Épinal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Épinal
Mosel-elva

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionGrand Est
DepartementVosges
ArrondissementÉpinal
KantonÉpinal-Est and Épinal-Ouest
StatusKommune
Postnummer88000
Areal59,24 km²[1]
Befolkning32 285[2] (2021)
Bef.tetthet544,99 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

492
315
Høyde o.h.340 meter
Nettsidewww.epinal.fr
Kart
Épinal
48°10′25″N 6°27′06″Ø

Épinal er en kommune i departementet Vosges i regionen Grand Est nordøst i Frankrike. Innbyggerne blir kalt Spinaliens. Igjennom byen renner elva Mosel 60 kilometer sør for Nancy. Épinal ligger i nærheten av Golbey hvor den norske papirprodusenten Norske Skog har en fabrikk.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Thierry 1. biskop av Metz (død 984) grunnla Épinal, da kalt Spinal, en liten by hvor han fikk bygd et kloster for munker og et slott for å beskytte mot de mange burgunderske røverne i området. Innbyggerne ble da naturlig kalt spinaliens og blir det fortsatt den dag i dag. Fra 1466 var Épinal en del av hertugdømmet Lorraine. Lorraine og Épinal har alltid vært i et krigsherjet område midt imellom Tyskland og Frankrike.

På 1700-tallet ble Épinal okkupert av Sverige, Tyskland og Frankrike. I 1670 okkuperte franskmennene Nancy hvor hertug Charles IV (Karl IV av Lothringen) søkte tilflukt i slottet i Épinal. Ludvig 14. sørget for at slottet ble ødelagt. I 1790 ble provinsene i Frankrike delt opp i departementer hvor Épinal ble valgt til hovedsete [4] Etter den fransk-prøyssiske krig (1870-krigen), som Épinal merket fremgang av, og frem til første verdenskrig, var Épinal ett av fire støttepunker i et forsvarsverk mot grensen til Tyskland.[5]

Under andre verdenskrig ble Épinal brukt for å beskytte tilbaketrekingen av franske tropper som førte at tyskerne bombet jernbanene inn til byen. I juni 1944 ble Épinal overtatt av tyskerne. I september 1944 kom amerikanerne og frigjorde Épinal etter at kraftig artilleri hadde bombet byen, hvor spesielt sentrum fikk store ødeleggelser. Vinteren 1947/1948 flommet elva Mosel over som gjorde vondt verre.

Billige, folkelige billedtrykk som var vanlige på 1700- og 1800-tallet, på norsk blant annet kalt kistebrev og på tysk Bilderbogen, ble på fransk gjerne omtalt som Image d'Épinal («bilder fra Épinal») fordi byen hadde stor produksjon av slike populære plansjer.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Épinal

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[6]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]