Lilla Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trosterudveien 10, Oslo, arkitekt Lilla Hansen 1912
Foto: Roede
Urealisert utkast av Lilla Hansen til situasjonsplan for Trosterudveien 10, 1912.
Heftyeterrassen
Foto: Kjetil Ree
Sommerhus for Aimée og Theodor Frølich på Nesøya i Asker, arkitekt Lilla Hansen1903.
Foto: Roede

Lilla Georgine Hansen (født 1. april 1872 Oslo, død 11. juni 1962 Oslo) var Norges første kvinnelige arkitekt med egen praksis. Hun etablerte sitt arkitektkontor i Oslo i 1912.

Utdannelse og praksis[rediger | rediger kilde]

Hun hadde utdannelse fra Den Kongelige Tegneskole i Kristiania 1894 og praksis hos arkitektene Victor Horta i Brussel, hos Halfdan Berle i Kristiania, og hos Martin Nyrop i København.

Virke[rediger | rediger kilde]

Hennes første kjente verk var «Maristuen», en hytte i Nordmarka ved Frønsvollen, oppført i 1902 for tobakksfabrikant Nicolai Andresen – et laftet tømmerhus med sval og torvtak.[1] Hennes neste verk var sommerhuset for Theodor FrølichNesøya i Asker fra 1903. Begge disse tidlige fritidshusene tegnet hun før hun etablerte eget kontor. I Asker tegnet hun i 1910 hovedbygningen på Hval gård for Wilhelm Roede. I 1912 sto hennes villa i Aker for Lil og Nils Roede i Trosterudveien 10 ferdig, et hovedverk i norsk nasjonalromantikk. Omtrent samtidige er villaene i Nobels gate 10 og Fritzners gate 4 i Oslo.

Gjennombruddet kom med førstepremien i arkitektkonkurransen 1912 om leiegårdskomplekset Heftyeterrassen i Oslo i nybarokk stil. Gyldenløves gate 19 fra 1929 er en monumental nyklassisistisk leiegård på Arno Bergs plass.

Hun har også vært ansvarlig for innredningen av Studiehjem for unge piker («Dydens hvile») i en eldre leiegård på Geitmyrsveien 11, og for den i 2004 omstridte villaen i Hoffsjef Løvenskiolds vei 4, som Karina Hyggen Amland forhindret riving av. Takket være Støtteforeningen for bevaring av Hoffsjef Løvenskiolds vei 4 fikk villaen innpass på Riksantikvarens liste over bevaringsverdige gårder, den såkalte «utoverbuen».

Verksliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sogner, Knut: Andresens. En familie i norsk økonomi og samfunnsliv gjennom to hundre år. Oslo, Pax forlag 2012. Andresens hytte er avbildet på s. 221.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wenche Findal, Mindretallets mangfold.­ Kvinner i norsk arkitekturhistorie, Abstrakt forlag, 2003.
  • Wenche Findal, «Lilla Hansen», I: Norsk biografisk leksikon, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]