Bergseminaret på Kongsberg opprettet. Dette var en teknisk skole på høyt nivå i europeisk sammenheng.<ref name="Seip">Seip (2008)</ref> Skolen hadde undervisning i bygningskunst. I 1814 ble seminaret opphevet. Bergstudiet ble da overført til [[Universitetet i Oslo]], men der ble det aldri opprettet noe professorat i bygningstegning. Arkitektutdanningen utviklet seg i andre institusjoner.<ref name="Pedersen" />
Geir Egil Larsen ble ikke bare norgesmester i folkedans i helga, han ble også utnevnt til æresmedlem i landslaget for spellemenn.


[[Det harmoniske Akademis tegneskole]] i Bergen (1772-86) var den første norske fagskole for bygningsfaget. Flere av elevene var håndverkere. Fra 1779 kunne elevene få undervisning i bygningstegning fire dager ukentlig. Lærer var arkitekten [[Johan Joachim Reichborn]] og i den nyopprettete arkitekturklassen var det fra starten av seks elever.<ref name="Dancke" />
Det er jo selvfølgelig en ære, sier æresmedlemmet med et lurt glis.


På 1800-tallet ble det opprettet tekniske skoler både i Oslo, Bergen og Trondheim. Alle disse skolene hadde undervisning i bygningstegning. Skolen i Trondheim, [[Trondhjems Tekniske Læreanstalt]] (TTL), hadde en egen arkitektlinje fra 1890. Denne skolen var en direkte forløper for [[Norges tekniske høgskole|NTH]] og ble nedlagt i 1915, 5 år etter at NTH var etablert i samme by. Selve arkitekturundervisningen ved TTL og de andre tekniske skolene opphørte i 1912.<ref name="Dancke"/>
Blåser opp
[[File:Arkitektstudine på Heringstad, Heidal.png|thumb|Fra en av de årlige oppmålingsturene [[Herman Major Schirmer|H.M. Schirmer]] hadde med sine studenter. Arkitektstudinen er Bergljot Schønheyder. Sted: gården Heringstad i Heidal{{byline|Antagelig H.M. Schirmer}}]]


I 1818, flere år før de tekniske skolene startet opp, ble [[Statens håndverks- og kunstindustriskole#Historie|Den foreløbige Tegneskole]] opprettet i Christiania. Skolen dannet grunnlag for det som senere ble [[Statens håndverks- og kunstindustriskole]]. I 1869 ble skolen omorganisert. Den skulle nå være en tegneskole for håndverkere. Denne ordningen varte til 1889, da de tidligere fagene, blant annet frihåndstegning og bygningstegning, ble tatt inn igjen. Tegneskolen underviste i arkitektur også etter at de tekniske skolene var etablert. [[Herman Major Schirmer|H.M. Schirmer]] var en viktig person for utvikling av denne utdanningen, blant annet gjennom sine årlige oppmålingsekskursjoner med elevene hver sommer fra 1895 til 1912, da bygningsklassen også her ble nedlagt.<ref name="Pedersen"/>
Geir Egil Larsen er en av landets fremste spellemenn på eldre folkelige blåseinstrument som bukkhorn, tussefløyte, meråkerklarinett og seljefløyte i omtrent 40 år. Det var derfor mye å velge mellom når begrunnelsen av æresmedlemmet skulle leses opp.


Av dagens tre godkjente utdanningsinstitusjoner for arkitekter er NTNU den eldste. Da NTH, som i dag inngår i NTNU, åpnet i 1910, ble all høyere arkitektutdanning i Norge lagt hit.
Formidleren


Det som i dag heter [[Norske arkitekters landsforbund|NAL Akademiet]], ble opprettet som Det norske arkitektakademi i 1923 og høytidelig åpnet med [[Haakon VII|Kongen]] og [[Stortingets president|stortingspresidenten]] til stede. Kristiania arkitektforening hadde allerede i 1918 vedtatt en resolusjon om opprettelse av et arkitektakademi i Kristiania, der det blant annet sto: «Akademiet er tenkt som en fortsættelse av arkitektutdannelsen ved Norges tekniske Høiskole».<ref>«Arkitektakademi i Kristiania». Notis I: ''Arkitektur og dekorativ Kunst''. 1918, årg. 10, s. 92</ref> Det var også et krav at man skulle ha gjennomført NTH for å bli opptatt ved det toårige akademistudiet.<ref>Berner, Carl (1923) «Arkitekturakademiet». I: ''Byggekunst'', årg. 5, nr. 9, s. 13-15</ref>
Blant annet vant Larsen Landskappleiken med tussefløyte allerede i 1969. Videre har han drevet opplæring og formidling av tradisjonsmusikk og dans via kurs, konserter, notehefter og plater. Larsen er også en av dem som har aller flest konsertdager for Rikskonsertene.


[[Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo#Historie|AHO]] startet i 1945 som «Kurs for krigsramte arkitektstuderende» ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Dette var et 15 måneders påbyggingskurs for studenter ved Bygningslinjen. Kurset fikk etterhvert betegnelsen Statens arkitektkurs. Fra 1962 ble Statens Arkitektskole i Oslo etablert, i 1969 fikk skolen høgskolestatus med navnet Arkitekthøgskolen i Oslo, og i 2005 fikk høgskolen sitt nåværende navn.
om denne saken!
-------------------


=== Kvinnelige arkitekter ===
Pardans: ADRESSEAVISEN MORGEN 08.02.2001 Side 9
Tidligere var arkitektyrket et typisk mannsyrke. Ingen kvinner er nevnt i den norske arkitekturhistorien før 1900-tallet. Sterke «kvinnelige byggherrer» er kjent, for eksempel geheimrådinne [[Cecilie Christine von Schøller]], som sto bak oppføringen av [[Stiftsgården]] i Trondheim, men kvinnelige arkitekter, i betydningen personer som er utdannet for – og lever av – å tegne hus for andre, er ikke kjent fra denne tiden.<ref>Seip (1985)</ref>


Den tiden det var byggmestrene som var arkitekter, satte laugsprivilegiene en stopper for kvinnene. Den militære veien til yrket var heller ikke åpen for dem. Først da arkitektyrket ble en profesjon basert på akademisk utdanning, ble faget åpnet for kvinner.
Forfatter: SONSTAD, KLAUS JOACIM
I helgen ble «Trøndelagskappleiken 2001» avholdt i Steinkjer.
Rundt 200 deltagere fordelt på 50 grupper deltok. I pardans klasse A vant Maj Britt Slapgaard Larsen og Geir Egil Larsen, mens Røros folkedanslag vant klasse B med danserne Solvår Kverneng og Ole Jørgen Kverneng. Samme danselag hentet hjem seieren i lagdans. I åpen klasse stakk Andreas Bjørkås, Jan Kåre Bjørkås og Tore Viken fra Oppdal spell- og dansarlag av med seieren. I kategorien gruppespell vant Gjermund Larsen og Einar Olav Larsen, i lagspell var det atter Oppdal spell- og dansarlag som spilte best.
------------
TRØNDER-AVISA 21.10.2003 06:03
VERDAL: Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) har i år tildelt sin pris 'Rff-prisen`, til Geir Egil Larsen fra Verdal.
FOLKEMUSIKKPRIS: Geir Egil Larsen fra Verdal er tildelt Rådet for folkemusikk og folkedans sin pris for 2003, for sin innsats for folkemusikk og folkedans. Pris til Geir Egil JOHS BRANDTZÆG VERDAL: Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) har i år tildelt sin pris `Rff-prisen`, til Geir Egil Larsen fra Verdal. Den ærefulle prisen går til en person som har gjort en spesielt stor innsats for folkemusikk og/eller folkedans i Norge og er på 10.000 kroner. `Larsen har gjennom en årrekke vært en av våre aller fremste utøvere på eldre folkemusikkinstrumenter som blant annet bukkehorn, lur, meråkerklarinett, seljefløyte og trefløyte (tussefløyte). I tillegg trakterer han fele, synger og er blant våre fremste folkedansere. Han har vunnet en lang rekke kappleiker og har også vært flittig benyttet som dommer. Han har gitt svært mange konserter og turnert i både Norge og utlandet og er den artisten som gjennom tidene har flest konsertdager for Rikskonsertene,` heter det i begrunnelsen som rådet har gitt for tildelingen. I fint selskap Den første som fikk prisen, i 1993, var Knut Buen. Senere er den tildelt folkemusikkprofiler som Sigmund Eikås, Agnes Buen Garnås, Sven Nyhus, Tro Stallvik, Liv Greni, Olav Sæta, Leif Løchen, Kirsten Bråten Berg og Hallvard Kvåle. Prisvinneren har lagt ned et stort arbeid med innsamling av folkemusikk og folkedans i Nord-Trøndelag. Han har også i mange år drevet en omfattende pedagogisk virksomhet. Gjennom undervisningen har han gjort en betydelig innsats med opplæring på fele ved å integrere tradisjonelt slåttespill i den klassiske fiolinopplæringen. Kjent er han også for sitt arbeid med spellemannslag, juniorspellemannslag og barne- og ungdomsorkester i heimbygda. Han har også en større produksjon av plater bak seg, blant annet sammen med Hilmar Alexandersen fra Steinkjer, og ført hans slåttetradisjon videre.
---------
TRØNDER-AVISA 04.07.2006 05:40
SLO UT RØROSPOLSEN: Geir Egil Larsen og kona May-Brit danset seg til topps på landskappleiken med Innherredspols. Her fra de Midt-Nordiske Kulturdager i Stjørdal i 2003, med barna Gjermund, Ingebjørg og Einar Olav
SLO UT RØROSPOLSEN: Geir Egil Larsen og kona May-Brit danset seg til topps på landskappleiken med Innherredspols. Her fra de Midt-Nordiske Kulturdager i Stjørdal i 2003, med barna Gjermund, Ingebjørg og Einar Olav spillende i bakgrunnen. Foto: Johs Brandtzæg. Til topps med innherredspols Geir Egil Larsen gjorde nesten rent bord på landskappleiken på Beitostølen i helga. Seieren på dansegolvet overgår førstepremien i fløytespill.
Av: Artig å gi prestisje til innherredspolsen, sier han, etter at han sammen med kona May-Brit tok innersvingen på både rørospols og springar fra Gudbrandsdalen. I tillegg fikk han en andreplass i bukkehorn.
Folkelig uttrykk Landskappleiken er i realiteten et norgesmesterskap, med en haug deltakere i alle klasser. For første gang i historien gikk innherredspolsen til topps i klassen der det konkurreres i dans til vanlig fele. Før har rørospolsen vært i en klasse for seg, sier Geir Egil Larsen. Utfordringen på ditt nivå er neppe å ikke snuble eller å få til svikten på rette takten? Du kan ikke snuble, nei. Men den største utfordringen er å gi dansen det rette uttrykket. Innherredspolsen må danses opp mot den tradisjonen den tilhører, og da må den ha et folkelig uttrykk. Vi må altså danse den slik vi danser den på fest i Verdal når vi er blitt varme i trøya. På en scene kan det være lett å bli litt stiv, å binde seg og gjøre dansen «finere» enn den er. Ja, ei stund var det faktisk slik at dansen skulle forfines, men i de senere år gjelder det mer å være seg sjøl, sånn som du er på fest. Og vi er heldige fordi polsen er en av de få folkedansene som blir brukt i dag, sier Geir Egil Larsen. Har du dyp svikt? Middels.
Vant vinner Geir Egil Larsen har deltatt på landskappleiken siden 1969 og med fløyta har han vunnet så mange ganger at han nesten ikke husker antallet. Også i år gikk han til topps i seniorklassen for fløytespillere, mens han ble nummer to i bukkehorn. Det var veldig hard konkurranse i fløyte i år, så jeg var overrasket over at jeg vant, sier han. Yngste sønnen, Audun Gunnar, fikk også førstepremie i fløyte. Han hadde ingen konkurrenter, men høy poengsum forteller at prestasjonen var veldig bra.
---------------


I Norge fikk kvinnene tidlig adgang til arkitektskolene, både ved Tegneskolen i Oslo og ved NTH fra 1910, men svært få av dem arbeidet som yrkesaktive arkitekter etter endt utdannelse. Den første – og lenge den eneste – norske kvinne med egen arkitektpraksis, var [[Lilla Hansen]], som startet sitt eget arkitektkontor i Oslo i 1912.
==Diskografi==
*''Meråkerklarinetten i solo og samspell'' (2009) med Bjørn Aksdal
*''Frå Setervoll til Dansargolv'' (?)med «tjukke slekta»


I dag er det minst like mange kvinnelige som mannlige arkitektstudenter ved de norske arkitektskolene, men ennå på 1960-tallet var kvinnene i klart mindretall blant dem som ble tatt opp ved arkitektstudiet. Kvinneandelen lå på rundt 10% helt frem til midten av 1980-tallet.<ref>''Studentfortegnelse 1960/61-1995/96''. Trondheim, NTH</ref> Fra da av ser det ut til at kvinnefrigjøringen i samfunnet også fikk virkninger for arkitektstudiet, men selv om stadig flere jenter tok arkitektutdanning, var det ennå ved overgangen til det 21. århundre få kvinnelige arkitekter som var godt synlige. Mange valgte fortsatt å arbeide i offentlig forvaltning eller som ansatte i private firmaer, fremfor å ha egen praksis med lederansvar, lange dager og usikker økonomi.<ref name="Findal"> Findal (2004)</ref>
==Referanser==
{{Referanser}}


== Referanser og fotnoter ==
{{Referanser|2}}


== Litteratur og andre kilder==
==Eksterne lenker==
Det er flere typer kilder til informasjon om arkitekter, arkitektkontorer og arkitektprofesjonen i Norge. Det finnes sentrale oppslagsverk og monografier over enkeltarkitekter. Norske og internasjonale arkitekturtidsskrifter har artikler om enkeltarkitekters virke og utmerkelser. Noen organisasjoner gir ut matrikler og medlemsfortegnelser og det er utgitt en rekke historiske fremstillinger over profesjons- og utdanningshistorie.


===Utdanningsinstitusjonene===
<nowiki>{{Bibsys|Larsen, Geir Egil}}</nowiki>
*''AHO works : student projects review'' (2007-dd) Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. ISSN 1890-8799 (Årbok som har skiftet tittel flere ganger. Utkom første gang 1988/89)
*''Arkitektstudenters arbeider'' (1997) Oslo, Norsk arkitekturforlag. (Byggekunst, 79, nr, 5)
*''Arkitektutdannelsen'' (1988) – Oslo, Norske arkitekters landsforbund. (Byggekunst, 70. nr. 7)
*Bergen Arkitekt Skole (1999) ''BAS-alternativet : den norske private arkitekthøgskulen''. 3. utg. Bergen, BAS. ISBN 82-995330-0-7
* ''Årbok'' (2002/2005-dd) Trondheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Fakultet for arkitektur og billedkunst. ISSN 1890-1379. (Årboka har hatt forskjellige utgivere. Utkom første gang 1993/94)


=== Studentpublikasjoner ===
* ''Tidsskriftet A'' (2013–), fortsettelse av ''A'' (1968–1999) Trondheim, Arkitektenes linjeforening.
* ''A5 : meningsblad for unge arkitekter'' (1945-62?) København, Arkitektstuderende i de nordiske lande
* ''AKT : et tidsskrift for arkitektlinja på NTH'' (1989–1992) Trondheim].
* ''Fagavisa'' (1973–89) Oslo, Studenter ved Arkitekthøgskolen i Oslo. (1987-89 med tittel ''Nye fagavisa'')


=== Arkitekter og arkitektkontorer ===
*''Arkitektbedriftene i Norge : årbok'' (2004-dd) Oslo, Arkitektbedriftene i Norge. (Tidligere navn på utgiver: Norges praktiserende arkitekter. Årbok som har skiftet tittel flere ganger. Utkom første gang 1991)
*''Håndbok'' (1932-2003) Oslo, Norske arkitekters landsforbund. (Årlig medlemsfortegnelse også utgitt med titelen Årbok : medlemsliste. F.o.m. 2004 som nettutgave, men begrenset til de arkitekter som har samtykket: [http://www.arkitektur.no/?nid=177980 Medlemssøk på NALs nettside])
*''Rom & møbler'' (1992-dd). Oslo, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. (Årbok med medlemsfortegnelse. Tittelen varierer)


=== Utdannings-, organisasjons- og profesjonshistorie ===
[[Fil:20070409T0124 NTH-ringen.jpg|thumb|[[NTH-ringen]]. Ringen brukes fortsatt av uteksaminerte arkitekter og sivilingeniører fra NTNU]]
*Amundsen, O. Delphin (red.) (1950) ''Vi fra NTH : de neste ti kull : 1920-1929''. Oslo, Dreyer.
*Berre, Nina. (2002). ''Fysiske idealer i norsk arkitektutdanning 1945-1970''. Trondheim, NTH. ISBN 82-471-5389-0. [http://ntnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:124708 Les i fulltekst]
*Brochmann, Georg (red.) (1934) ''Vi fra NTH : de første ti kull : 1910-1919''. Stavanger, Dreyer.
*Brochmann, Odd (1986) ''- disse arkitektene : en historie om deres liv og virke i Norge''. Oslo, Arkitektnytt. ISBN 82-7078-028-6.
*[[Trond Dancke|Dancke, Trond M. E.]] (2000) ''Norske arkitekter før 1914''. Oslo, Norsk arkitekturmuseum. ISBN 82-91773-06-8.
*Fougner, Eiliv (red.)(1916) ''Norske ingeniører og arkitekter : kort oversigt over Den norske ingeniørforenings og Norske arkitekters landsforbunds historie, samt biografiske oplysninger om de to organisationers nulevende medlemmer med portrætter''. Kristiania, Abel.
*Halvorsen, Hans-Henrik (2011) «Det delte forbundet». I: ''Arkitektnytt'', nr. 10, s. 44-45
*Noach, Kerstin Gjesdahl (1997) «Sagt og skrevet : på sporet av det arkitektursyn som ble formidlet av arkitektavdelingens første professorer» I: ''Fortidsminneforeningen. Årbok'' årg. 151, s. 163-186.
*Pedersen, Ingrid (1935) ''Litt om tegne- og arkitektundervisning i Norge før høiskolens tid : bidrag til en historisk oversikt''. Trondheim, Brun.
*[[Øistein Parmann|Parmann, Øistein]] (1986) ''Herman Major Schirmer og Tegneskolen : et stykke norsk arkitekturhistorie'' Oslo, Dreyer. ISBN 82-09-10273-7
*Seip, Elisabeth (2008). ''Brødre og søstre i arkitekturen : ingeniøroffiserer og sivilarkitekter i Norge rundt 1800''. Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. ISBN 978-82-547-0215-4 [http://www.aho.no/Global/Dokumenter/Forskning/Avhandlinger/Seip_web.pdf Les i fulltekst]
*Skogheim, Ragnhild (2014) «Arkitektene» I: ''Profesjonshistorier'', s. 81–102. Oslo, Pax. ISBN 978-82-530-3752-3
* Wahlstrøm, Rolf (1995) «AHO 1945-1995» I: ''Årbok 7'', s. 8-17. Oslo, Arkitekthøgskolen i Oslo. ISBN 82-547-0110-5


==== Spesielt om kvinnelige arkitekter====
*Findal, Wenche (1996) «Kraftfull arkitektur – kvinnelige arkitekter : om hovedstadens kvinnelige arkitektpionérers vilkår og betydning de første tiårene av dette århundret». I: ''Byminner'', vol. 1996 nr 3, s. 26-51. Oslo, Oslo bymuseum
*Findal, Wenche (2004) ''Mindretallets mangfold: kvinner i norsk arkitekturhistorie''. Oslo, Abstrakt forlag. ISBN 82-7935-070-5
*Seip, Elisabeth (1985) «Arkitekt betyr overbyggmester» I:''Kvinnenes kulturhistorie'', Oslo, Universitetsforlaget. ISBN 82-00-07391-2
*Sæterdal, Anne (red.) (1980) ''På kvinners vilkår''. (Byggekunst, vol. 62, nr. 8). Temanr. Oslo, Norske Arkitekters Landsforbund.


=== Forskning ===
*Fakultet for arkitektur og billedkunst, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo(2009) ''Arkitektur og kvalitet i omgivelser : kunnskapsstatus og forskningsbehov''. Oslo, Norges forskningsråd, Divisjon for vitenskap. ISBN 978821202671-1
*''Nordisk arkitekturforskning'' (1992-dd) [Trondheim] : Nordisk förening för akitekturforskning. ISSN 1102-5824.


== Se også ==
* [[Liste over norske arkitekter]]


== Eksterne lenker ==
*[http://www.afag.no/ AFAG]
*[http://www.arkitektbedriftene.no Arkitektbedriftene]
*[http://www.aho.no Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo]
*[http://www.bas.org/ Bergen Arkitekthøgskole]
*[http://www.fiuni.no/fiuni/public/openIndex?ARTICLE_ID=102 fiuni]
*[http://www.arkitektur.no NALs nettsted]
*[http://www.ntnu.no/ab NTNU. Fakultet for arkitektur og billedkunst]


Kategori:Norske arkitekter
DEFAULTSORT:Larsen, Geir Egil
Kategori:Norske folkemusikere
Kategori:Yrkesbeskrivelser
Kategori:KF

Sideversjonen fra 31. okt. 2014 kl. 14:21

Arkitektyrket i Norge er i stor grad likt arkitektyrket i andre land. Prosessen fra oppdrag og idé til ferdig bygg er likevel knyttet til en del nasjonale forhold. Det ferdige anlegget skal forholde seg til omkringliggende bebyggelse og natur, og arkitekten må følge både den norske plan- og bygningsloven og andre nasjonale lover og lokale retningslinjer som gjelder våre fysiske omgivelser.

Arkitekter kan arbeide både med arealplanlegging og bygningsprosjektering; innen forskning, utdanning og forvaltning. Som for andre profesjoner, er det nær sammenheng mellom utdanningen, yrket og yrkesorganisasjonene.

Yrkestittel

1910-1930: Kopiering av klassiske detaljer var et viktig element i arkitektudanningen i NTHs første tid. Tavletegning av professor Johan Meyer
2009: Arkitektstudenter i første årskurs ved NTNU bygger i målestokk 1:1

Arkitekttittelen er ikke beskyttet i Norge, i motsetning til i enkelte andre land. Det betyr i prinsippet at hvem som helst kan kalle seg arkitekt uten at det garanterer for bestemte kvalifikasjoner. Tittelen knyttes derfor oftest til dokumentert utdanning gjennom gradsbetegnelse eller medlemskap i Norske arkitekters landsforbund (NAL). Diskusjonen omkring en beskyttet tittel for arkitekter har gjennom årene ført til ulike løsninger, før man fikk dagens «master i arkitektur».

Master i arkitektur

Tittelen master i arkitektur ble innført med kvalitetsreformen i høyere utdanning fra studieåret 2003/2004. Kvalitetsreformen innebærer en harmoniseringen av gradsbenevnelser i bachelor-, master- og ph.d.-grad, som ble innført for å lette studentutveksling og arbeidssøking nasjonalt og internasjonalt. Alle som fullfører arkitektstudiet etter innføringen av kvalitetsreformen, kan bruke tittelen «master i arkitektur».

Sivilarkitekt

Ettersom det kun er de som er utdannet etter innføringen av kvalitetsreformen som kan kalle seg master i arkitektur, brukes fortsatt andre titler: sivilarkitekt, arkitekt MNAL og arkitekt. «Sivil» henger sammen med profesjonens og fagets utvikling fra militær tilknytning. Sivilarkitekttittelen er en parallell til sivilingeniørtittelen.

I 1986 ble det besluttet ved kongelig resolusjon[1] at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og Norges tekniske høgskole (NTH) ved Universitetet i Trondheim (nå NTNU) skulle tildele den akademiske graden sivilarkitekt. Denne ga enerett til tittelen «sivilarkitekt». Samme rett til tittelen ble også gitt til kandidater som tidligere hadde avlagt arkitekteksamen ved disse institusjonene. I 1988 ble det fastsatt en forskrift om rett til bruk av sivilarkitekttittelen for kandidater med faglig jevngod eksamen fra utlandet,[2] og i 1990 fikk også Bergen arkitektskole (BAS) rett til å tildele graden sivilarkitekt.[3] Kandidater med eksamen fra før 2003 har fortsatt rett til å bruke eksamensgraden/tittelen sivilarkitekt, forutsatt at de har eksamen fra disse institusjonene eller utdanningsinstitusjon i utlandet som er funnet faglig jevngod med den norske. Sivilarkitekttittelen er beskyttet etter forskrift.[4]

Første gang forslaget om «sivilarkitekt» som beskyttet tittel ble vurdert, var i 1946, da Den Norske Ingeniørforening fikk lovfestet tittelen «sivilingeniør» gjennom et tillegg til høyskoleloven. Arkitektene kunne samtidig ha fått lovfestet tittelen «sivilarkitekt». Norske arkitekters landsforbund (NAL) mente at dette var en kunstig nyskapning. De gikk inn for at «arkitekt MNAL» fortsatt skulle være tittelen som viste at man hadde den nødvendige utdanning og kompetanse.[5]

Arkitekt MNAL

NAL arbeidet gjennom store deler av 1900-tallet for å få beskyttet arkitekttittelen ved å sette krav til formell utdanning uten å få gjennomslag hos departementet. Hovedbegrunnelsen var at arkitektbegrepet hadde en lang, folkelig tradisjon og at tittelen ble brukt også av folk som ikke hadde den teoretiske høgskole-/universitetsutdanning NAL ønsket som et minimumskrav. Disse yrkesutøverne ville kunne få problemer dersom tittelen ble beskyttet.[6]

På grunn av manglende tittelbeskyttelse har mange medlemmer av NAL brukt initialene MNAL (Medlem av NAL) i tilknytning til tittel. Medlemskap er betinget av en eksamen som NAL godkjenner.

Medlemskap i NAL er ikke nødvendig for å dokumentere arkitektutdanning. Her er det skolenes grader som gjelder, dvs. sivilarkitekt før 2003, master i arkitektur etter. Arkitektutdanning i utlandet kan kvalifisere for medlemskap i NAL, forutsatt at skolen er godkjent i forhold til EUs arkitektdirektiv[7] og det internasjonale arkitektforbundet UIA.[8]

Arkitekter som ikke har en formell arkitektutdanning kan bli tatt opp som medlemmer i NAL, dersom de har annen relevant bakgrunn og/eller gjennom praksis har vist at de har den kompetansen som kreves for medlemskap. Disse arkitektene vil kunne bruke initialene MNAL for å dokumentere sin kompetanse.

Utdanning

AHOs inngangsdør med skolens logo

Strukturen med bachelor-, master- og phd-grader ble innført i 2003 med Kvalitetsreformen. I en egen stortingsmelding ble det lagt frem forslag om enkelte unntak fra den nye gradsstrukturen,[9] blant annet for arkitektstudiet, som ble foreslått opprettholdt som et gjennomgående studium av 5 års varighet. Kirke- utdannings- og forskningskomiteen sluttet seg til dette, men foreslo at AHO fikk beholde sin 5 ½-årige studietid. Dette ble vedtatt av Stortinget.[10]

Universitetsloven[11] regulerer lærestedenes virksomhet, og NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gir akkreditering,[12] som er en forutsetning for at institusjonene kan tildele graden. NTNU og AHO er akkrediterte institusjoner,[13] mens det ved BAS er studietilbudet som er akkreditert.[14]

Norge har tre læresteder som fører frem til graden master i arkitektur:

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

AHO er en statlig vitenskapelig høgskole med røtter tilbake til 1945. AHO tar opp studenter på grunnlag av opptaksprøve og studiepoeng. I 2010 hadde AHO 346 arkitektstudenter.[15]

Bergen Arkitekthøgskole (BAS)

BAS er en privat høgskole som ble stiftet i 1986. Skolen tar opp studenter på grunnlag av begrunnet søknad, hvor blant annet motivasjon vektlegges.[16] BAS hadde 142 studenter i 2010.[15]

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Vinnerprosjektet i konkurransen om segl (logo) for NTH i 1912. Tegnet av Domenico Erdmann

Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU er en videreføring av NTHs arkitektavdeling, som ble opprettet i 1910. NTNU tar opp arkitektstudenter på grunnlag av studiepoeng. I 2010 var det 358 masterstudenter i arkitektur ved NTNU.[15]

fiuni school of architecture + design

Dette er en privat norsk skole som ikke har et akkreditert studietilbud.[17] Skolen ligger i Stavanger. Den åpnet i 2003.

Samarbeid og utvikling

AHO, Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, BAS og Institutt for landskapsarkitektur ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er medlemmer i Profesjonsrådet for arkitektur- og landskapsarkitekturutdanning.[18] Profesjonsrådet er organisert under Universitets- og høgskolerådet og skal samordne høyere utdanning og forskning og gi råd i overordnede faglige og fagpolitiske spørsmål. NAL, Arkitektbedriftene i Norge og Norske landskapsarkitekters forening (NLA) kan oppnevne fast observatør til rådet.

De tre arkitektskolene deltar i Nordisk arkitektakademi, som er et koordineringsorgan for de nordiske arkitektskolene både i spørsmål som angår undervisning og forskning, blant annet studentutveksling gjennom Nordplus-programmet.[19] Etter hvert er også baltiske arkitektskoler blitt medlemmer.

Kunnskapsdepartementet fastsatte i 2009 et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for høyere utdanning, som også gjelder for arkitektutdanningen. Det er tilpasset både det overordnede, europeiske kvalifikasjonsrammeverket og EUs kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring. Rammeverket er en beskrivelse av kunnskaper, ferdigheter og kompetanse en kandidat skal ha på ulike nivå i utdanningsløpet. Alle studieprogram skal ha dette klart innen utgangen av 2012.[20]

Studentorganisasjoner

I følge Universitets- og høgskoleloven kan studentene ved universitet og høgskoler «opprette et studentorgan for å ivareta studentenes interesser og fremme studentenes synspunkter overfor institusjonens styre. Tilsvarende kan studenter ved den enkelte avdeling eller grunnenhet opprette studentorgan for denne.»[21]

Studentene ved alle de tre norske masterstudiene har egne organer, med noe ulik målsetting.

  • AHO: «Studentutvalget ved AHO (SAHO) er et organ for studentene, drevet av studentene. Representanter fra SAHO finnes i alle strategiske råd og utvalg ved skolen, og studentene har slik mulighet til å påvirke alle saker som angår skolen og studentene, praktisk eller sosialt.»[22]
  • BAS: «Studentorganisasjonen BAS (SOBAS) er eit partipolitisk og religiøst uavhengig organ for alle studentane ved BAS. SOBAS skal fremja studentane sine interesser på faglege, økonomiske og administrative område. SOBAS skal legga til rette for kulturelle og sosiale tiltak ved skulen. SOBAS skal jobba for å fremja studentane ved BAS sine synspunkt ovanfor administrasjonen, BAS-styret, klagenemnda og LMU, samt lokale råd, utval og andre studentorganisasjonar.»[23]
  • NTNU: «ALF – Arkitektenes Linjeforening skal først og fremst sørge for å gi arkitektstudentene ved NTNU et sosialt tilbud utenfor studiet, men skal også jobbe for å forbedre forholdet mellom årskullene ved arkitektlinjen, mellom de ulike fagfeltene ved NTNU og mellom arkitektstudentene og næringslivet.»[24] ALF er en videreføring av NTH-studentenes tradisjonsrike linjeforening «Broderskabet», som ble stiftet allerede i 1913.

Utdanning i utlandet

Norske studenter kan velge å ta hele eller deler av masterstudiet i utlandet. Mange har studert arkitektur i Storbritannia, og i de senere årene har spesielt Danmark hatt mange norske arkitektstudenter.[25]

NOKUT har som oppgave å gi generell godkjenning av utenlandsk utdanning.[26] Lånekassen har en oversikt over hvilke utenlandske arkitektskoler som gir rett til lån og stipend.[27] Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) har også en oversikt over utenlandske arkitektskoler.[28]

Etter- og videreutdanning

Doktorgrad

Doktorgradsstudiet ved høgskoler og universitet er en forskerutdanning for personer som tar sikte på en karriere innen høyere utdanning eller forskning. Studiet leder frem til graden ph.d., som ble innført i Norge som ledd i Kvalitetsreformen i 2003. Ph.d. avløste den eldre graden dr. ing. Studiet er normert til 3 års fulltidsstudium og består av en opplæringsdel og en forskningsdel. For å bli tatt opp til et ph.d.-studium, må man ha en mastergrad eller tilsvarende utdanning.[29] NTNU og AHO tilbyr ph.d.-studium.

Forløperen for ph.d.-graden, dr.ing., ble innført ved NTH (nåværende NTNU) i 1974. Dr.ing. avløste lic.techn., som var felles for flere universiteter i Norden. Forbildet for dr.ing.-graden var den amerikanske graden ph.d.

AHO fikk rett til å tildele doktorgrad i 1981, og første kandidat fikk graden dr.ing. fra AHO i 1985. Formalisert doktorgradstilbud med «forskerskole» startet i 1992.[30] AHO tilbyr i dag ph.d.-utdanning innen arkitektur, urbanisme, industridesign og andre relevante praktisk-estetiske fag. Alle studieretningene ved NTNU kan føre frem til graden ph.d., også arkitektutdanningen.[31] I 2010 hadde AHO ca 50 doktorgradsstudenter[32] og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU hadde 35.

Erfaringsbasert masterutdanning

I tillegg til den gjennomgående, fulle masterutdanningen tilbyr både NTNU og AHO erfaringsbasert mastergrad. Målgrupper er både arkitekter som ønsker spesialisering og fordypning, og andre yrkesgrupper. Dette videreutdanningstilbudet retter seg til kandidater med minimum bachelorgrad eller utdanningsløp av minimum 3 års omfang, samt minst to års relevant yrkeserfaring. Utdanning på masternivå kan erstatte kravet til yrkespraksis. NTNU har tilbud om masterprogram i eiendomsutvikling og -forvaltning, og AHO i urbanisme og arkitekturvern.

NAL Akademiet

NAL tilbyr også etter- og videreutdanning som skal ivareta arkitektbransjens behov for faglig og profesjonell oppdatering og kompetanseutvikling. Primær målgruppe er arkitekter, men kursene er også åpne for andre interesserte. I tillegg til kurs og seminarer, arrangerer NAL Akademiet faglige studiereiser.

Beslektede utdanninger

En rekke utdanningstilbud ved norske universiteter og høgskoler er beslektet med arkitekturfaget.[33] Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og AHO gir masterutdanning i landskapsarkitektur. UMB har også masterprogram i by- og regionplanlegging og arealplanlegging, og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU har et 2-årig program som gir graden Master i fysisk planlegging. Kunsthøgskolen i Bergen (KHiB) og Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) utdanner interiørarkitekter, og Høgskolen i Østfold har scenografiutdanning.

Virkeområde

Arkitekt anno 2011

Etter fullført masterstudium i arkitektur er flere yrkesveier åpne. De fleste velger å arbeide som ansatt ved et privat arkitektkontor eller opprette egen praksis. Andre går inn i forskning, forvaltning, arealplanlegging eller undervisning. Norske arkitekters landsforbund, som regner med at de har ca 75% av arkitektene med fullverdig utdanning som medlemmer, hadde følgende tall per 5. oktober 2010, i prosentdel av medlemsmassen:[34]

  • Medlemmer med egen praksis: ca 35%
  • Medlemmer ansatt i privat sektor, dvs arkitektkontorer og andre bedrifter: ca 35%
  • Medlemmer ansatt i kommunal sektor: ca 5%
  • Medlemmer ansatt i statlig sektor: ca 5%

Privatpraktiserende arkitekt

Med en privatpraktiserende arkitekt menes en arkitekt som eier og driver sin egen praksis, alene eller i kompaniskap med andre. En arkitekts firma omtales vanligvis som et arkitektkontor. De fleste arkitektkontorer har formgivning av bygninger og anlegg og gjennomføring av byggesaker som hovedområder for sin aktivitet. De større kontorene kan ha ansatte med spesialkompetanse innen både arealplanlegging, interiør- og landskapsarkitektur og bygningsteknologi.

For at et arkitektkontor skal kunne stå ansvarlig for et byggeprosjekt,[35] stilles det strenge krav til kontorets samlede kompetanse. Dette gjelder både utdanning og praksis. Det stilles også krav til kontorets kvalitetssikringssystem. Disse kravene er i Norge hjemlet i Plan- og bygningsloven med tilhørende byggesaksforskrift. Dersom kravene er oppfylt, kan kontoret få sentral godkjenning innen «godkjenningsområde» Arkitektur.[36] Arkitektkontorer trenger ikke ha sentral godkjenning, men det forenkler saksgangen ved søknader for de enkelte byggeprosjekter. Det kreves lokal godkjenning for hver byggesak som kommer inn under lovens definisjon av tiltak som krever byggetillatelse.

Forvaltning

  • Kommuner: plan- og bygningskontor/teknisk etat
  • Kommuner/fylkeskommuner: kulturminnevern, byantikvar
  • Statlig: departement eller etater

Undervisning

For å bli ansatt i undervisnings- og forskerstillinger ved arkitektskolene, kreves det både vitenskapelig og relevant praktisk-pedagogisk kompetanse. Kunstnerisk virksomhet kan sidestilles med kravet om vitenskapelig kompetanse. For arkitekter vil kunstnerisk virksomhet oftest være arkitekturfaglig praksis. I tillegg til de faste stillingene knytter arkitektskolene til seg timelærere fra arkitektprofesjonen og gjestelærere og forelesere fra inn- og utland.

Forskning

Arkitekturforskning foregår først og fremst ved utdanningsinstitusjonene og ved enkelte forskningsinstitutter. Både Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU har forskningsaktivitet innen arkitektur. Universitetsloven[37] stiller krav til forskning ved UH-institusjonene og sidestiller kunstnerisk utviklingsarbeid med forskning. Et utvalg nedsatt av Universitets- og høgskolerådet i 2006 drøfter begrepet nærmere og fremmer følgende tolkning: «Kunstnerisk utviklingsarbeid dekker kunstneriske prosesser som fører fram til et offentlig tilgjengelig kunstnerisk produkt. I denne virksomheten kan det også inngå en eksplisitt refleksjon rundt utviklingen og presentasjonen av kunstproduktet.»[38]

I tillegg til basisbevilgning over statsbudsjettet, forutsettes det at utdanningsinstitusjonene skaffer finansiering gjennom Norges forskningsråd, EU-programmer eller andre eksterne samarbeidsparter.

AHO og NTNU utarbeidet i 2009 en rapport om kunnskapsstatus for arkitekturforskning med deltagelse fra Institutt for landskapsplanlegging ved UMB og støtte fra Norges forskningsråd. Her foreslås det økt FoU-innsats innenfor flere områder.[39]

Flere norske forskningsinstitutter har arkitektur og bygde omgivelser som deler av sitt forskningsfelt:

Universiteter og høgskoler med fag som kunsthistorie, arkeologi, planlegging og samfunnsgeografi, har doktorgrads- og forskningsprosjekter med relevans for arkitekturfeltet. Det samme gjelder enkelte andre norske og nordiske organisasjoner:

  • Husbanken driver utviklingsarbeid og prosjekter som har relevans for kunnskapsutviklingen innen arkitekturfaget.
  • Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har som uttalt målsetning å utvikle ny kunnskap innen egne områder.[44]
  • Norsk Form har ikke forskning som mål, men er en prosjekt- og formidlingsinstitusjon, som blant annet lager utredninger og arbeider for kunnskapsspredning innenfor arkitektur- og designfagene
  • Statsbygg har i forskningssammenheng som mål å være en pådriver for forskning og utvikling innen bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen.[45]

Forskningskilder og forskningsformidling

Arkiver og samlinger er viktige kilder for arkitekturhistorisk forskning. Arkivmateriale om norske arkitekter og norsk arkitektur er spredt hos en rekke institusjoner. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har Norges største samling av arkitekttegninger samt bygningsmodeller og annen dokumentasjon av norsk arkitektur.[46] Riksantikvaren har flere arkiver, både med foto og tegningsmateriale, som utgjør en forskningskilde for bygningsvern og arkitekturhistorie.

Publikasjoner, utstillinger og konferanser er viktige måter å spre forskningsresultater på, også for arkitektur. Formidlingskanalene er dels norske (som digitale arkiver og norskspråklige tidsskrifter), dels internasjonale (for eksempel internasjonale konferanser og tidsskrifter).

Norske arkitekter publiserer og blir omtalt i både utenlandske og norske tidsskrifter. I det norske forskningsfinansieringssystemet er publikasjonspoeng en av indikatorene. Disse poengene får man ved publiseringer av forskningsresultater i såkalte «godkjente kanaler», dvs. forlag og tidsskrifter med fagfellevurdering. Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste ajourfører på vegne av Kunnskapsdepartementet en database over godkjente forlag og tidsskrifter.[47] Profesjonsråd for arkitektur og landskapsarkitektur deltar i arbeidet med oppdateringen av listen med ansvar for de tidsskriftene som sorterer inn under egne fagområder.[48]

Ikke alle sentrale arkitekturtidsskrifter har fagfellevurdering av artiklene. De prestisjetunge arkitekturtidsskriftene har likevel den samme viktige funksjonen som de fagfellevurderte tidsskriftene: å kommunisere vesentlige faglige resultater til fagmiljøet. Presentasjon og kritikk av ny arkitektur og nye løsninger på byggeoppgaver representerer viktig kunnskapsformidling innen arkitekturfaget.

Arkitekter formidler kunnskap om arkitektur for allmennheten gjennom bøker, byvandringer, avisartikler og TV-program.

Mange fag- og bransjemøter presenterer og debatterer problemstillinger som er interessante for arkitekter. Det arrangeres også enkelte faste arkitekturkonferanser i Norge og Norden:

  • Fehn-symposiet var et internasjonalt arkitekturforum som ble arrangert i samarbeid mellom Domkirkeodden i Hamar, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Hedmark & Oppland Arkitektforening.[49] Symposiet ble arrangert årlig mellom 2005 og 2011.
  • Foreningen Nordisk arkitekturforskning er «et samlende forum for utvikling av nordisk arkitekturforskning».[50] Foreningen arrangerer forskersymposier og utgir tidsskriftet Nordisk arkitekturforskning.
  • Oslo Arkitekturtriennale ble arrangert første gang i 2000. Den 4. triennalen gikk av stabelen høsten 2010 med arkitekturpolitikk på dagsorden.[51] Arrangør er blant andre Oslo arkitektforening.
  • Rørosseminaret, på engelsk kalt TAF International Celebration of Architecture, ble første gang avholdt i 1988. Arrangør er Trondheim Arkitektforening (TAF). Seminaret blir arrangert annet hvert år.[52]

Organisasjoner

NALs logo er en bearbeidet versjon av P.D. Hofflunds vinnerutkast fra logokonkurransen i 1926. Bygningen i sentrum symboliserer Nidarosdomen

Det finnes i dag yrkes- og bransjeorganisasjoner med ulike formål; for arkitekter og arkitektkontorer, og for personer med beslektede utdanninger som interiør- og landskapsarkitekter.

En del andre organisasjoner som befatter seg med arkitektur, bygningsvern og byforming har også en stor andel arkitekter i medlemsmassen.

Faglige organisasjoner

  • Norske arkitekters landsforbund (NAL), ble etablert i 1911. Det er en landsomfattende medlemsorganisasjon for arkitekter med utdanning på universitets- og høyskolenivå. Arkitektstudenter ved høyskoler eller universiteter som er godkjente av NAL, kan bli studentmedlemmer. Organisasjonens hovedformål er «å fremme god arkitektur og arkitekters felles interesser».[53] NAL har lokalforeninger i alle landsdeler og i flere av de større byene.[54]
  • Arkitektbedriftene i Norge ble etablert i 1980. Dette er næringsorganisasjonen for privatpraktiserende arkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter.[55]
  • Arkitektenes Fagforbund (AFAG) ble etablert i 1982. AFAG er, i følge foreningens nettside «et fagforbund for personer med mastergrad eller tilsvarende innen arkitektur, planlegging og design. Forbundet organiserer også de som driver enkeltpersonsforetak/egen praksis samt studenter». Fagforbundet er i tillegg åpent for landskapsarkitekter, interiørarkitekter og industridesignere.[56]

Interiør- og landskapsarkitektene har også landsomfattende organisasjoner:

Organisasjonshistorie

Yngre arkitektforening ble opprettet av engasjerte unge arkitekter, som også startet en publikasjonsserie. Det utkom bare ett hefte i serien

Utviklingen av en norsk arkitektutdanning har foregått ved ulike skoletyper, dels med utenlandske tekniske høyskoler som modell, dels med kunst- og arkitekturakademiene som ideal. Ulikhetene her har gjennom årene ført til utvikling av ulike faglige organisasjoner, med kortere og lengre levetid.

Den første norske faglige forening for – blant andre – arkitekter, var «Den tekniske forening», som ble stiftet i Christiania i 1847. Medlemsmassen besto av arkitekter, vitenskapsfolk, kunstnere, teknikere og håndverkere. Foreningen ble i 1871 slått sammen med Christiania Haandværkerforening til Kristiania haandverks- og industriforening.

I 1852 ble Den polytekniske forening stiftet, også den i Christiania. Dette var, som navnet sier, heller ikke en forening eksklusivt for arkitekter. Denne foreningen hadde medlemmer fra omtrent de samme yrkesgrupper som Den tekniske forening opprinnelig hadde.

Ingeniørene og arkitektene ønsket etterhvert å organisere seg i en egen forening og i 1874 ble Den norske ingeniør- og arkitektforening (NIAF) stiftet. På denne tiden var de fleste ingeniører og arkitekter utdannet ved de samme tekniske høyskolene i Tyskland. Det var derfor naturlig å ha en felles forening.[59]

I 1902 dannet arkitektene i NIAF en egen avdeling. E. Fougner skriver i sin bok Norske ingeniører og arkitekter at foreningen før den tid hadde hatt en egen gruppe av arkitekter, uten at han beskriver forskjellen nærmere.[60]

Noen av de yngre arkitektene organiserte seg i 1891 utenfor NIAF i Yngre arkitektforening. Også arkitektene innenfor NIAF arbeidet for en mer selvstendig organisasjon for arkitektene. Høsten 1906 gikk flere av dem ut av foreningen og dannet Kristiania Arkitektforening.

Den første landsomfattende arkitektforeningen ble opprettet i 1911, da Norske arkitekters forbund (NAF) ble stiftet.[61] Foreningen skiftet senere navn til Norske arkitekters landsforbund.

Socialistiske arkitekters forening ble stiftet i 1932 av sosialt engasjerte funksjonalister. Den hadde ganske kort levetid og gikk i 1936 inn i «Teknisk forening av DNA», en underavdeling av Det norske Arbeiderparti.

PAGON (Progressive Architects Group Oslo Norway) eksisterte på 1950–tallet som en del av den internasjonale arkitekturorganisasjonen Congrès Internationaux d`Architecture Moderne (CIAM).

Profesjonshistorie

Arkitekt Jørgen Henrik Rawert (1751-1823)

Forløperne for en sivil arkitektstand i Norge hadde svært varierende bakgrunn og opplæring. Mange var i utgangspunktet byggmestere og håndverkere, mens andre var militære offiserer, som planla og bygget ut fra strategiske hensyn.[62]

I sin bok Arkitektur – hva er det? skrev Odd Brochmann: «Arkitektur er en organisasjon av tekniske muligheter og praktiske behov ut fra tilgjengelige ressurser som samtidig tilfredsstiller de rådende åndelige behov».[63] Hvis man legger en slik definisjon til grunn, har det vært arkitekter i Norge fra langt tilbake i tiden, uten at man lenger kjenner dem ved navn. Ennå står flere eksempler på deres verk, som Håkonshallen i Bergen, Akershus i Oslo og Stiftsgården i Trondheim.

Den første navngitte sivile arkitekten som kom til Norge, var dansken Johan Conrad Ernst. Han var kongelig byggmester og ble sendt til Bergen for å bistå med gjenoppbyggingen etter den store bybrannen i 1702. Da han kom til Bergen hadde han grundige studier bak seg. Han hadde reist Europa rundt og hadde også arbeidet i Stockholm under slottsarkitekt Tessin d.y.[64]

Mange av hustegnerne på 1800-tallet kalte seg «arkitekt» i adressebøker og andre registre, uten nødvendigvis å ha kvalifikasjoner utover håndverkerens, mens andre av fagstolthet holdt på sin byggmestertittel, til tross for at de sto bak utformingen av større, kompliserte byggverk. Et eksempel er byggmester Ole Olsen Scheistrøen som tegnet bortimot 50 kirker.[62]

Jørgen Henrik Rawert var den første nordmannen man kjenner til som fullførte en akademisk arkitektutdanning, ved Det Kongelige Danske Skildre-, Billedhugger- og Bygnings-Academie i Kiøbenhavn. Han kom hjem til Christiania som ferdig utdannet arkitekt i 1783. Odd Brochmann betegner dermed dette årstallet som «den egentlige innledning til den norske arkitektstands historie».[63]

Utdanningshistorie

Fra tidlig 1700-tall fantes akademier for kunstnere – og etter hvert arkitekter – både i Danmark og Sverige. I Norge var utdanningsmulighetene for arkitekter mer begrenset og knyttet til andre typer læreanstalter.[65] De mest sentrale forløperne for dagens arkitektskoler er nevnt nedenfor.

I 1750 begynte Krigsskolen – eller Den frie mathematiske Skole – sin virksomhet i Christiania. I skolens fundas, dens regelverk, sto det at de blivende offiserer blant annet skulle undervises i «Architectura civili, udi hvis Fortificationen henhører, saasom hvorledes Fæstnings Porter, Broer, Corps de Gardes, baraquer, Magazin og tøihuuse, hvorlunde Bombe, frie Krud Taarne og deslige bør anordnes, og de dertil behøvende bygningsmaterialier og anden bekostning udregnes.»[65]

I 1757 ble Bergseminaret på Kongsberg opprettet. Dette var en teknisk skole på høyt nivå i europeisk sammenheng.[66] Skolen hadde undervisning i bygningskunst. I 1814 ble seminaret opphevet. Bergstudiet ble da overført til Universitetet i Oslo, men der ble det aldri opprettet noe professorat i bygningstegning. Arkitektutdanningen utviklet seg i andre institusjoner.[65]

Det harmoniske Akademis tegneskole i Bergen (1772-86) var den første norske fagskole for bygningsfaget. Flere av elevene var håndverkere. Fra 1779 kunne elevene få undervisning i bygningstegning fire dager ukentlig. Lærer var arkitekten Johan Joachim Reichborn og i den nyopprettete arkitekturklassen var det fra starten av seks elever.[62]

På 1800-tallet ble det opprettet tekniske skoler både i Oslo, Bergen og Trondheim. Alle disse skolene hadde undervisning i bygningstegning. Skolen i Trondheim, Trondhjems Tekniske Læreanstalt (TTL), hadde en egen arkitektlinje fra 1890. Denne skolen var en direkte forløper for NTH og ble nedlagt i 1915, 5 år etter at NTH var etablert i samme by. Selve arkitekturundervisningen ved TTL og de andre tekniske skolene opphørte i 1912.[62]

Fra en av de årlige oppmålingsturene H.M. Schirmer hadde med sine studenter. Arkitektstudinen er Bergljot Schønheyder. Sted: gården Heringstad i Heidal

I 1818, flere år før de tekniske skolene startet opp, ble Den foreløbige Tegneskole opprettet i Christiania. Skolen dannet grunnlag for det som senere ble Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1869 ble skolen omorganisert. Den skulle nå være en tegneskole for håndverkere. Denne ordningen varte til 1889, da de tidligere fagene, blant annet frihåndstegning og bygningstegning, ble tatt inn igjen. Tegneskolen underviste i arkitektur også etter at de tekniske skolene var etablert. H.M. Schirmer var en viktig person for utvikling av denne utdanningen, blant annet gjennom sine årlige oppmålingsekskursjoner med elevene hver sommer fra 1895 til 1912, da bygningsklassen også her ble nedlagt.[65]

Av dagens tre godkjente utdanningsinstitusjoner for arkitekter er NTNU den eldste. Da NTH, som i dag inngår i NTNU, åpnet i 1910, ble all høyere arkitektutdanning i Norge lagt hit.

Det som i dag heter NAL Akademiet, ble opprettet som Det norske arkitektakademi i 1923 og høytidelig åpnet med Kongen og stortingspresidenten til stede. Kristiania arkitektforening hadde allerede i 1918 vedtatt en resolusjon om opprettelse av et arkitektakademi i Kristiania, der det blant annet sto: «Akademiet er tenkt som en fortsættelse av arkitektutdannelsen ved Norges tekniske Høiskole».[67] Det var også et krav at man skulle ha gjennomført NTH for å bli opptatt ved det toårige akademistudiet.[68]

AHO startet i 1945 som «Kurs for krigsramte arkitektstuderende» ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Dette var et 15 måneders påbyggingskurs for studenter ved Bygningslinjen. Kurset fikk etterhvert betegnelsen Statens arkitektkurs. Fra 1962 ble Statens Arkitektskole i Oslo etablert, i 1969 fikk skolen høgskolestatus med navnet Arkitekthøgskolen i Oslo, og i 2005 fikk høgskolen sitt nåværende navn.

Kvinnelige arkitekter

Tidligere var arkitektyrket et typisk mannsyrke. Ingen kvinner er nevnt i den norske arkitekturhistorien før 1900-tallet. Sterke «kvinnelige byggherrer» er kjent, for eksempel geheimrådinne Cecilie Christine von Schøller, som sto bak oppføringen av Stiftsgården i Trondheim, men kvinnelige arkitekter, i betydningen personer som er utdannet for – og lever av – å tegne hus for andre, er ikke kjent fra denne tiden.[69]

Den tiden det var byggmestrene som var arkitekter, satte laugsprivilegiene en stopper for kvinnene. Den militære veien til yrket var heller ikke åpen for dem. Først da arkitektyrket ble en profesjon basert på akademisk utdanning, ble faget åpnet for kvinner.

I Norge fikk kvinnene tidlig adgang til arkitektskolene, både ved Tegneskolen i Oslo og ved NTH fra 1910, men svært få av dem arbeidet som yrkesaktive arkitekter etter endt utdannelse. Den første – og lenge den eneste – norske kvinne med egen arkitektpraksis, var Lilla Hansen, som startet sitt eget arkitektkontor i Oslo i 1912.

I dag er det minst like mange kvinnelige som mannlige arkitektstudenter ved de norske arkitektskolene, men ennå på 1960-tallet var kvinnene i klart mindretall blant dem som ble tatt opp ved arkitektstudiet. Kvinneandelen lå på rundt 10% helt frem til midten av 1980-tallet.[70] Fra da av ser det ut til at kvinnefrigjøringen i samfunnet også fikk virkninger for arkitektstudiet, men selv om stadig flere jenter tok arkitektutdanning, var det ennå ved overgangen til det 21. århundre få kvinnelige arkitekter som var godt synlige. Mange valgte fortsatt å arbeide i offentlig forvaltning eller som ansatte i private firmaer, fremfor å ha egen praksis med lederansvar, lange dager og usikker økonomi.[71]

Referanser og fotnoter

  1. ^ Kgl. Resolusjon av 25. april 1986
  2. ^ Kgl. Resolusjon av 5. august 1988
  3. ^ Kronprinsregentens resolusjon av 27. juli 1990
  4. ^ Forskrift 2005-12-16 nr 1574
  5. ^ Jørgensen (1961)hele referansen her, hvis vi ikke skal ha den med i litteraturlisten. <Jørgensen, Ruth (1961)«Norske arkitekters landsforbund 50 år». I: Byggekunst, årg. 43, s. 103-128
  6. ^ NALs arkiv 1960–1980-tallet
  7. ^ Professional qualifications – Architects – EC
  8. ^ The International Union of Architects
  9. ^ St.meld nr. 11 (2001–2002)
  10. ^ Vedtak 369, 6. juni 2002
  11. ^ Universitetsloven
  12. ^ Akkreditering forstås som en faglig bedømming av om en høyere utdanningsinstitusjon og de studier denne tilbyr, fyller et gitt sett av standarder (Universitetsloven § 3-1).
  13. ^ Akkrediterte institusjoner – NOKUT
  14. ^ Akkrediterte studietilbod – NOKUT
  15. ^ a b c NSD-DBH Registrerte studenter etter studieprogram
  16. ^ Informasjon om opptak ved BAS
  17. ^ fiunis nettsted
  18. ^ Nasjonale profesjonsråd
  19. ^ Nordic Academy of Architecture
  20. ^ Universitets- og høgskolerådets omtale med lenke til pdf-dokument
  21. ^ Universitets- og høgskolelovens paragraf 4-1 om studentorgan
  22. ^ Om Studentutvalget ved AHO
  23. ^ SOBAS' formålsparagraf
  24. ^ Om målsetningen med ALF
  25. ^ Lånekassen statistikk utland 2009-2010
  26. ^ Universitetsloven §2-2 (2) og 3-4
  27. ^ Lånekassens oversikt over utenlandske arkitektskoler som kan gi rett til lån
  28. ^ Arkitekt – ANSA
  29. ^ Kort om PhD-studiets formål
  30. ^ Dunin-Woyseth,Halina (2008) «More than a quarter of a century : the doctoral programme at Oslo School of Architecture and Design: notes on the development of education since 1981» Formakademisk vol.1, nr.1, s.3-18 Les i fulltekst
  31. ^ Studieinformasjon
  32. ^ PhD-programmet ved AHO/
  33. ^ Utdanning.no – oversikt over fag og emner i norske utdanningsinstitusjoner
  34. ^ Opplysningene finnes i NALs medlemsarkiv
  35. ^ Gjelder prosjekter av en slik størrelse at det krever byggetillatelse iht. Plan- og bygningsloven
  36. ^ Byggesaksforskriftens kapittel 13
  37. ^ «Lov om universiteter og høyskoler». 
  38. ^ Vekt på kunstnerisk utviklingsarbeid
  39. ^ Fakultet for arkitektur og billedkunst, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (2009)
  40. ^ Forskning NIBR
  41. ^ Forskning på NIKUs hjemmeside
  42. ^ SINTEF Byggforsks hjemmeside
  43. ^ TØIs forskningsområder
  44. ^ «Gjennom forskning og forskningsrelatert virksomhet genererer de fagansatte ny kunnskap om våre samlinger, om norsk kunst, arkitektur og design og om formidling av kunst» – museets hjemmeside
  45. ^ Strategi for forskning og utvikling i Statsbygg 2008-2012
  46. ^ Arkitektursamlinga – museets hjemmeside
  47. ^ Publiseringskanaler
  48. ^ Tidsskrifter innen arkitektur og design
  49. ^ Fehnsymposiets hjemmeside
  50. ^ Foreningens nettside
  51. ^ Oslo Arkitekturtrinnale 2010
  52. ^ «Rørosseminaret 20 år»[med flere delartikler] (2008) Arkitektur N, årg. 90, nr. 2, s. 33–64
  53. ^ Fra NALs nettsted
  54. ^ NALs lokalforeninger
  55. ^ Arkitektbedriftenes nettsted
  56. ^ AFAGs nettsted
  57. ^ MNIL=Medlem av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening
  58. ^ BOBY
  59. ^ NIAF er forløper for dagens Tekna
  60. ^ Fougner (1916)
  61. ^ Enkelte kilder opererer med 1910 som stiftelsesår, men det første styremøtet ble avholdt 7. januar 1911 og NAL regner dette som sin stiftelsesdato
  62. ^ a b c d Dancke (2000)
  63. ^ a b Brochmann (1986)
  64. ^ Bjerknes, Kristian (1961) Gamle borgerhus i Bergen (b. 1, s. 82). Bergen, Universitetsforlaget. Les i fulltekst
  65. ^ a b c d Pedersen (1935)
  66. ^ Seip (2008)
  67. ^ «Arkitektakademi i Kristiania». Notis I: Arkitektur og dekorativ Kunst. 1918, årg. 10, s. 92
  68. ^ Berner, Carl (1923) «Arkitekturakademiet». I: Byggekunst, årg. 5, nr. 9, s. 13-15
  69. ^ Seip (1985)
  70. ^ Studentfortegnelse 1960/61-1995/96. Trondheim, NTH
  71. ^ Findal (2004)

Litteratur og andre kilder

Det er flere typer kilder til informasjon om arkitekter, arkitektkontorer og arkitektprofesjonen i Norge. Det finnes sentrale oppslagsverk og monografier over enkeltarkitekter. Norske og internasjonale arkitekturtidsskrifter har artikler om enkeltarkitekters virke og utmerkelser. Noen organisasjoner gir ut matrikler og medlemsfortegnelser og det er utgitt en rekke historiske fremstillinger over profesjons- og utdanningshistorie.

Utdanningsinstitusjonene

  • AHO works : student projects review (2007-dd) Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. ISSN 1890-8799 (Årbok som har skiftet tittel flere ganger. Utkom første gang 1988/89)
  • Arkitektstudenters arbeider (1997) Oslo, Norsk arkitekturforlag. (Byggekunst, 79, nr, 5)
  • Arkitektutdannelsen (1988) – Oslo, Norske arkitekters landsforbund. (Byggekunst, 70. nr. 7)
  • Bergen Arkitekt Skole (1999) BAS-alternativet : den norske private arkitekthøgskulen. 3. utg. Bergen, BAS. ISBN 82-995330-0-7
  • Årbok (2002/2005-dd) Trondheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Fakultet for arkitektur og billedkunst. ISSN 1890-1379. (Årboka har hatt forskjellige utgivere. Utkom første gang 1993/94)

Studentpublikasjoner

  • Tidsskriftet A (2013–), fortsettelse av A (1968–1999) Trondheim, Arkitektenes linjeforening.
  • A5 : meningsblad for unge arkitekter (1945-62?) København, Arkitektstuderende i de nordiske lande
  • AKT : et tidsskrift for arkitektlinja på NTH (1989–1992) Trondheim].
  • Fagavisa (1973–89) Oslo, Studenter ved Arkitekthøgskolen i Oslo. (1987-89 med tittel Nye fagavisa)

Arkitekter og arkitektkontorer

  • Arkitektbedriftene i Norge : årbok (2004-dd) Oslo, Arkitektbedriftene i Norge. (Tidligere navn på utgiver: Norges praktiserende arkitekter. Årbok som har skiftet tittel flere ganger. Utkom første gang 1991)
  • Håndbok (1932-2003) Oslo, Norske arkitekters landsforbund. (Årlig medlemsfortegnelse også utgitt med titelen Årbok : medlemsliste. F.o.m. 2004 som nettutgave, men begrenset til de arkitekter som har samtykket: Medlemssøk på NALs nettside)
  • Rom & møbler (1992-dd). Oslo, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening. (Årbok med medlemsfortegnelse. Tittelen varierer)

Utdannings-, organisasjons- og profesjonshistorie

NTH-ringen. Ringen brukes fortsatt av uteksaminerte arkitekter og sivilingeniører fra NTNU
  • Amundsen, O. Delphin (red.) (1950) Vi fra NTH : de neste ti kull : 1920-1929. Oslo, Dreyer.
  • Berre, Nina. (2002). Fysiske idealer i norsk arkitektutdanning 1945-1970. Trondheim, NTH. ISBN 82-471-5389-0. Les i fulltekst
  • Brochmann, Georg (red.) (1934) Vi fra NTH : de første ti kull : 1910-1919. Stavanger, Dreyer.
  • Brochmann, Odd (1986) - disse arkitektene : en historie om deres liv og virke i Norge. Oslo, Arkitektnytt. ISBN 82-7078-028-6.
  • Dancke, Trond M. E. (2000) Norske arkitekter før 1914. Oslo, Norsk arkitekturmuseum. ISBN 82-91773-06-8.
  • Fougner, Eiliv (red.)(1916) Norske ingeniører og arkitekter : kort oversigt over Den norske ingeniørforenings og Norske arkitekters landsforbunds historie, samt biografiske oplysninger om de to organisationers nulevende medlemmer med portrætter. Kristiania, Abel.
  • Halvorsen, Hans-Henrik (2011) «Det delte forbundet». I: Arkitektnytt, nr. 10, s. 44-45
  • Noach, Kerstin Gjesdahl (1997) «Sagt og skrevet : på sporet av det arkitektursyn som ble formidlet av arkitektavdelingens første professorer» I: Fortidsminneforeningen. Årbok årg. 151, s. 163-186.
  • Pedersen, Ingrid (1935) Litt om tegne- og arkitektundervisning i Norge før høiskolens tid : bidrag til en historisk oversikt. Trondheim, Brun.
  • Parmann, Øistein (1986) Herman Major Schirmer og Tegneskolen : et stykke norsk arkitekturhistorie Oslo, Dreyer. ISBN 82-09-10273-7
  • Seip, Elisabeth (2008). Brødre og søstre i arkitekturen : ingeniøroffiserer og sivilarkitekter i Norge rundt 1800. Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. ISBN 978-82-547-0215-4 Les i fulltekst
  • Skogheim, Ragnhild (2014) «Arkitektene» I: Profesjonshistorier, s. 81–102. Oslo, Pax. ISBN 978-82-530-3752-3
  • Wahlstrøm, Rolf (1995) «AHO 1945-1995» I: Årbok 7, s. 8-17. Oslo, Arkitekthøgskolen i Oslo. ISBN 82-547-0110-5

Spesielt om kvinnelige arkitekter

  • Findal, Wenche (1996) «Kraftfull arkitektur – kvinnelige arkitekter : om hovedstadens kvinnelige arkitektpionérers vilkår og betydning de første tiårene av dette århundret». I: Byminner, vol. 1996 nr 3, s. 26-51. Oslo, Oslo bymuseum
  • Findal, Wenche (2004) Mindretallets mangfold: kvinner i norsk arkitekturhistorie. Oslo, Abstrakt forlag. ISBN 82-7935-070-5
  • Seip, Elisabeth (1985) «Arkitekt betyr overbyggmester» I:Kvinnenes kulturhistorie, Oslo, Universitetsforlaget. ISBN 82-00-07391-2
  • Sæterdal, Anne (red.) (1980) På kvinners vilkår. (Byggekunst, vol. 62, nr. 8). Temanr. Oslo, Norske Arkitekters Landsforbund.

Forskning

  • Fakultet for arkitektur og billedkunst, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo(2009) Arkitektur og kvalitet i omgivelser : kunnskapsstatus og forskningsbehov. Oslo, Norges forskningsråd, Divisjon for vitenskap. ISBN 978821202671-1
  • Nordisk arkitekturforskning (1992-dd) [Trondheim] : Nordisk förening för akitekturforskning. ISSN 1102-5824.

Se også

Eksterne lenker

Kategori:Norske arkitekter Kategori:Yrkesbeskrivelser