Flå kirke (Buskerud)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Flå kirke (Melhus)
Flå kirke
OmrådeFlå
BispedømmeTunsberg bispedømme
Byggeår1858
EndringerRestaurert i 1993
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektChristian Heinrich Grosch
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser450
Beliggenhet
Kart
Flå kirke
60°25′41″N 9°27′57″Ø
Flå kirke (Buskerud) på Commons

Flå kirke er en korskirke fra 1858 i Flå kommune, Buskerud fylke. Byggverket er i tre og har 450 plasser. Adkomst til stedet er via Rv7.

I 1838 tok Flå menighet kontakt med Kirkedepartementet med bud om sterkt behov for midler til å bygge ny kirke i bygda. Gamle Flå stavkirke var falleferdig, og Hallingdalselva gravde seg stadig lenger inn på kirkegården slik at gamle likkister kom frem i dagen. I 1851 ble det vedtatt å bygge ny kirke, denne gang på vestsiden av elven. I 1856 startet arbeidet med den nye kirken, og 15. september 1858 ble kirken vigslet av prost Søren Bugge.

I våpenhuset henger er maleri av Kari Heie som var kjent som «Vis-Kari». Hun fikk jevnlig anfall - antagelig epileptiske - og fikk da angivelig syner som hun meddelte til bot og omvendelse, og særlig var det bygdas spillemenn som fikk unngjelde i hennes tordentaler.[1] Hun satte med dette i gang en vekkelse i bygda som spredte seg over store deler av Buskerud, og man tror også at hun var den første kvinnen som entret en norsk prekestol da hun fikk tale i Flå kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergo, Jørgen: De klarsynte s. 56-71, Modum-trykk, 1974

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]