Liste over stavkirker i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Heddal stavkirke
Foto: J. P. Fagerback, 2005
Johannes Flintoe (1828) Heddal stavkirke, et av de eldste bilder av en stavkirke.

En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver (stolper) som står på liggende sviller eller syllstokker og bærer stavlegjer. De konstruktive leddene i veggen danner rammer med en utfylling av stående planker eller tiler. Stavene har gitt navn til kirketypen. Nå regnes stavkirkene for å være blant de viktigste representanter for europeisk middelalderarkitektur i tre og er representert ved Urnes stavkirkeUNESCOs liste over verdensarven.

Listen inneholder 28 bevarte stavkirker. I tillegg vises det til Fantoft stavkirke som er en rekonstruksjon av den nedbrente kirke, Vang kirke som i dag befinner seg i Polen og to av de kirkene som ble bygget på 1600-tallet med inspirasjon fra stavkirkene, Fåvang og Vågå. I tillegg finnes flere kopier og miniatyrer som ikke medtas i denne listen. Uvdal kirke fra 1893 er bygget i dragestil og andre stilelementer, men er ikke med på listen.


Utbredelse og tapte stavkirker[rediger | rediger kilde]

I middelalderen var det antakelig over 1000 stavkirker i Norge (noen mener det kan ha vært så mange som opp mot 2000[1] kirker), men de fleste forsvant i perioden 13501650, trolig som følge av endrede behov etter Svartedauen og reformasjonen. Omkring 900 av Norges 1200 kirker i mellomalderen var med stavkonstruksjon, resten var i stein. Samtlige trekirker ble før reformasjonen oppført i stavkonstruksjon, ingen i av laftet tømmer (med to uvesentlige unntak).[2] Etter reformasjonen i 1536 ble det i lang tid ikke oppført nye kirker i Norge, og da det igjen ble aktuelt med nye kirkebygg av tre ble de bygd i tømmer med lafteteknikk.[3] For eksempel ble stavkirkene på indre Sunnmøre i løpet av 1700-talet erstattet av tømmerkirker: Norddal kyrkje, Sunnylven kyrkje, Stordal gamle kyrkje og Stranda kyrkje. I 1650 var det rundt 270 stavkirker tilbake, og i neste hundreårsperiode forsvant 136 av disse. Omkring 1800 sto det fortsatt 95 stavkirker, men over 200 tidligere stavkirker var fortsatt kjent med navn eller i skriftlige kilder (i følge Lorentz Dietrichson). Fra 1850 til 1885 fallt 32 stavkirker, men siden den gang har bare Fantoft stavkirke gått tapt.[3]

De eksisterende stavkirkene er konsentrert om de øvre dalstrøkene på Østlandet (Gudbrandsdalen, Numedal, Hallingdal, Valdres og Telemark) og de indre fjordstrøkene på Vestlandet. Unntak er særlig de to stavkirkene som er flyttet til Bergen og Oslo, og Grip stavkirke som ligger på en fraflyttet øy i havet.[4] Et kart over de 322 stavkirkene som var kjent i 1800 viser at det fantes mest stavkirker i de tynnest befolkede områdene, mens det er mest steinkirker i byene, på flatbygdene (Østlandet og Trøndelag), langs kysten og i de største kirkesogn i fjordene på Vestlandet. Det var mest stavkirker i fjelldalene og skogsbygdene, og i fiskevær på øyene og mindre fjordarmer. Der soknekirkene var i stein, kunne annekset være stavkirke.[3] For eksempel er hovedkirken i Aurland (Vangen kirke) i stein, mens det er stavkirke i Undredal og det var trolig stavkirke i Flåm.

I følge Lorentz Dietrichson var stavkirkene (særlig på grunn av byggeteknikken) opprinnelig temmelig små og først senere ble bygget i større dimensjoner. Dietrichson peker her på at de yngste (Møretypen) også er de største. Han beregnet grunnplan og areal for 79 kirker, og de ni største var alle på Sunnmøre med Hjørundfjord, Volda og Norddal på over 3000 kvadratfot (tre ganger større enn for eksempel Urnes og Hopperstad).[5]

Bevarte stavkirker[rediger | rediger kilde]

Buskerud[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Flesberg Flesberg kirke2.jpg Flesberg Etter 1111 Menighetskirke
Gol Gol stavkirke, vinter.JPG Gol, nå på Norsk folkemuseum, Oslo Etter 1216 Museumskirke
Nore Nore stave church.jpg Nore_og_Uvdal Etter 1166–67
Rollag Rollag stavkirke2.jpg Rollag Før 1482 Menighetskirke
Torpo 03040026.jpg Ål Etter 1192
Uvdal Uvdal stave church.jpg Nore_og_Uvdal Etter 1168

Hordaland[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Røldal Røldal Stave Church.jpg Odda 1200-tallet Menighetskirke

Møre og Romsdal[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Grip Grip-Stave-church-Norway.jpg Kristiansund 1450-1500
Kvernes Kvernes stavkirke 01sept2008.jpg Averøy 1350-1400
Rødven RodvenStavkirke-Rauma-Norway.jpg Rauma ca. 1200

Oppland[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Garmo Garmo Stave Church Winter (edited).JPG Lom, nå på Maihaugen 1157/58 Museumskirke
Hedal Hedalen.jpg Sør-Aurdal 1150-1200 Menighetskirke
Hegge Hegge.jpg Øystre Slidre Etter 1216 Menighetskirke
Høre Høre stave church 25may2006.jpg Vang i Valdres 1180 Menighetskirke
Lom Stabkirche Lom.JPG Lom 1150-1200 Menighetskirke
Lomen Lomen stavkyrkje, Vestre Slidre.jpg Vestre Slidre Treverk fra 1179
Reinli Reinli Stavkyrkje, Sør-Aurdal.JPG Sør-Aurdal Etter 1326 Menighetskirke
Ringebu Stabkirche von Ringebu Norwegen.JPG Ringebu 1220 Menighetskirke
Øye Øye stave church 25may2006.jpg Vang i Valdres Ca. 1200 Menighetskirke

I tillegg har man:

Sogn og Fjordane[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Borgund Borgundstavkirke.jpg Lærdal 11501200 museumskirke
Hopperstad EgliseBoisDeboutNorvege.jpg Vik ca. 1130 museumskirke
Kaupanger Kaupanger stave church.jpg Sogndal ca. 1190 menighetskirke
Undredal UndredalStaveChurch Aug2006.jpg Aurland 1147 menighetskirke
Urnes Urnes,a.jpg Luster 1130 museumskirke
  • Dessuten Fortun på Fantoft ved Bergen; brent, gjenoppbygd som en kopi og ikke på den offisielle listen.

Sør-Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Haltdalen Haltdalen Stave Church Holtålen; nå på Trøndelag Folkemuseum i Trondheim 1170 museumskirke

Telemark[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Eidsborg Eidsborg stavkirke 2000.jpg Tokke 1200-tallet menighetskirke
Heddal Heddal Stabkirche.jpg Notodden 1200-tallet brukskirke

Vestfold[rediger | rediger kilde]

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Høyjord Hoyjord08030032.jpg Andebu kanskje 1275 menighetskirke

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ola Storsletten: «En arv i tre», s.24.
  2. ^ Dietrichson, Lorentz (1892):De norske stavkirker. Studier over deres system, oprindelse og historiske udvikling. Kristiania: Cammermeyer, s.35.
  3. ^ a b c Anker, Peter (1997): Stavkirkene: deres egenart og historie. Cappelens kunstfaglige bibliotek. Oslo: Cappelen.
  4. ^ Ahrens, Claus (1994): Gol stavkyrkje og dei gamle trekyrkjene.
  5. ^ Dietrichson, Lorentz (1892):De norske stavkirker. Studier over deres system, oprindelse og historiske udvikling. Kristiania: Cammermeyer, s.32.