Oise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dette er en artikkel om elven Oise. For departementet, se Oise (departement)
Oise

Kart over Oise

Land Belgia, Frankrike
Lengde 776 km
Nedbørfelt 17 000 km²
Middelvannføring 110 /s
Start Hainaut
Munning Samløp med Seine
Sideelver Aisne

Oise er en elv i Belgia og Frankrike. Den er en av sideelvene til Seine fra høyre med en total lengde på 302 km. Elven har sitt utspring i den belgiske provinsen Hainaut, sør for landsbyen Chimay. Den krysser grensen til Frankrike etter omtrent 20 km og munner ut i Seinen i Conflans-Sainte-Honorine, nær Paris. Den største sideelven til Oise er Aisne.

Bosetninger langs elven[rediger | rediger kilde]

Oise renner gjennom følgende département og landsbyer i Frankrike:

Skipsfart[rediger | rediger kilde]

L'Isle-Adam - Oise - Ecluse 01.jpg

Oise har lenge spilt en viktig rolle i innenlands skipsfart. Den vil bli en ennå viktigere vannvei når kanalen Seine-Nord blir ferdig.Da blir elven knyttet opp til det store kanalsystemet i Nord-Frankrike. Seine-Nord vil erstatte den gamle Canal de Saint Quentin og den nåværende Canal du Nord, som har kapasitet langt under standard. Når den nye Seine-Nord-kanalen er ferdig vil større fartøy kunne transportere varer mellom elven Seinen (og Paris-området) og havnene i Dunkerque, Antwerpen og Rotterdam, eller lenger inn i andre deler av Europa.

Selv i dag er Oise kanalisert for å ta store fartøy, men tørke og den frie høyden under broene avgrenser kapasiteten. De sju slusene (i tillegg til to i kanalen fra Oise) kan ta fartøy på 110 ganger 11,45 meter gjennom elven og kanalen til Pont l'Évêque, der den går ut i Canal du Nord. Lenger opp i elven, fra Pont l'Évêque, ligger det en kanal som har kapasitet avgrenset til Freycinet-standarden (38 x 5 meter).

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Høyre side[rediger | rediger kilde]

Venstre side[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Oise River – bilder, video eller lyd