Nils Christie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nils Christie

Nils Christie (født 24. februar 1928) er en norsk sosiolog og kriminolog. Han er professor emeritus i kriminologi ved Universitetet i Oslo. Christie beskriver seg selv som samfunnsforsker og regnes som en nestor i norsk kriminologi og i norsk samfunnsforskning.[1]

Christie tok magistergraden i sosiologi i 1953 med avhandlingen Fangevoktere i konsentrasjonsleire. Avhandlingen var et av de første fem hovedverkene i norsk sosiologi som ble inntatt i norsk sosiologisk kanon i 2010.[2] Christie ble dr. philos. i 1959 og samme år dosent i kriminologi ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. I 1966 ble han professor i kriminologi. I en rekke år var han bestyrer ved Institutt for kriminologi og strafferett ved Universitetet i Oslo.

Christie har skrevet en rekke bøker, vært en ivrig deltaker i samfunnsdebatten og har blant annet tatt til ordet for legalisering av cannabis, i tillegg til å legge om narkotikapolitikken. Sentrale temaer i hans forskning er fengsel, konflikt og kriminalitetskontroll.

Christie setter i sine publikasjoner ofte et spørsmålstegn ved den sosiale avstanden i moderne vestlige samfunn, at en er "omgitt av fremmede", så å si. Denne avstanden gjør at uenigheter og tvetydige handlinger ofte blir plassert i strafferettens domene, så vel som andre "sekundærkontrollører". (sikkerhetsvakter, fengselsbetjenter,...) I stedet for sekundærkontroll taler Christie til fordel for involvering av alle innbyggerne i lokalsamfunnet i dets prosjekter, og konfliktløsningsmodeller der forholdene rundt uenigheter og normbrudd blir mer allment belyst enn hva tilfellet er i dagens straffeprosess; jussen beskrives av Christie som en uforsvarlig grov forenkling.

Christie ble tildelt Fritt Ord-prisen i 2001. I 2011 ble hans bok Fangevoktere i konsentrasjonsleire fra 1952 kåret til en av de 25 viktigste bidrag til norsk sosiologi i Norsk sosiologisk kanon.

Han er gift med kriminolog Hedda Giertsen, og har to barn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Svein Sundbø: Nils Christie – en kronologisk bibliografi over forfatterskapet 1945-1999. Oslo: Nasjonalbibliotekets bibliografier, nr. 1 1999. 99 s.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)