Hyundai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hyundai er et bilmerke som blir produsert av selskapet Hyundai Motor Company i Sør-Korea. Hyundai ble grunnlagt av Chung Ju-yung (19152001) og startet i 1967 med å produsere Ford personbiler på lisens. Den første modellen var Ford Cortina som ble laget på lisens for Ford UK. Første egenproduserte bil introdusert i 1975 var Hyundai Pony. Modellen var hovedsakelig basert på japansk Mitsubishi-teknologi, og ble vist for første gang på Torino-utstillingen i 1974.

I 1985 kom annen generasjon Pony, nå med forhjulstrekk og flere karosserivarianter. Sonata, en større sedan, og den første coupé kom i 1989. På 1990-tallet ble modellutvalget kraftig utvidet, både med biler med firehjulstrekk og flerbruksbiler.

Bilmerket er blitt importert til Norge siden 1992 og er i dag representert av Hyundai Motor Norway. I 2011 var Hyundai nummer 10 på registreringsstatistikken for nye personbiler i Norge med en markedsandel på 4,2 prosent. Hyundai Motor Company (som også produserer bilmerket Kia) er for tiden verdens fjerde største bilprodusent og har fabrikker og utviklingssenter over hele verden, bl.a. i Tyskland og Tsjekkia.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Hyundai i20
Hyundai Santa Fe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]