Liste over Norges største tettsteder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over de største tettstedene i Norge, slik SSB definerer dem. Definisjonen ligger nær opp til det internasjonale urban area. Tettsted kan karakteriseres som et dynamisk statistisk bybegrep.

Norges 100 største tettsteder[rediger | rediger kilde]

  • Tallene i tabellen offentliggjøres av Statistisk sentralbyrå pr. 1. januar hvert år. Den siste oppdateringen, pr 01.01.2013, har imidlertid tatt tid fordi SSB har revidert og automatisert sin metode for beregning av tettstedsgrensene. Tallene ble ikke offentliggjort før 01.07.2014.
  • Totalt er det 963 tettsteder, hvorav 375 har over 1 000 innbyggere, 236 over 2 000 innbyggere og 103 over 5 000 innbyggere.
  • Siden statistikken ble innført i år 2000 har Jessheims folketall vokst mest av de 100 største tettstedene med 82 %, fulgt av Bryne med 52 % og Kløfta med 49 %.
  • Folketallet har stått stille i Tananger og Mosjøen, mens Narvik (-1 %) og Tranby (-3 %) er eneste med tilbakegang på de 12 årene fra 2000 til 2012.
  • Av de 100 største tettstedene er Oslo (3 521 pr km²), Tromsdalen (3133) og Trondheim (3 018) tettest bebygd. I motsatt ende er Raufoss (1 065), Åmot/Geithus (1 099) og Sætre (1 177).
  • Andre tettsted med over 5 000 innbyggere er Vadsø (5 116), Sortland (5101) og Odda (5 022).
Nr Tettsted Folketall i 2013[1] Vekst fra 2000[2] Areal i km² Folketall pr km² Kommune Kart Foto
1 Oslo 3&505&925228&925 228 + 20 % 265,76 3&503&3521&3 521

Oslo (3&505&616754&616 754)
Bærum (3&505&103523&103 523)
Asker (3&504&52034&52 034)
Skedsmo (3&504&47840&47 840)
Lørenskog (3&504&33740&33 740)
Oppegård (3&504&25455&25 455)
Rælingen (3&504&13738&13 738)
Ski (3&504&10994&10 994)
Nittedal (3&504&10402&10 402)
Røyken (3&503&6550&6 550)
Sørum (3&503&2224&2 224)
Lier (1 974)

Tettstedet Oslo 2005.png Oslo city in 10 images.jpg
2 Bergen 3&505&247731&247 731 + 16 % 88,09 3&503&2812&2 812

Bergen

TettstedetBergen.jpg BergenComposite.jpg
3 Stavanger/Sandnes 3&505&203771&203 771 + 24 % 71,71 3&503&2842&2 842

Stavanger (3&505&126367&126 367)
Sandnes (3&504&55669&55 669)
Sola (3&504&12827&12 827)
Randaberg (3&503&8908&8 908)

Stavanger-sandnes tettsted 2005.jpg Stavangercollage2.png
4 Trondheim 3&505&169972&169 972 + 19 % 56,32 3&503&3018&3 018

Trondheim

Trondheim tettsted 2005.jpg Overview of Trondheim 2008 03.jpg
5 Drammen 3&505&110503&110 503 + 18 % 50,39 3&503&2193&2 193

Drammen (3&504&63990&63 990)
Nedre Eiker (3&504&23074&23 074)
Øvre Eiker (3&503&8138&8 138)
Lier (3&504&11088&11 088)
Røyken (3&503&3734&3 734)

Tettsted Drammen 2005.jpg Drammen from east.png
6 Fredrikstad/Sarpsborg 3&505&106758&106 758 + 13 % 57,17 3&503&1867&1 867

Fredrikstad (3&504&62201&62 201)
Sarpsborg (3&504&44557&44 557)

Fredrikstad-Sarpsborg tettstedskart.jpg Fredrikstad bryggepromenade fra Kråkerøybroa.JPG
7 Porsgrunn/Skien 3&504&90621&90 621 + 7 % 52,62 3&503&1722&1 722

Skien (3&504&47523&47 523)
Porsgrunn (3&504&32996&32 996)
Bamble (3&504&10102&10 102)

Skien-Porsgrunn.jpg Skien - town centre (east-west).jpg
8 Kristiansand 3&504&58662&58 662 + 14 % 25,03 3&503&2344&2 344

Kristiansand

Tettsted Kristiansand 2005.jpg Kristiansand i den blå timen.jpg
9 Tønsberg 3&504&49735&49 735 + 13 % 26,16 3&503&1901&1 901

Tønsberg (3&504&33153&33 153)
Nøtterøy (3&504&16582&16 582)

Tettsteder i Tønsberg.JPG Brygga i Tønsberg.JPG
10 Ålesund 3&504&49528&49 528 + 15 % 27,02 3&503&1833&1 833

Ålesund (3&504&41694&41 694)
Sula (3&503&7834&7 834)

Tettsted ålesund 2005.jpg ÅlesundPanorama 01.jpg
11 Moss 3&504&44449&44 449 + 18 % 20,97 3&503&2120&2 120

Moss (3&504&30416&30 416)
Rygge (3&503&8316&8 316)
Vestby (3&503&5717&5 717)

Tettsted Moss 2005.jpg Moss, Norway.jpg
12 Sandefjord 3&504&41934&41 934 + 13 % 23,59 3&503&1778&1 778

Sandefjord

13 Arendal 3&504&41703&41 703 + 12 % 30,21 3&503&1360&1 360

Arendal (3&504&36016&36 016)
Grimstad (3&503&5687&5 687)

Tettsteder i Arendal.JPG Arendal Utsikt 02.JPG
14 Haugesund 3&504&40152&40 152 + 14 % 18,74 3&503&1847&1 847

Haugesund (3&504&34727&34 727)
Karmøy (3&503&5425&5 425)

Haugesund tettsted 2005.jpg Haugesund.jpg
15 Bodø 3&504&38973&38 973 + 18 % 13,71 3&503&2843&2 843

Bodø

Tettstedskart Bodø.jpg Bodø 2006.jpg
16 Tromsø 3&504&32774&32 774 + 15 % 12,17 3&503&2693&2 693

Tromsø

Tromsø tettsted 2005.jpg Fjellheisen Aussicht Stadt.jpg
17 Hamar 3&504&26004&26 004 + 12 % 13,62 3&503&1909&1 909

Hamar (3&504&24163&24 163)
Stange (3&502&104&104)
Ringsaker (3&503&1737&1 737)

Bykart 1902.jpg Hamar from air.jpg
18 Halden 3&504&24410&24 410 + 12 % 13,91 3&503&1755&1 755

Halden

Halden map 1884.jpg Halden Fra Festningen.jpg
19 Larvik 3&504&23523&23 523 + 10 % 12,99 3&503&1811&1 811

Larvik

20 Askøy 3&504&21438&21 438 + 32 % 14,29 3&503&1500&1 500

Askøy

21 Harstad 3&504&20429&20 429 + 8 % 10,99 3&503&1859&1 859

Harstad

Harstad map.jpg
22 Molde 3&504&20229&20 229 + 11 % 9,00 3&503&2248&2 248

Molde

Tettsteder i Molde.jpg
23 Kongsberg 3&504&20226&20 226 + 19 % 11,92 3&503&1697&1 697

Kongsberg

24 Lillehammer 3&504&19465&19 465 + 10 % 10,78 3&503&1806&1 806

Lillehammer

LillehammerDSC01504.JPG
25 Gjøvik 3&504&19454&19 454 + 14 % 12,45 3&503&1563&1 563

Gjøvik

Gjøvik tettsted 2005.jpg Gjøvik sett fra Nordlia.jpg
26 Horten 3&504&18907&18 907 + 12 % 7,85 3&503&2409&2 409

Horten

27 Mo i Rana 3&504&18358&18 358 +3 % 12,51 3&503&1467&1 467

Rana

28 Kristiansund 3&504&18002&18 002 + 5 % 7,91 3&503&2276&2 276

Kristiansund

Tettsteder i Kristiansund.jpg Rapp-P7130121.JPG
29 Tromsdalen 3&504&16071&16 071 5,13 3&503&3133&3 133

Tromsø

30 Korsvik 3&504&15893&15 893 7,03 3&503&2261&2 261

Kristiansand

31 Jessheim 3&504&15367&15 367 + 82 % 6,75 3&503&2277&2 277

Ullensaker

32 Hønefoss 3&504&14966&14 966 + 9 % 8,94 3&503&1674&1 674

Hønefoss

Honefoss flyfoto3.jpg
33 Alta 3&504&14272&14 272 + 26 % 9,05 3&503&1577&1 577

Alta

34 Ski 3&504&14114&14 114 + 15 % 6,35 3&503&2223&2 223

Ski (3&504&12132&12 132)
Ås (3&503&1982&1 982)

As og ski tettsted 2005.jpg
35 Narvik 3&504&14094&14 094 - 1 % 6,78 3&503&2079&2 079

Narvik

Narvik from above.JPG
36 Elverum 3&504&14081&14 081 + 20 % 10,47 3&503&1345&1 345

Elverum

37 Askim 3&504&13696&13 696 + 12 % 7,12 3&503&1924&1 924

Askim

38 Leirvik 3&504&13478&13 478 + 8 % 9,52 3&503&1416&1 416

Stord

39 Drøbak 3&504&13244&13 244 + 18 % 6,14 3&503&2157&2 157

Frogn

40 Osøyro 3&504&12195&12 195 + 42 % 8,77 3&503&1391&1 391

Os

41 Nesoddtangen 3&504&12188&12 188 + 17 % 6,10 3&503&1998&1 998

Nesodden

Nesoddtangen tettsted 2005.jpg 2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
42 Steinkjer 3&504&12084&12 084 + 13 % 7,76 3&503&1557&1 557

Steinkjer

Steinkjer tettsted 2005.jpg
43 Vennesla 3&504&12055&12 055 + 13 % 6,93 3&503&1740&1 740

Vennesla (3&504&10055&10 055)
Kristiansand (3&503&2000&2 000)

44 Grimstad 3&504&12012&12 012 + 31 % 9,35 3&503&1285&1 285

Grimstad

45 Arna 3&504&11722&11 722 6,16 3&503&1903&1 903

Bergen

46 Kongsvinger 3&504&11694&11 694 +5 % 7,80 3&503&1499&1 499

Kongsvinger

47 Råholt 3&504&11411&11 411 + 47 % 7,85 3&503&1252&1 252

Eidsvoll (3&504&10988&10 988)
Ullensaker (3&502&423&423)

48 Lommedalen 3&504&11349&11 349 + 31 % 3,97 3&503&2859&2 859

Bærum

49 Egersund 3&504&11279&11 279 + 18 % 6,34 3&503&1779&1 779

Eigersund

Egersund panorama small.jpg
50 Stjørdalshalsen 3&504&11139&11 139 + 29 % 6,05 3&503&1841&1 841

Stjørdal

Stjørdal tettsteder 2005.jpg Stjoerdal crop.jpg
51 Bryne 3&504&11084&11 084 + 52 % 4,99 3&503&2221&2 221

Time (3&503&9047&9 047)
Klepp (3&503&1590&1 590)

52 Åkrehamn/Vedavågen 3&504&10540&10 540 + 15 % 6,81 3&503&1548&1 548

Karmøy

53 Mandal 3&504&10523&10 523 + 13 % 6,38 3&503&1649&1 649

Mandal

Mandal sentrum og Mandalselva.jpg
54 Ålgård/Figgjo 3&504&10357&10 357 + 23 % 4,16 3&503&2490&2 490

Gjesdal (3&503&8484&8 484)
Sandnes (3&503&1873&1 873)

55 Knarrevik/Straume 3&504&10302&10 302 + 17 % 6,62 3&503&1556&1 556

Fjell

56 Førde 3&504&10099&10 099 + 17 % 5,58 3&503&1810&1 810

Førde

57 Mosjøen 3&503&9665&9 665 0 % 6,41 3&503&1508&1 508

Vefsn

58 Brumunddal 3&503&9405&9 405 + 14 % 6,81 3&503&1381&1 381

Ringsaker

59 Levanger 3&503&9256&9 256 + 38 % 4,93 3&503&1877&1 877

Levanger

60 Ås 3&503&9194&9 194 + 22 % 5,2 3&503&1745&1 745

Ås

61 Søgne 3&503&8876&8 876 + 30 % 5,86 3&503&1515&1 515

Søgne

62 Notodden 3&503&8825&8 825 + 7 % 7,09 3&503&1245&1 245

Notodden

63 Florø 3&503&8677&8 677 + 13 % 6,05 3&503&1434&1 434

Flora

64 Namsos 3&503&8282&8 282 + 9 % 4,50 3&503&1840&1 840

Namsos

65 Kleppe/Verdalen 3&503&8240&8 240 + 35 % 2,97 3&503&2774&2 774

Klepp

66 Kopervik 3&503&8038&8 038 + 8 % 4,82 3&503&1668&1 668

Karmøy

67 Kvaløysletta 3&503&7976&7 976 3,02 3&503&2641&2 641

Tromsø

68 Verdalsøra 3&503&7906&7 906 + 14 % 5,68 3&503&1392&1 392

Verdal

69 Orkanger/Fannrem 3&503&7812&7 812 + 21 % 6,04 3&503&1293&1 293

Orkdal

70 Hammerfest 3&503&7568&7 568 + 7 % 2,94 3&503&2574&2 574

Hammerfest

71 Fetsund 3&503&7497&7 497 + 19 % 3,92 3&503&1913&1 913

Fet

72 Kløfta 3&503&7170&7 170 + 49 % 3,54 3&503&2025&2 025

Ullensaker

73 Lillesand 3&503&7043&7 043 + 12 % 4,77 3&503&1477&1 477

Lillesand

74 Kvernaland 3&503&6969&6 969 + 29 % 3,49 3&503&1997&1 997

Klepp (3 956)
Time (2 751)

75 Raufoss 3&503&6962&6 962 + 10 % 6,54 3&503&1065&1 065

Vestre Toten (6 717)

Gjøvik (245)

76 Ørsta 3&503&6858&6 858 + 11 % 5,40 3&503&1270&1 270

Ørsta

77 Holmestrand 3&503&6823&6 823 + 15 % 4,54 3&503&1503&1 503

Holmestrand

78 Malvik 3&503&6660&6 660 + 10 % 2,68 3&503&2485&2 485

Malvik (6 115)

Trondheim (545)

79 Jørpeland 3&503&6640&6 640 + 23 % 4,02 3&503&1652&1 652

Strand

80 Nærbø 3&503&6623&6 623 + 40 % 3,16 3&503&2096&2 096

81 Mysen 3&503&6321&6 321 + 17 % 4,77 3&503&1325&1 325

Eidsberg

82 Tananger 3&503&6152&6 152 0 % 4,20 3&503&1465&1 465

Sola

83 Åmot/Geithus 3&503&6132&6 132 + 21 % 5,58 3&503&1099&1 099

Modum

84 Volda 3&503&6114&6 114 + 18 % 3,60 3&503&1698&1 698

Volda

85 Fauske 3&503&6061&6 061 + 1 % 4,39 3&503&1381&1 381

Fauske

86 Vossevangen 3&503&6053&6 053 + 12 % 3,84 3&503&1576&1 576

Voss

87 Hommersåk 3&503&6042&6 042 + 13 % 2,10 3&503&2877&2 877

Sandnes

88 Ulsteinvik 3&503&6033&6 033 + 17 % 4,19 3&503&1440&1 440

Ulstein

89 Flekkefjord 3&503&5950&5 950 + 12 % 3,45 3&503&1725&1 725

Flekkefjord

90 Sandnessjøen 3&503&5930&5 930 + 4 % 4,00 3&503&1483&1 483

Alstahaug

91 Melhus 3&503&5894&5 894 + 36 % 2,84 3&503&2075&2 075

Melhus

92 Bekkelaget 3&503&5864&5 864 3,26 3&503&1799&1 799

Stange

93 Stavern 3&503&5659&5 659 + 4 % 3,64 3&503&1555&1 555

Larvik

94 Tranby 3&503&5512&5 512 - 3 % 2,01 3&503&2742&2 742

Lier

95 Rotnes 3&503&5491&5 491 + 13 % 2,62 3&503&2096&2 096

Nittedal

96 Kragerø 3&503&5446&5 446 + 3 % 3,13 3&503&1740&1 740

Kragerø

97 Sætre 3&503&5248&5 248 + 34 % 4,46 3&503&1177&1 177

Hurum (3 469)

Røyken (1 779)

98 Spydeberg 3&503&5246&5 246 + 34 % 3,47 3&503&1512&1 512

Spydeberg (3 998)

Hobøl ( 1 248)

99 Knarvik 3&503&5207&5 207 + 29 % 3,18 3&503&1637&1 637

Lindås

100 Førdesfjorden 3&503&5178&5 178 3,57 3&503&1450&1 450

Tysvær (3 631)

Karmøy (1 547)

Største tettsteder etter landsdel[rediger | rediger kilde]

Nr Østlandet Sørlandet Vestlandet Trøndelag Nord-Norge
1 Oslo (3&505&925228&925 228) Kristiansand (3&504&58662&58 662) Bergen (3&505&247731&247 731) Trondheim (3&505&169972&169 972) Bodø (3&504&38973&38 973)
2 Drammen (3&505&110503&110 503) Arendal (3&504&41703&41 703) Stavanger/Sandnes (3&505&203771&203 771) Steinkjer (3&504&12084&12 084) Tromsø (3&504&32774&32 774)
3 Fredrikstad/Sarpsborg (3&505&106758&106 758) Korsvik (15 893) Ålesund (3&504&49528&49 528) Stjørdalshalsen (3&504&11139&11 139) Harstad (3&504&20429&20 429)
4 Porsgrunn/Skien (3&504&90621&90 621) Vennesla (3&504&12055&12 055) Haugesund (3&504&40152&40 152) Levanger (3&503&9256&9 256) Mo i Rana (3&504&18358&18 358)
5 Tønsberg (3&504&49735&49 735) Grimstad (3&504&12012&12 012) Askøy (3&504&21438&21 438) Namsos (3&503&8282&8 282) Tromsdalen (16 071)
6 Moss (3&504&44449&44 449) Mandal (3&504&10523&10 523) Molde (3&504&20229&20 229) Verdalsøra (3&503&7906&7 906) Alta (3&504&14272&14 272)
7 Sandefjord (3&504&41934&41 934) Søgne (3&503&8876&8 876) Kristiansund (3&504&18002&18 002) Orkanger/Fannrem (3&503&7812&7 812) Narvik (3&504&14094&14 094)
8 Hamar (3&504&26004&26 004) Lillesand (3&503&7043&7 043) Leirvik (3&504&13478&13 478) Malvik (3&503&6660&6 660) Mosjøen (3&503&9665&9 665)
9 Halden (3&504&24410&24 410) Flekkefjord (3&503&5950&5 950) Osøyro (12 195) Melhus (3&503&5894&5 894) Kvaløysletta (7 976)
10 Larvik (3&504&23523&23 523) Lyngdal (4 627) Arna (11 722) Hommelvik (3&503&4643&4 643) Hammerfest (3&503&7568&7 568)


Definisjon av tettsted[rediger | rediger kilde]

Begrepet tettsted defineres av Statistisk Sentralbyrå på følgende måte:[3]

1. En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der.

2. Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks. være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. De inngår i tettstedet som en satellitt til selve tettstedskjernen.

3. Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.

4. Tettstedene avgrenses uavhengig av de administrative grensene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ssb.no: folketall i tettsteder 1.1.2012
  2. ^ ssb.no: tettsteder med minst 8 000 innbyggere 1.1.2000
  3. ^ ssb.no: emner – begreper

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. SSB: liste over største tettsted, rangert
  2. SSB: tabell over tettsteder, ikke rangert
  3. SSB: om tettstedbegrepet
  4. SSB: statistikkbanken - areal og befolkning i tettsteder
  5. SSB: statistisk årbok 2007 – tettsteder med minst 10 000 innbyggere