France métropolitaine
France métropolitaine (eller la Métropole, eller på folkemunne l'Hexagone) er den delen av Frankrike som ligger i Europa, inkludert Korsika. Det kan også omtales som Fastlands-Frankrike og øyen Korsika. Dette i motsetning til oversjøisk Frankrike (la France d'outre-mer, eller l'Outre-mer eller på folkemunne les DOM-TOM) som er fellesnavnet på de oversjøiske franske departementene (départements d'outre-mer eller DOM),[1] oversjøiske territorier (territoires d'outre-mer eller TOM) og oversjøiske kollektiver (collectivités d'outre-mer eller COM).
France métropolitaine og oversjøisk Frankrike utgjør tilsammen det som offisielt kalles den franske republikk. France métropolitaine står for 81,8 % av landområdet og 96 % av befolkningen i den franske republikk.
De fem oversjøiske departementene Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte og Réunion har samme politiske status som departementer i France métropolitaine. France métropolitaine og disse fem oversjøiske departementene blir derfor av og til omtalt som France entière («hele Frankrike») av den franske statsadministrasjonen, og spesielt av INSEE, til tross for at dette France entière verken inkluderer de franske oversjøiske kollektiver som har mer vidtgående selvstyre enn de oversjøiske departementene (Fransk Polynesia, Ny-Caledonia, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre og Miquelon, Wallis- og Futunaøyene), eller ubebodde oversjøiske territorier under fransk herredømme.
I den oversjøiske delen av Frankrike, blir en person fra France métropolitaine ofte kalt en métro, en forkortelse for métropolitain.
Opprinnelsen til navnet
[rediger | rediger kilde]Benevnelsen «France métropolitaine» har sin bakgrunn i landets kolonifortid (fra det 16. og ut den 20. århundre), da Frankrike ble omtalt som la Métropole for skille det fra sine kolonier og protektorater omtalt som les colonies eller l'Empire. Lignende betegnelser eksisterte for å beskrive andre europeiske kolonimakter (eks. «metropolitan Britain», «España metropolitana»). Denne bruken av ordet «metropolis» og «metropolitan» kom fra Antikkens Hellas «metropolis» (fra μήτηρ, mētēr = «mor» og πόλις, pólis «by»), som var navnet til et bystat som hadde sin opprinnelse i kolonier langs Middelhavet (eks Marseille var en koloni tilhørende by-staten Fokaia, dermed var Fokaia «metropolis» til Marseille). Som en konsekvens kom «metropolis» og «metropolitan» til å bety "moderland", "kolonimakt", et land i motsetning til dets oversjøiske kolonier.
Det finnes i dag folk i det oversjøiske Frankrike som motsetter seg bruken av France métropolitaine på grunn av dets koloniale opprinnelse. De foretrekker omtale det som "Det europeiske territoriet til Frankrike" (le territoire européen de la France), slik EUs traktater gjør. På samme måte motsetter de seg å håndtere det oversjøiske Frankrike og France métropolitaine som to separate enheter. Eksempelvis pleide INSEE å beregne sine statistikker (demografi, økonomi, etc.) kun for France métropolitaine, og deretter behandle de oversjøiske departementene og territoriene for seg. Folk i de oversjøiske områdene argumenterte mot dette blant annet ved å henvise til at de fem oversjøiske departementene fullt og helt var en del av Frankrike. Som et resultat av dette begynte INSEE på slutten av 1990-årene og inkludere de fem oversjøiske departementene i sine tall for Frankrike (som befolkningstall eller BNP). INSEE omtaler France métropolitaine og de fem oversjøiske departementene som France entière. Andre deler av fransk administrasjon kan ha andre definisjoner av hva France entière er. Eksempelvis bruker det franske innenriksdepartementet betegnelsen France entière om hele den franske republikk når de publiserer valgresultater.
Siden INSEE nå beregner sine statistikker for France entière, har denne praksis også spred seg til internasjonale institusjoner. Når eksempelvis Verdensbanken publiserer tall for Frankrikes BNP inkluderer dette tall både for France métropolitaine og de fem oversjøiske departementene. Verdensbanken bruker bare betegnelsen "Frankrike", ikke "France entière" slik INSEE gjør.
Statistikk
[rediger | rediger kilde]France métropolitaine dekker et område på 551 695 km² mens oversjøisk Frankrike dekker et område på 123 148 km², tilsammen 674 843 km² for den franske republikk.
Per 1. januar 2009 bor det 62 448 977 mennesker i France métropolitaine mens 2 624 505 lever i oversjøisk Frankrike, tilsammen 65 073 482 innbyggere i den franske republikk.[2]
Den franske nasjonalforsamlingen utgjøres av 577 representanter, 555 av disse velges i France métropolitaine (96,2 % av totalen) og 22 velges i oversjøisk Frankrike (3,8 % av totalen).
Det kontinentale Frankrike
[rediger | rediger kilde]France métropolitaine, eksklusiv øyen Korsika, omtales gjerne som «det kontinentale Frankrike» (la France continentale), eller ganske enkelt «Kontinentet» (le continent). På Korsika blir folk fra det kontinentale Frankrike gjerne omtalt som «Kontinentale» (les continentaux).
Et vanlig synonym for det kontinentale Frankrike er l'Hexagone (Heksagon), på grunn av landets form.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Siden 2003 er den konstitusjonelle betegnelsen for et oversjøisk departement; oversjøisk region (région d'outre-mer).
- ^ INSEE. «Bilan démographique 2008». Besøkt 13. januar 2009.